Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: První bod na kontě posledních T. Svinů, Olešník vyhořel s Milevskem

 
neděle, 13. října 2024, 18:24

Jihočeský kraj – Nejvyšší soutěž v kraji dojela do první třetiny letošní sezony. V jubilejním desátém kole domácí celky totálně propadly a zaznamenaly jediné vítězství. Reputaci domácích týmů nenapravily ani Strakonice, které ovšem dál drží domácí neporazitelnost. Proti Rudolfovu měli Strakoničtí namále, alespoň bod jim zachránil Krejčí až v samém závěru. Nečekala se vysoká porážka Olešníka s rozjetým Milevskem, které z posledních tří zápasů nastřílelo úctyhodných 14 gólů. Protivín podruhé za sebou vyšel doma naprázdno, když podlehl Třeboni. Konečně bodovaly poslední T. Sviny, s nováčkem Strunkovicemi zachraňovaly remízu až v nastavení. Premiérový bod na domácí půdě uhrály také Třebětice, proti Semicím v závěru přečkaly penaltu.

Roudné odehrálo kvůli podmáčenému hřišti svůj domácí zápas s Osekem v Bavorovicích, kde také v této části sezóny Malše trénuje. Osek přijel do Bavorovic především dobře bránit a překonat obranný blok hostů se Roudenským podařilo poprvé již v 8. minutě Kadlecem. Zápas se lámal na začátku druhé půle, kdy Navrátil těsně po příchodu z kabin zvýšil na 2:0 a Kadlec o šest minut později skóroval na 3:0 pro domácí. V tu chvíli bylo jasné, že tři body zůstanou doma. Dominik Šrámek pak ještě přihrál Viktoru Kadlecovi na jeho třetí gól v utkání. Hosté měli jedinečnou příležitost ke skórování v 54. minutě, domácí bek Vogl však míč odkopl z brankové čáry. „Po gólu na 1:0 jsme se uspokojili, nakonec jsme ale utkání v pohodě zvládli a zaslouženě zvítězili,“ ocenil výhru trenér Roudného Pavel Cepák. Trenér Oseku Václav Hegenbart zmínil, že Roudné patří v soutěži mezi nejlepší. „Mrzí mě jen, že zrovna proti takovému soupeři jsme nemohli hrát s tím nejlepším, co máme k dispozici,“ řekl kouč Oseku, který postrádal osm fotbalistů.

První bod v sezóně vybojovali fotbalisté Trhových Svinů. První poločas odehráli Spartakovci podle svých představ a Vojtěch Pavel je už ve 12. minutě poslal do zaslouženého vedení. To domácí udrželi až do konce poločasu. Po přestávce však Spartak ubral ze své aktivity, dopustil se dvou chyb a soupeř ze Strunkovic je potrestal. V 68. minutě už hosté po brankách Ilieva a Kolouška vedli 2:1. V závěru domácí hosty zatlačili a po sérii rohových kopů se dočkali vyrovnávací branky. Na konečných 2:2 vyrovnal v poslední minutě utkání Bohumír Bahenský. Trhové Sviny naposledy vyhrály v posledním kole předchozího ročníku. 14. června letošního roku porazily Jankov 6:0. Nyní Spartak ukončil šňůru osmi porážek v řadě. „Dočkali jsme se prvního bodu v sezóně, a doufáme, že to bude odrazový můstek do dalších kol,“ částečně se ulevilo kouči Trhových Svinů Martinu Pískovi.

Až ve čtvrtém domácím utkání fotbalisté Třebětic konečně bodovali. Výhry se však třebětičtí fanoušci opět nedočkali, protože se Semicemi si Motáci body rozdělili. První poločas patřil hostům ze Semic, kteří vedli od sedmé minuty gólem Pavla Keclíka. Hosté měli dlouho zápas pod kontrolou i ve druhém poločase, v poslední čtvrthodině se však začali soustředit na bránění jednobrankového náskoku, a to se jim vymstilo. Třebětice si v závěrečných minutách vynutily tlak a osm minut před koncem se dočkaly vyrovnání. Na 1:1 se osm minut před koncem trefil Filip Nehyba. O pracně nabytou remízu však Třebětičtí málem přišli. V poslední minutě se domácí brankář Adam Pokorný dopustil faulu a Semice zahrávaly pokutový kop. Pokorný ale svou chybu napravil a penaltu Luďkovi Zborníkovi chytil.

