Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sousedské derby sledovalo 632 diváků. Rozhodla trefa navrátilce Goretkého

 
sobota, 17. srpna 2024, 07:47

Kaplice – V pátek v podvečer zahájili novou sezónu spartakovci, kteří v derby utkání přivítali ambiciózního rivala z Dolního Dvořiště. Hosté se netají postupový ambicemi, o čemž svědčí fakt, že v letní přestávce svůj tým notně posílili, a i v přípravných a pohárových zápasech se jim dařilo.

V hostující základní jedenáctce se představili novicové Jan Carda a Filip Štěpánek. Tadeáš Sedlák pak vyběhl do druhého poločasu. Kapličtí v letní přestávce posílili trenérský tým. Duo Zbyněk Ginzel a Tomáš Vávra doplnil Petr Rehberger. V základní sestavě domácí byli oproti jaru dvě nová jména. Z Rakouska se do mateřského klubu vrátil Marek Hami a druhým nováčkem byl odchovanec Artur Goretki, který se do kaplického dresu vrátil po devíti letech.

Zápas se hrál před parádní diváckou návštěvou, kdy si cestu na stadion našla na šest stovek příznivců fotbalu. A ti viděli kvalitní podívanou.

Domácí, vědomi si síly soupeře hráli především ze zajištěné obrany. Dařilo se jim eliminovat největší útočné zbraně soupeře. Hosté měli sice opticky míč častěji pod svou kontrolou, ale proti dobře fungujícímu kaplickému týmu se prosazovali jen velice ztěžka. V deváté minutě se po rohovém kopu Jansy dostal k hlavičce kapitán Štifter, ale netrefil míč ideálně a míč do bezpečí uklidil Pál. V sedmnácté minutě Štifter našel na pravé straně rozběhnutého Tesaře, který se dostal do vápna, ale střelou na bližší tyč svatyni Spartaku minul.

Skóre se změnilo ve 22. minutě a do vedení se dostali z čista jasna Kapličtí. Na levé straně dostal dostatek prostoru k centru Vaniš, jeho centr nejprve tečoval Pecha, což ještě fatální pro hosty nebylo a míč by skončil v náruči gólmana Jirkala, jenomže těsně před ním do centru vložil hlavu bránící Patrik Fical, jenž umístil míč nešťastně do vlastní sítě – 1:0. Inkasovaný gól hosty zaskočil.

Po půlhodině hry zaútočili Kapličtí, od Pulce se přes Goretkiho míč dostal na levé straně k Vanišovi, se střelou po zemi si Jirkal bez problémů poradil. Mnohem více se hostující gólman zapotil o šest minut později. Divoký poslal přesný pas za hostující obranu, do vápna si to z pravé strany namířil Goretki, pálil na bližší tyč pod břevno, Jirkal skvělým zákrokem svůj tým podržel.

Až poté se o slovo přihlásili i hosté. Ve 41. minutě se za vápnem dostal k odraženému míči Carda, bez přípravy vyslal pohotovou přízemní ránu, gólman Říha míč dokázal vytěsnit na tyč. Krátce na to po Cardově centru hlavičkoval Urazil, ale balón poslal vysoko nad bránu Spartaku. V samotném závěru prvního poločasu se připomněli domácí, z pravé strany pronikl do vápna Fučík, ale dobře vyběhnutého Jirkala překonat nedokázal. Do kabin tak odcházeli s jednobrankovým náskokem Spartakovci.

Blesková odpověď Spartaku

O přestávce na vývoj střetnutí reagovala dvořišťská lavička, když hostující trenér Bršťák sáhl ke dvěma změnám. Kubíka se Štěpánkem v sestavě nahradili Sedlák s Aiblem. Druhý poločas se odehrával v obdobném duchu jako první dějství. Hosté měli míč častěji na kopačkách, Kapličtí do puntíku plnili taktické pokyny a drželi soupeře na uzdě.

Tak jako v prvním dějství udeřili náhle domácí, prosadili se po změně stran hosté. Z první vážnější možnosti druhé půle se jim podařilo vyrovnat. V třiašedesáté minutě si za obranu naběhl Michael Tesař, vpravo ve vápně se dostal k zakončení a šťastnou trefou se mu podařilo překonat brankáře Říhu – 1:1. Bylo srovnáno, a to i na šťastné góly. Z vyrovnání se favorit příliš dlouho neradoval. Hned v následující minutě si Jirkal ještě poradil s přízemní ranou Hamiho. O pár minut později si spartakovci vzali vedení zpět na svou stranu. Divoký prodloužil míč na Artura Goretkého, který si navedl míč na střelu, a povedenou křížnou střelou do horní poloviny branky rozjásal kaplické příznivce podruhé – 2:1.

Hosté se museli více tlačit do ofenzivy. Za další tři minuty je mohli Spartakovci vytrestat třetím gólem. Po brejkové situaci Goretki našel ve vápně zcela volného Martina Pulce, který byl v stoprocentní příležitosti, ale při zpracování dostal k domácí smůle křeče do nohou a podle toho vypadalo i zakončení, které skončilo vedle hostující brány. Krátce na to musel domácí středopolař hřiště opustit. V 76 minutě se do zakončení dostal nejnebezpečnější hostující hráč. Zprava se do vápna dostal Michael Tesař, mířil tvrdě pod břevno, Říha dokázal jeho pokus vytáhnout na rohový kop.

Kapličtí mohli záhy trestat. Nowak ideální přihrávkou našel za obranou nabíhajícího Goretkiho, křížné zakončení po zemi se do brány těsně nevešlo. Hosté ve snaze o vyrovnání posílali do útočení další a další hráče, hosté prahli po vyrovnávací brance, ale Kapličtí srdnatě odolávali a soupeře do nebezpečných zakončení nepouštěli. V 89. minutě nastřelil z pravé strany míč do vápna Carda, na přízemní prudký centr skluzující František Kouba nedosáhl. Kapličtí jednobrankový náskok uhájili i v šestiminutovém nastavení a do nové sezóny tak vstoupili velmi ceněnou výhrou.

Spartakovci hráli výborně týmově, všichni hráči plnili do puntíku stanovou taktiku, hosté se jen velmi těžko prosazovali. Utkání mělo vysokou fotbalovou kvalitu, byla tam taktika, nasazení, fotbalovost a hrálo se parádní diváckou kulisou. Kvalitě zápasu přispěl i hlavní arbitr Jan Černý. Bylo to pěkné fotbalové představení se vším všudy.          

TJ Spartak Kaplice – FK Dolní Dvořiště 2:1 (1:0)

Góly: 22. Fical vlastní, 67. Goretki – 63. Mich. Tesař. Rozhodčí: Černý – L. Novák, Ťupa. ŽK: 3:5 (Vaniš, Divoký, F. Říha – Micák, Urazil, Aibl, F. Kouba, Fical). ČK: 0:1 (90. Pecha st.). Diváků: 632.

Kaplice: F. Říha – Pál, M. Hami, Čutka, Pastier – Divoký (89. Kuchař), Nowak, M. Pulec (73. Behman), Vaniš (90. O. Říha) – Fučík (81. Bárta), Goretki (86. Ješina). Trenér Ginzel.

D. Dvořiště: Jirkal – Pecha ml. (81. F. Kouba), Micák, Fical, Štěpánek (46. Aibl) – Mich. Tesař, Jansa, Štifter, Carda – Urazil (62. Rozhoň), Kubík (46. Sedlák). Trenér Bršťák.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec