Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bývalé fotbalisty od Sirkárny neodradilo od společného setkání ani nepříznivé počasí

 
neděle, 22. září 2024, 09:33

České Budějovice – V pátek 13. září si dali na hřišti U Sirkárny dostaveníčko bývalí hráči Igly a později Akry, která vznikla jako tovární jedenáctka přesně před 75 roky. Účastníci dorazili v hojném počtu i přes nepříznivé počasí na sklonku minulého týdne.

Na společné zážitky si přišla zavzpomínat zhruba šedesátka bývalých fotbalistů Igly. „Několik hráčů se omluvilo, i tak je to ale velice solidní číslo na to, jaké bylo počasí,“ říká jeden z organizátorů setkání Jiří Krauskopf.

Někdejší hráči klubu si pochutnali na dobrém guláši a vepřovém mase a u fotografií si připomínali momenty z jejich aktivní kariéry. A že bylo na co vzpomínat. Igla působila stabilně v krajském přeboru, krátce si ale zahrála i divizi, kvalitně pracovali s mládeží. Vůbec největším úspěchem je jedinečný dorostenecký titul republikových mistrů (dnes kategorie U19). „Vzpomínali jsme na jednotlivé zápasy, cestování, bylo to moc příjemné. Vůbec nejlepší na tom bylo, že se sešly všechny generace. Přišel Oskar Serbus nebo Ota Samek a taky mladší kluci, kteří když se narodili, tak tady ti starší už nehráli,“ vypráví Krauskopf.

Málokdo ví, že za Iglu hráli fotbal také výborní hokejisté Motoru České Budějovice. Například mistr světa z roku 1985 Jiří Lála, který původně přišel ze Soběslavi do jihočeské metropole hrát fotbal, či další výborný střelec František Čech, jenž byl pověstný svými blafáky. „Nebo Jirka Kolar. Než definitivně přesedlal na hokej, byl dorosteneckým reprezentantem ve fotbale a myslím, že i nejlepším střelcem Igly,“ vzpomněl Jiří Krauskopf dalšího „obojživelníka“, který prošel Iglou.

První ligu za Motor si zahráli ještě další Igláci Šperger, B. Ťoupal, Aibl, Hönig a Vintíř Němec. František Mrázek sice ze zdravotních důvodů musel krátce po přestupu do Dynama ukončit aktivní činnost, ale mimořádných úspěchů dosáhl jako dlouholetý masér Motoru a reprezentačního týmu, s nímž se zúčastnil několika mistrovství světa, olympijských her i Kanadského poháru. Jako trenér vedl tým Jindřichova Hradce v 1. lize Milan Kupka.

Nejslavnějším a nejznámějším fotbalistou Igly je jednoznačně Zdeněk Prokeš, který to dotáhl do ligových Bohemians Praha a později se stal pilířem reprezentace. Mezi své kamarády už ale nedorazil, neboť nás nadobro opustil (více zde). Další smutnou zprávou letošní prázdnin bylo úmrtí dlouholetého předsedy a trenéra Františka Fiktuse. 

První ligu si zahráli další odchovanci – Viktor Lavička st., Václav Litvan, Bohuslav Vojta či Třeboňáci Petr Skála a Vladimír Tábor. V 1. lize jako trenér řadu let působil Jindřich Dejmal, krátkodobě i Jiří Krauskopf.

V současné době klub nemá v dospělých ani mládežnických soutěžích zastoupení. Rádi by to však změnili a na setkání se mluvilo i o budoucnosti. „Problém je, že se s německým vlastníkem hřiště nemůžeme dohodnout na nějakém delším pronájmu a tím pádem nemůžeme žádat o žádnou finanční dotaci. Mohli bychom ale začít třeba s přípravkou, což není tak finančně nákladné. Tím bychom ukázali, že klub funguje a postupně bychom se mohli rozšiřovat,“ uzavírá Jiří Krauskopf optimisticky povídání o srazu bývalých hráčů Igly.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Akra Č. Budějovice