Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ladislava Bernáta vítal do řad sedmdesátníků hráčský a trenérský parťák Jiří Krauskopf

 
pondělí, 3. června 2024, 20:19

České Budějovice – V neděli 2. června oslavil kulaté sedmdesátiny dlouholetý trenér a fotbalový funkcionář Ladislav Bernát. Do trenérského kolotoče znovu naskočil vloni v létě, s Jihočeským fotbalem pořádá pravidelné letní kempy pro děti, které koordinuje společně s bývalým spoluhráčem z Igly a trenérským kolegou Jiřím Krauskopfem.

S fotbalem začínal jako žák v Dynamu České Budějovice na škvárovém hřišti u Šroubárny. V dorostu jej oslovili trenéři Molkup s Musilem z konkurenční Igly a mladý záložník se stěhoval na hřiště U Sirkárny.

S Iglou Bernát slavil v roce 1972 dorostenecký titul mistra ČSR a byl tak u ojedinělého úspěchu mládežnického fotbalu v kraji.

Po skončení aktivní kariéry začal Ladislav Bernát trénovat. Nejprve se věnoval žákům v českobudějovické Igle a v roce 1990 se vrátil do mateřského Dynama jako trenér dorostenců. Na Střeleckém ostrově pracoval s hráči jako Drobný, Latka, Brabec, Lafata nebo Sivok a jeho rukama prošla řada dalších talentovaných fotbalistů.

Ten nejlepší dárek k nedělním sedmdesátým narozeninám mu dalo Dynamo, které se zachránilo v první lize. „Výkonem mě ale moc nepřesvědčilo. Spíš mě překvapilo Táborsko tou svou disciplínou a herní kázní,“ říkal Bernát po prvním barážovém duelu na Střeleckém ostrově.

V současné době je Ladislav Bernát asistentem Pavla Cepáka v Malši Roudné. A jak se jubilant cítí? „Až je mi to líto, že mám takový věk,“ směje se čerstvý sedmdesátník. Nejraději vzpomíná na žákovská léta v Dynamu a dorostenecká v Igle. Hodně zážitků má také ze své trenérské praxe. „Líbilo se mi v Kaplici, v Písku, v Dynamu a nyní jsem spokojený v Roudném,“ vypočítává z trenérských štací.

Trenérská práce v Roudném, kde pomáhá hlavnímu kouči Pavlu Cepákovi, jej naplňuje. K týmu Malše přišel před touto sezónou a z výkonů nováčka má radost. Dvě kola před koncem soutěže je jisté, že Roudenští skončí nejhůře na třetím místě. „Do Roudného jsem šel s tím, že je tam skvělá parta kluků, kteří se chtějí ve své kariéře posouvat dál. Takovou éru jsem nikdy nezažil, abychom vyhrávali třeba 8:0 nebo i dvojciferným skóre. Takové výsledky jsou vyvrcholením mé kariéry,“ usmívá se spokojený Ladislav Bernát.

Radost mu dělají také dvě vnučky, které se hýbou a rovněž inklinují ke sportu. V neposlední řadě se oslavenec těší, že i v příští sezóně bude z tribun stadionu na Střeleckém ostrově sledovat výkony Dynama v první lize.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Michal Průcha