Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jan Koller s Barborou Černoškovou pomáhají dětem s češtinou

 
sobota, 28. září 2024, 10:14

Před pár dny začal školní rok a děti na prvním i druhém stupni mohou využívat novou unikátní knížku, která jim pomůže snáze se orientovat v češtině. Knihu, jejímž hlavním autorem je renomovaný odborník na český jazyk František Brož, totiž provázejí sportovní příběhy a zprávy, které přibližují slavné sportovní okamžiky a současně jsou spojené s celou řadou užitečných cvičení. Patrony jedinečné učební knihy Čeština nejen pro malé fotbalisty/ky se stali nejlepší střelec českého národního týmu v historii Jan Koller a Barbora Černošková, která jako moderátorka sportovních pořadů používá češtinu ve své práci prakticky neustále.

Knížka s podtitulem Čeština trochu jinak se poprvé dostala do rukou dětí při křtu v polovině září v jedné pražské základní škole. Dětmi od první do deváté třídy zaplněná vstupní hala Základní školy Ohradní v Praze Michli několikrát explodovala, když se slova ujali Jan Koller nebo Barbora Černošková. Dva patroni knížky pro školáky Čeština nejen pro malé fotbalisty/ky dětem nabídli své životní příběhy, odpovídali na nejrůznější otázky, a také dávali příležitost, aby děti vyhráli právě novou učebnici nebo i fotbalový míč podepsaný legendárním kanonýrem.

„Byl jsem osloven, jestli bych se nechtěl zúčastnit tohoto projektu, a když jsem si to prostudoval, tak se mi ten nápad strašně líbil. A proto jsem do toho šel a dobře jsem udělal.  Knížka je opravdu skvělá a myslím si, že dětem by mohla něco dát. Čeština mě bavila a kdybych měl k dispozici tuhle knížku, tak by mě bavila ještě víc. Kniha je zaměřená na sport, což je můj celoživotní úděl. Na češtinu rád vzpomínám, měl jsem z ní většinou dobré známky a u nás na vesnici jsem do školy chodil docela rád,“ řekl směrem k češtině a knize někdejší žák základní školy v Čimelicích v jižních Čechách Jan Koller. „Já jsem měla velkou radost, když mě autoři a organizátoři oslovili, abych byla ambasadorkou tohoto projektu, protože spojuje věci, které mám ráda, sport a češtinu. A myslím si, že je skvělé, že tu vášeň pro obě dvě disciplíny můžeme předávat dětem. Hodnoty, které najdete v knize, se vám všem budou hodit, a to nejen ve sportu,“ ohodnotila knihu a její význam pro děti Barbora Černošková, která svá školní léta strávila v Brně, kde se úspěšně věnovala synchronizovanému plavání.

Na každou výzvu nebo otázku vyskočilo během křtu z davu několik desítek z více než dvou set dětí. Jejich ruce nadšením vystřelily ke stropu a školáci se překřikovali, kdo jako první bude moct odpovědět na otázku nebo se na něco zeptat. Tak moc děti toužily dostat se k tvůrcům knihy i ambasadorům co nejblíž.

„Připadal jsem si tady, jak na stadionu Borussie Dortmund. Takový křest knížky jsem ještě nezažil, kdy tady byla skvělá atmosféra, děti to bavilo, bylo to bouřlivé a užili jsme si to. Myslím, že hlavně sportovně založené děti by s naší knihou mohla čeština víc bavit. Dočtou se něco o sportu a současně se tím budou učit. Mě by to bavilo určitě,“ rozplýval se nad nadšením dětí Jan Koller.

František Brož je zkušený češtinář, autor spousty knih a materiálů o češtině a zároveň odborný garant pro český jazyk na vzdělávacím portálu ČT edu. A blízko má i ke sportu, protože i díky fotbalu si češtinu oblíbil. 

„Procvičit si mohou veškeré češtinářské dovednosti, ale my jdeme hlavně po základních pravopisných pravidlech a porozumění textu. A Jan Koller k tomu svým příběhem vytvořil ideální příležitost. Stejně jako i řada dalších příběhů, které v knížce najdete. Čeština mi nejdřív moc nešla a skloňování jsem začal učit na jménech sportovců. Znal jsem sestavu Sparty a jel jsem jednoho hráče za druhým,“ popsal své námluvy s českým jazykem František Brož.  

Knížka je součástí dlouhodobého projektu zaměřeného na kreativní vzdělávání Knihy trochu jinak. A i webová stránka knihy Čeština nejen pro malé fotbalisty/ky odkazuje pod názvem www.cestinatrochujinak.cz právě k této aktivitě, která vychází z českého jazyka a literatury.

„Kniha je naprosto výjimečná a myslím si, že nemá vůbec obdoby ve světě učebnic, protože je založená na hodnotách na výjimečných sportovních událostech, který se odehrály nejenom tady, ale i mimo českou republiku, přibližuje nám události, který se historicky staly, byly výjimečné, pozvedly naši národní hrdost,“ vysvětluje koordinátorka vydání unikátní učební knihy českého jazyka Čeština nejen pro malé fotbalisty/ky a autorka projektu Knihy trochu jinak Petra Čiháková.

Knihu lze zakoupit na webu www.cestinatrochujinak.cz

Napsal(a) Jiří Nikodým | Tisková zpráva