Korunu remízového krále si nasadili fotbalisté Mirovic. V sobotu uhráli v Sezimově Ústí už pátou plichtu v sezóně. Osm bodů z dosavadních jedenácti přitom Mirovičtí uhráli na hřištích soupeřů. Po první půli to ale na další bodový import z venku příliš nevypadalo. Na brzký gól domácího Jakuba Škardy záhy zareagoval Jakub Král, Mirovičtí ale v první půli nehráli dobře a po dalších dvou chybách inkasovali postupně góly na 1:3. Ve 28. minutě vrátil Sokolu vedení znovu Škarda a třetí gól domácích přidal o chvíli později Matyáš Ott. Mirovice však mají velkou oporu v bývalém ligistovi Petru Dolejšovi, jenž dvěma přesnými zásahy ve druhé půli zajistil hostům remízu. Tu hosté ubránili, i když hráli od 67. minutě bez vyloučeného kapitána Kocourka. „V závěru se hrálo vabank a šance na vstřelení čtvrté branky měla obě mužstva,“ řekl k zápasu trenér Mirovic Michal Čadek.

V Protivíně se hrál v prvním poločase navzdory těžkému terénu docela pohledný fotbal. Brzy také přišly góly. Hosté z Třeboně se ujali vedení v 7. minutě, když domácí chybu potrestal gólem na 0:1 kapitán Jan Matoušek. Protivínští dokázali hned na to odpovědět Adamem Petrem, který o minutu později vyrovnal na 1:1. Další příležitosti ke skórování domácí ve zbytku prvního poločasu nevyužili. Hosté byli v proměňování šancí úspěšnější a v 75. minutě jim tři body přiblížil Filip Radosta. Domácí pak ve snaze o vyrovnání hru otevřeli a Štěpán Candra z brejku zpečetil výhru Třeboně v poměru 3:1. „Chtěli jsme doma získat tři body, opět nás ale zradily individuální chyby,“ litoval bodové ztráty protivínský kouč Pavel Burda.

Kvůli podmáčenému terénu se duel mezi Týnem nad Vltavou a Dražicemi přesunul z Týna do nedalekého Temelína. Vltavotýnští se v posledních kolech dostali do dobré formy a ve třech zápasech uhráli sedm bodů. Doma ovšem Týn v této sezóně ještě nevyhrál a na tom se nic nezměnilo ani po přesunu do temelínského azylu. Dražicím, které v tomto ročníku zaznamenávají značný výkonnostní růst, Olympie podlehla 3:4. Na góly hostujícího Januše ve 3. a 42. minutě vždy zanedlouho odpověděl domácí matador Vladimír Dobal. Na další góly Lukáše Stuchlíka a Adama Smrže už ale Týn zareagoval jen jednou, a to na body nestačilo. „Po vyrovnávacích trefách jsme se vždycky chytili, ale po té druhé jsme soupeři nabídli našimi chybami dva góly a sami jsme si zápas prohráli,“ litoval kouč Týna Jan Meidl. Zisk tří bodů potěšil asistenta Dražic Tomáše Hořejšího. „Bylo to vyrovnané utkání a asi jsme byli o ten jeden gól lepší. Kluky musím pochválit za bojovnost,“ řekl Hořejší.

Olešník nevyhrál ve čtyřech po sobě jdoucích utkáních a nepříznivou bilanci chtěl napravit doma proti Milevsku. Jenže vzduchotechnici jsou momentálně v laufu a až nečekaně hladce si poradili i s Olešníkem, který patří mezi hlavní favority přeboru. „Vítězství nad jedním z nejlepších týmů v soutěži si vážíme, musíme ale zůstat oběma nohama na zemi,“ říká s pokorou milevský trenér Tomáš Smrčina. Olešník začal dobře a v úvodu si vytvořil dvě vyložené šance. Hosté úvodní nápor Olešníku přestáli bez obdržené branky a pak už na hřišti dominovali. Výborné individuální výkony předvedli Václav Šťástka a Jaroslav Hadáček, kteří zaznamenali po dvou gólech. Pátou branku připojil Filip Hadáček. „Milevsko je fyzicky a herně velmi dobře připravené mužstvo a právem je v popředí tabulky,“ uznal kvalitu soupeře trenér poraženého Olešníku Roman Chlumecký.

