Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Za první poločas si Dynamo zasloužilo výhru. Přesto body ze Střeleckého ostrova odvezlo Slovácko

 
sobota, 5. října 2024, 21:23

České Budějovice – V úvodních pětačtyřiceti minutách předvedlo Dynamo nejlepší výkon v dosavadním průběhu sezony. Jihočeši prakticky nepustili hosty k žádné akci, jenže neskórovali a před odchodem do šaten inkasovali z přísně nařízené penalty. Po obrátce už se jim tolik nedařilo, navíc z brejku dostali druhý gól.

První velkou šanci si připravil Quadri Aderidan, který postupoval z pravé strany, ale do jeho dobře mířené střely se položil bránící Ondřej Kukučka. O pár minut později znovu Aderidan přesným pasem objevil v pokutovém území Samuela Šiguta, ten však nedotáhl akci. Po další nebezpečné situaci v podání Aderidana s Šigurem se míč kutálel metr od brankové čáry, ale jeho cesta nevedla do sítě. Střelou vedle levé tyče se záhy prezentoval Jakub Matoušek.

Další střela z kopačky Aderidana skončila v rukách brankáře Milana Heči. Po rohovém kopu z pravé strany ve 28. minutě vyskočil u pravé tyče budějovický krajní bek Vincent Trummer, hlavičkoval však do boční sítě. Krátce před vypršením pětačtyřicáté minuty se Aderidan v útočné snaze srazil hlavou s protihráčem a otřesený opustil nakrátko hrací plochu, sotva se však vrátil na trávník, vypálil levačkou po Šigutově akci, jenže míč proletěl v úctyhodné vzdálenosti kolem pravé tyče.

Stěžejní moment sobotního podvečera nastal ve čtvrté minutě nastaveného času první půle, kdy pronikajícího Merchase Doskiho kousek za hranicí velkého vápna zastavil Ondřej Čoudek a rozhodčí Ondřej Berka velmi přísně ukázal na značku pokutového kopu. Marek Havlík nasměroval balo levačkou do protipohybu Viléma Fendricha a hosté vedli. „V úvodním poločase se hra odvíjela podle mých představ. Těší mě progres, který jsme udělali v agresivitě, napadání a týmovém pojetí. Měli jsme dobrou přechodovou fázi a zhušťovali střed hřiště, dobře jsme dostupovali. Bohužel, vytvořili jsme si šance, které jsme neproměnili a to nás stálo další body,“ litoval kouč František Straka.

Po obrátce museli domácí hráči setřásat frustraci z obdrženého gólu, což poznamenalo jejich herní projev. Ke slovu se dostávali také hosté, kteří do té doby působili pouze jako neškodný tréninkový sparingpartner. V úvodních minutách dvakrát podržel svůj tým brankář Fendrich. Nejprve byl dobře připravený na střelu pronikajícího Seung Kima, poté bravurně pravou rukou zneškodnil střelecký pokus Patrika Blahúta, jenž se ocitl v brejku z pravé strany.

Zahrozil také Aderidan, ale po jeho nápřahu zasáhl bez problémů gólman Heča. Po akci Michaela Krmenčíka v 64. minutě se otřáslo břevno za Fendrichovými zády. O chvíli později aktivní budějovický stoper Richard Križan pálil vedle soupeřovy branky.

Utkání prakticky skončilo v 80. minutě. Po závaru před brankou Slovácka šli Moravané do brejku a Patrik Blahút prostřelil vybíhajícího Fendricha mezi nohama. Po druhém gólu se dohrávalo jenom z povinnosti. „Srazily nás nastavené minuty v prvním poločase. To nás poslalo opravdu dolů. Ve druhé půlce čekal soupeř na protiútoky a jeden z nich proměnil. Výsledek bolí. Hodně bolí,“ pravil zkroušeně trenér Straka.

SK Dynamo Č. Budějovice – 1. FC Slovácko 1:0 (1:0)

Góly: 45. + 4 Havlík z penalty, 80. Blahút. Rozhodčí: Berka – Vlček, Bělák. ŽK: 4:0 (40. Križan, 43. Matoušek, 52. Hubínek, 73. trenér Straka). Diváků: 2 423.

SK Dynamo: Fendrich – Čoudek, Križan, Míka, Trummer (78. Osmančík) – Šigut, Čermák, Hubínek (75. Tranziska), Tischler – Aderidan, Matoušek (56. Ogiomade). Trenér František Straka.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle