Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Pohled do historie před baráží o ligu: Rošády 50. let už jeden budějcko – táborský emotivní vyzývací duel přinesly. Finále na Soukeníku v roce 2014 vyhráli černobílí 6:0

 
čtvrtek, 30. května 2024, 10:58

Nadcházející baráž o Fortuna:ligu Dynamo – Táborsko, v níž se ve dvojzápase utká 15. tým první ligy se třetím celkem druhé ligy, dává vzpomenout na podobné vyzývací duely, které se odehrály na konci let 1953 a 1954. Okolnosti byly sice zcela jiné, ovlivněné „stalinskou“ dobou a jí podřízenou strukturou soutěží, ale společné budou bezesporu velké emoce, nervozita a plná hlediště.

V těchto vyzývacích soubojích se proti sobě postavili vítězové krajských přeborů a regionálně příslušný tým ve II. lize. V Jihočeském kraji tehdy tato anomálie svedla dohromady „přeborový“ Slavoj České Budějovice s druholigovým Dynamem. To ale vypjatý barážový duel nezvládlo a z osmého místa Celostátní soutěže sestoupilo... Každý kraj v ní totiž mohl mít pouze jednoho zástupce. A žádný mezičlánek, jako třeba divize, neexistoval.

Pro komplikovaná 50. léta to bylo příznačné. Fotbalové soutěže neměly pevnou strukturu a reorganizace střídala reorganizaci. Tak se také mohlo stát, že tým, který se ve II. lize v klidu zachránil, z ní vypadl.

V tomto roce, a pak ještě napřesrok, mohl ve II. lize hrát pouze jeden zástupce každého kraje. Českobudějovické Dynamo skončilo ve druhé lize na osmém místě, ale účast si muselo obhájit v souboji s krajským přeborníkem. Tím byl Slavoj České Budějovice, nástupce Meteoru (později Rovnosti a Sokola SKP). Pro město to znamená derby jako řemen.

V nervy drásajících kláních se po dvouzápasové bitvě radoval konkurenční Slavoj. Nejprve vyhrál na domácím hřišti na Střeleckém ostrově před zraky 4 000 diváků 2:1 (góly: Němec, Hajšman - Muzikář) a nezaváhal ani v odvetě u plynárny po výsledku 3:2 (góly: Feigl 2, Hajšman – Muzikář 2).

Dynamo tak vystřídal v celostátní soutěži, ačkoli za normálních okolností se v ní mohli sejít oba dávní soupeři. DSO Slavoj hrál v sestavě Jindra – Šůs, Jan Simota - Maroušek, Prokeš, Josef Simota - Hajšman, Feigl, Němec, Španinger a Pešek. (v odvetě hrál Bílek místo Peška). Dynamo: Pražák - Kubeš, Polák - Čadek, Šerý, Forst - Nowak, Šašek, Muzikář, John, Horčička. (v prvním zápase Johna střídal R. Čapek.)

Další rok 1954 pak musel Slavoj opět povinně do baráže. A to jako pátý tým skupiny A. Vyzyvatelem byl tentokrát Dům armády Žižka Tábor, který se stal krajským přeborníkem o šest bodů před Dynamem. Vojáci ale ve vyrovnaných duelech neuspěli, byť rozhodnout musel až třetí duel.

V prvním střetnutí vyhráli slavojáci v Táboře 2:0 brankami Forsta a Höniga. K druhému střetnutí v Budějovicích na Střeleckém ostrově, který byl tehdy domovských stánkem zelenobílých) nastoupili oba soupeři v sestavách Slavoj: Domin – Bílek, Jan Simota, Forst – Prokeš, Josef Simota – Hajšman, Španinger, Hönig, Feigl, Šůs (Jeníček). DA Žižka: Kamiš – Černý, Hildebrandt, Bláha – Muravský, Fišer, Zoubek, Kostini, Hruška, Ungváry, Vodička.

Tábor dokázal vymazat ztrátu výhrou 2:0 (Muravský, Zoubek) a vynutil si třetí zápas na konci listopadu 1954 na neutrální půdě v Písku. Slavoj zvítězil po nervózním boji 2:1 a setrval v celostátní soutěži.

