Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zvykněme si na ligy. Po 90 letech končí divize, v kraji zaniknou přebory a třídy

 
čtvrtek, 8. srpna 2024, 10:04

Takovou změnu názvů soutěží zažijete ve fotbale jednou za život. Nové stanovy Fotbalové asociace ČR, které začnou platit od března příštího roku, totiž zavádějí i přejmenování soutěží od ročníku 2025/26. Opouští se struktura divizí, přeborů a tříd a z veškerých soutěží se stanou ligy. Ve fotbalové pyramidě jich bude deset.

Důvodem je snaha Fotbalové asociace ČR přiblížit strukturu svých soutěží těm, co se hrají ve většině zemí Evropské unie.

V Čechách tento model začne platit už od nového ročníku 2024/25, kdy tradiční mužské divize nahrazuje 4. Česká fotbalová liga ve třech skupinách. Znamená to, že nováček Hluboká nebude „divizní“, ale hned „ligový“. Totéž platí i pro mládežnické soutěže, spadající pod Řídící komisi pro Čechy. Třeba oba dorostenecké týmy Malše Roudné budou nově startovat ve 3. České lize dorostu a čtyři žákovské ve 2. České lize žáků.

Revoluční změna názvu se ale již projeví také v soutěžích řízených Jihočeským krajským fotbalovým svazem. I když jak upozorňuje předseda Tomáš Pintér, zatím jen v soutěžích mužů. Ty se budou nyní hrát pod přechodnými názvy Krajský přebor - 5. liga, I. A třída - 6. liga (ve dvou skupinách) a I. B třída - 7. liga (ve čtyřech skupinách). Od sezony 2025/26 ale už půjde jen o 5., 6. a 7. ligu.

O označení mládežnických soutěží v kraji ještě není jasno, „protože nám nedává smysl, aby naše soutěže od krajského přeboru byly v každé kategorii jinou ligou. KP dorostu by byl de facto 4. ligou, ale KP žáků dokonce 3. ligou,“ vysvětluje jistou zdrženlivost Tomáš Pintér.

Jisté ale je, že krajský přebor se promění v 5. Českou fotbalovou ligu, I. A v šestou a z I. B třídy bude 7. Česká fotbalová liga. V okresních fotbalových strukturách bude z okresních přeborů 8. ČFL, ze III. tříd 9. ČFL a tam, kde mají ještě IV. třídy 10. ČFL.

Změna to je skutečně revoluční. „Tradicionalisté“ ji ale zřejmě budou těžko kousat. Vždyť divize se v českém fotbale objevily poprvé už v sezoně 1934/35 a svého času byly i druhou nejvyšší soutěží. Historie „mistrovských tříd“ je v Jihočeském kraji ještě starší.

 Po založení Jihočeské fotbalové župy v březnu 1919 se nejdříve od dubna téhož roku hrálo Mistrovství Jihočeské župy. V průběhu roku 1922 pak přepracovaný hrací řád zavedl Mistrovskou I. třídu a podle okrsků také II. třídu.

Přelomová byla sezona 1931/32, kdy se župní soutěže reorganizovaly a přejmenovaly. Poprvé se hrálo dvoukolově od podzimu do jara a z I. třídy se stala I. A třída a vznikla nová I. B třída. Dalších dvacet let ale trvalo, než se v roce 1951 pro nejvyšší krajskou soutěž zavedl název Krajský přebor.

Užijme si je. Přebor i třídy. Za rok už se všechna mužstva budou touhle dobou chystat pouze na „ligu“!

Napsal(a) Zdeněk Zuntych, Michal Průcha | Foto Lukáš Hoďánek