Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Derby o nejlepší mužstvo jara patřilo Roudnému. Hluboká inkasovala po 860 minutách

 
středa, 29. května 2024, 06:46

Roudné – Když se před pěti roky, na jaře 2019, střetly na roudenském Doprastav stadionu celky domácí Malše a Hluboké, měly zcela opačné starosti. V krajském přeboru bojovaly o přežití a pád do A třídy nakonec neodvrátily. Vyhlášené bašty jihočeského fotbalu teď prožívají velký boom, kvalitně poskládaná mužstva nemají v soutěži konkurenci, společně s Olešníkem si hrají vlastní „ligu“ a baví nás kvalitní podívanou.

Utkání dvou okresních rivalů toho v konkurenci hokejového šampionátu a semifinálového utkání pozdějších mistrů světa se Švédy zpočátku moc nenabídlo. Nervózních 45 minut přineslo jen dva zajímavé okamžiky. „První poločas byl spíše taktický, nikdo nechtěl udělat chybu. Nabádali jsme hráče, aby byli trpěliví a to se nám vyplatilo,“ uvedl domácí kouč Pavel Cepák.

Na začátku druhého dějství bylo klíčovým okamžikem vyloučení hostujícího Hrachovce, který putoval přečasně do sprch po druhé žluté kartě. „Hosty srazilo do kolen,“ poznamenal Cepák. „My jsme vzápětí dali Kadlecem krásný gól. Vytvořili jsme si další dvě tři šance k pojištění náskoku, ale pořád to bylo otevřené. V závěru jsme přidali opět Kadlecem uklidňující druhou branku,“ nastínil rozhodující okamžiky derby.

Směrem dopředu se lídr přeboru vůbec neprosadil. Stoprocentní „gólovku“ si nevytvořil. „Vycházeli jsme ze zajištěné obrany, věděli jsme, že Hluboká má nebezpečné standardky. Byli jsme na to připravení, zdvojovali jsme je a nepustili do pořádné šance,“ řekl Cepák, jenž si pochvaloval bojovný výkon celého týmu.

Prvotřídnost opět prokázal ostrostřelec Viktor Kadlec, který střelami z hranice šestnáctky zaznamenal v pořadí svůj 43. a 44. gól. „V Třeběticích jej domácí eliminovali, ale proměnil se v nahrávače,“ poznamenal roudenský trenér na adresu nejlepšího hráče soutěže.

Malšané oplatili Hluboké podzimní porážku 0:1. „O ty dva góly jsme byli šťastnější, šli jsme si za tím. Chtěli jsme Hluboké oddálit postupové oslavy a to se nám povedlo. Každopádně soutěž vyhraje zcela zaslouženě. Náskok snad ani nejde promrhat,“ ocenil kvalitu vedoucího týmu Cepák.

Téma o případném postupu Roudného do divize zatím není na pořadu dne. „Za prvé jsme v tabulce až třetí, za druhé tohle vůbec neřešíme. Pro nás je teď důležité úspěšně dohrát povedenou sezonu,“ odvětil Pavel Cepák.

Otepka: O jednom zápase sezóna není

Lídr krajského přeboru nevyužil v Roudném možnost pojistit si první místo a teprve podruhé v sezoně okusil hořkost porážky. „Narazily na sebe týmy, které mají nějakou kvalitu a pravidelný tréninkový cyklus. Věděli jsme, že to bude o především běhání a samozřejmě o chybách,“ sdělil hlubocký Rudolf Otepka, který stejně jako několik jeho svěřenců (Píša, Kössl, M. Otepka, Konečný či Škoda) působil u Malše v roli hráče a trenéra. 

Opatrný první poločas skončil bez gólů. „Měli jsme to tu nějakým způsobem rozehrané, bohužel vyloučení nás dostalo do kolen a pak to byl řízený chaos. Propadali jsme v prostorách, ale to se dalo čekat. Roudné má kvalitu, nadstandardního Viktora Kadlece, který de facto individuální kvalitou utkání rozhodl. My jsme dneska takového hráče neměli, proto utkání skončilo 2:0,“ hodnotil duel třetího s prvním kormidelník Hluboké.

Zatímco Roudné se pyšní nejlepším útokem, mužstvo z podzámčí má zase nejlepší obranu. Posledních osm zápasů udržela zadní linie v čele s brankářem Danielem Konečným čisté konto. Hlubocká jednička neinkasovala devětkrát po sobě, dohromady dlouhých 860 minut.

Hluboká téměř celou druhou polovinu zápasu hrála v oslabení. Přeskupila řady, ale ofenzivní síle malšanů, kteří nastříleli už 106 gólů, neodolali. „V desíti se Roudné těžko brání. Navíc Viktor je na tuhle soutěž nadstandardní hráč. Zatímco v první půli jsme na to byli připravení, po přestávce jsme mu dopřáli až moc volného prostoru,“ podotkl Otepka.

Zasloužený titul mistra kraje mohli Hlubočtí slavit právě u Malše. Na mistrovské oslavy se ale nechystali. „Vůbec, nic nebylo připravené. Aspoň o tom nevím. Fotbal je spravedlivý, jak k němu přistupuješ, tak ti to vrátí,“ zdůraznil Otepka.

Druhý mistrovský mečbol se lídr pokusí proměnit v pátek v domácí střetnutí s Protivínem (18 hod.). „Tahle sezona není o jednom zápase. Máme další tři trumfy ve svých rukách. Horší je, že k nám nepřijede nikdo hrát fotbal, máme problém dostávat se přes zhuštěnou obranu. Ale věřím, že se přes týden dáme dohromady a půjdeme do příštího utkání v plné sestavě. A rozsekneme to už v pátek,“ přála si osobnost na střídačce Hluboké.

Hodně se přemítá o letošních postupujících do divize, která poslední dobou nikoho neláká. Na vině je nejen náročné cestování, ale i menší divácký zájem neatraktivních soupeřů. „Proč tu soutěž hraju? Když ji vyhraješ, měl bys postoupit. Víme, že krajský přebor není kvalitou ideální. Možná by pomohla nějaká reorganizace, aby jej hrály Soběslav, Č. Krumlov a další týmy, které by ji zkvalitnily. Nejezdily by se daleké výlety. Vyzkoušeli jsme si divizi v Roudném, víme, že ten jeden den z víkendu je náročný. Bonus kraje je, že to máme v podstatě za barákem a všichni se znají,“ hledal Rudolf Otepka plusy a mínusy nad účastí v divizi.

Derby v Roudném sledoval také Karel Vácha starší, s nímž jsme zavzpomínali na první triumf Hluboké v kraji před 22 roky a na tehdejší rozhovor o historickém postupu do divize pod trenérem Miroslav Vácou. Jak ten čas letí…

 
 
Napsal(a) Michal Průcha | Foto Lenka Průchová