Druhou ligu Slavoj opustil v roce 1955 z 9. místa dvanáctičlenné skupiny, aby se do ní později ještě na skok vrátil. V ročníku 1962/63 Slavoj z fotbalové mapy zmizel, když se 16. července 1962 coby účastník krajského přeboru sloučil s druholigovým Dynamem České Budějovice, které tím mj. vyženilo zmiňovaný stadion na Střeleckém ostrově.

Finále druhé ligy na vyprodaném Soukeníku

Nezmínit derby z jara 2014 by bylo velkou chybou. Los Fotbalové národní ligy svedl v posledním 30. kole sezony 2013/14 dohromady první dva týmy tabulky. V jihočeském derby v Sezimově Ústí se před rekordní návštěvou 7 500 diváků střetly v tu dobu první FC MAS Táborsko a druhé SK Dynamo Č. Budějovice. Hrálo se uprostřed týdne 4. června a ve vyprodaném hledišti nechyběli ani redaktoři portálu Jihočeský fotbal v čele s Milanem Šímou.

Žádné drama se nekonalo, utkání proměnilo v koncert budějovických hráčů, kteří nadělili domácím potupný půltucet gólů. Později se proslýchalo, že ne všichni táborští hráči do toho dali patřičné srdíčko…

V jakých sestavách vyběhly oba celky? Táborsko: Toma – Štrbák, Kotrba, Cíferský, Mráz – Džafić (64. Nešický), Šiml (24. Vukadinović), Šimák, Javorek, Presl – Strnad (56. Musiol). Dynamo: Křížek – Novák, Deli, Lengyel, Machovec – Klesa (78. Linhart), Benát, Brunclík, Funda (74. Hanzlík) – Herzán (58. J. Hála), Kalod.

Velké finále mělo nečekaný začátek, neboť po patnácti minutách bylo o vítězi a prvním postupujícím do příštího ročníku Synot ligy rozhodnuto. Budějovické Dynamo využilo svých zkušeností a přehrálo Táborsko po všech stránkách.

Neúnavný Machovec v 52. minutě završil z trestného kopu hattrick a podtrhl svůj skvělý výkon. V první půli se trefil ještě Benát, který zakončil nadmíru vydařenou úvodní čtvrthodinku třetím gólem. Po přestávce ani za jasného stavu Dynamo nepolevilo a pokračovalo v exhibici. Střídající Hanzlík byl na hřišti pád minut a zblízka přidal pátý gól. Rázem začali skalní příznivci stadion opouštět. Osm minut před koncem se dočkal i smolař Kalod a hlavou završil skóre na zdrcujících 6:0. 

„V kabině bylo vidět, že kluci strašně moc chtějí, bylo vidět, že na trénincích makají, vládla dobrá atmosféra. Ale stalo se něco jiného. Budějovice se s utkáním psychicky vyrovnaly daleko lépe než my,“ uvedl táborský kormidelník Petr Frňka. „Věděli jsme, že nás bude čekat těžký zápas. Na domácí jsme byli dobře připraveni. Zápas nám vyšel skvěle. Z naší strany to byla skvělá tečka za skvělou sezonou,“ chválil si Luboš Urban, trenér Dynama.

Budějovičtí splnili cíl a po roční odmlce se vrátili mezi ligovou smetánku (bohužel pouze na rok). Postup se ale nerodil lehce, ba naopak. Podzim černobílí neodehráli podle očekávání, což vyústilo v odvolání trenéra Hoftycha. Až famózní jarní vítězná série je vrátila do hry o postup a pak už svou šanci nepustili. Pro Táborsko to byla historická sezona. Vyhrálo první polovinu a udělalo celému okresu a jihočeskému fotbalu výbornou reklamu. Získali úctyhodných 59 bodů, což je dodnes klubový rekord. Stačily však jen na konečné třetí místo. Druhým postupujícím se stali královéhradečtí „Votroci“ po těsně výhře v derby sousedů v Pardubicích (1:0).

Napsal(a) Michal Průcha, Zdeněk Zuntych | Foto Pavel Kacerovský, archiv Jihočeského fotbalu