Rudolfov je pro Strakonice neoblíbeným soupeřem. Od postupu mezi krajskou elitu Strakoničtí tohoto soupeře ani jednou neporazili a nepříznivou bilanci nezlomili ani v neděli večer. „Remíza s Rudolfovem na domácím hřišti je pro nás ztráta,“ přiznal po utkání trenér Strakonic Přemysl Šroub. I za bod však mohou být Strakoničtí nakonec rádi, neboť Rudolfov vedl po chybě gólmana Provazníka a lobu Vojtěcha Zacha do prázdné brány 1:0. Těsný náskok hosté drželi až do posledních minut. Až v samém závěru zajistil Strakonicím alespoň jeden bod Karel Krejčí. V prvním poločase se domácí do gólových šancí neprosadili a očekávaný tlak přišel až po vedoucím gólu rudolfovského Zacha. Strakonická koncovka však byla velice nepřesná a hosté sahali po senzační výhře. Také oni se nakonec museli spokojit jen s bodem.  

Výsledky 10. kola krajského přeboru:


TJ Malše Roudné – TJ Osek 4:0 (1:0)

Góly: 8., 55. a 84. Kadlec, 49. Navrátil. Rozhodčí: Brych – Bartůněk, Švec. ŽK: 3:1 (Míka, Vařil, Zíka – Brož). Diváků: 80.


TJ Spartak Trhové Sviny – TJ Blaník Strunkovice 2:2 (1:0)

Góly: 12. Pavel, 90. Bahenský – 53. Iliev, 68. Koloušek. Rozhodčí: Votava – Mrosko, Kovařík. ŽK: 3:2 (Hruška, Tomek, Horelica – Funda, Páník). Diváků: 100.


FK Protivín – TJ Jiskra Třeboň 1:3 (1:1)

Góly: 8. Petr – 7. Matoušek, 75. Radosta, 82. Candra. Rozhodčí: Frček – Pečenka, Dimitrov. ŽK: 1:1 (Zeman – Zítek). Diváků: 160.


FK Třebětice – FC Semice 1:1 (0:1)

Góly: 82. F. Nehyba – 7. P. Keclík. Rozhodčí: Ondřej – Němec, Šťastný. ŽK: 4:2 (Pokorný, Habr, R. Nehyba, Tříletý – Kapinus, P. Valach). Diváků: 150.


TJ Sokol Sezimovo Ústí – SK Mirovice 3:3 (3:1)

Góly: 8. a 28. Škarda, 32. Ott – 46. a 70. Dolejš, 9. Král. Rozhodčí: Krčín – Novotný, Vejčík. ŽK: 2:3 (Trantýr, Škarda – Převrátil, Brabec, Král). ČK: 0:1 (67. Kocourek). Diváků: 150.


FK Týn nad Vltavou – TJ Dražice 3:4 (1:2)

Góly: 6. a 53. (pen.) Dobal, 85. Houska – 3. a 42. Januš, 62. L. Stuchlík, 83. Smrž. Rozhodčí: Kaštánek – Smola, Trkovský. ŽK: 4:2 (Brom, Dobal, J. Hudeček, F. Hudeček – Šmíd, Veselý). Diváků: 100.


FK Olešník – FC ZVVZ Milevsko 0:5 (0:3)

Góly: 18. a 23. Šťástka, 42. a 58. J. Hadáček, 64. F. Hadáček. Rozhodčí: Bartůněk – Brych, Švec. ŽK: 4:2 (Szó, Kalášek, Lafata, Gutwirth – Bártík, Volf). Diváků: 77.


FK Junior Strakonice – SK Rudolfov 1:1 (0:0)

Góly: 90. Kejčí – 49. Zach. Rozhodčí: Šťastný – Kollmann, Mrosko. ŽK: 4:2 (Zahrádka, Kotrba, Janoch, Krejčí – Kocina, Peiger). Diváků: 296.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák, Miroslav Jánský