Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dorostenecké zlato po dvaadvaceti letech. K triumfu Igly se přidalo černobílé mládí

 
čtvrtek, 19. září 2024, 18:55

Od největšího úspěchu mládežnického fotbalu v českobudějovickém Dynamu uplynulo letos předlouhých třicet let. Na mistrovský titul dorostu Igly z roku 1972 navázali po více než dvaceti letech mladíci z SK ČB.

O českobudějovickém dorostu se znovu nahlas mluvilo na začátku devadesátých let, když se mladší dorost S.K. v poslední federální sezoně 1992/93 dostal do finále šampionátu České republiky, kde prohrál těsně dvojutkání s Baníkem Ostrava (venku 1:3, doma 3:2). „Na Baníku jsme prohrávali 1:2, když Michael Šulc si prostrčil balon mezi stopery a srovnal. Jenomže sudí písknul prorážení jako v basketu, a brzy na to jsme z ofsajdu inkasovali potřetí, a bylo to,“ vyprávěl trenér Jiří Vlček v roce 2016, jako by se hrálo včera. „V odvetě jsme vedli, měli tlak, ale v poslední minutě Tomáš Bílek z malého vápna netrefil prázdnou branku. To by nám bývalo k titulu stačilo.“

Parta kolem Stejskala, Koblence a Filouše, v níž hráli i budoucí olympionici Vozábal s Lengyelem, se titulu dočkala další rok. „Baník měl výborný tým s řadou kluků, jako byli Ruman a Lička, kteří se stali s reprezentační „šestnáctkou“ mistry Evropy. A v brance Kafku, co v mužích chytal ligu i za Dynamo. V obou zápasech nás doslova vychytal.“ O poslední federální titul se Baník utkal s dorostem Dukly Banská Bystrica.

Ještě veseleji bylo v kabině mladšího dorostu českobudějovického S.K. (jak zněl název Dynama v období 1992 - 2004) další rok. V sezoně 1993/94 už hráči, narození v letech 1977 a 1978, dosáhli na vysněný titul mistra České republiky: SK ČB – Baník Ostrava doma 3:1 (39. Hájek vystihl malou domů, 52. Bílek střelou z dálky, 56. Hájek po sóle – 42. Kubík), venku 1:1 (18. Lukeš – 5. Hájek po Píšově autu). Do města se fotbalové dorostenecké zlato stěhovalo po 22 letech. Sestava mistrů z Ostravy: Wollner – Píša, Marek, Novák (58. Brozman), Zenkl – Vozábal, Řehoř, Vařil (36. Šašek) – Endl (71. Palkoska), Hájek, Bílek. Trenér Jiří Vlček, asistent Jan Marek. V kádru šampionů ještě byli Polák, Lengyel, Antl, Tobiáš.

Z kádru finalistů ze sezony 1992/93 zbyli jen čtyři kluci, které doplnili patnáctiletí hráči béčka od trenéra Miroslava Váci. Byl to tým, od kterého se snad ani nedaly čekat špatné výsledky. Jeho základ před lety vytvářel ve sportovní třídě trenér František Samec. Podzim byl slibný, i když po zranění opor Nováka a Brozmana a vyloučení Hájka tým ztrácel na Plzeň dva body. Na jaře sice zajížděl S.K. na hřiště nejtěžších soupeřů, ale zvládl to. Vyhrál v Kladně, na Dukle i v utkání pravdy v Plzni. Vedl o pět bodů a náskok udržel. Finále s Baníkem završilo úspěšné tažení. Velkou oporou byl v obou utkáních brankář Wollner a střelec Hájek, výtečně hrál celý tým. Šanci dostal i teprve patnáctiletý Šašek ze Stráže nad Nežárkou, který odehrál finále na jedničku.

„Tohle byl výjimečný ročník, fotbalový a disciplinovaný, poskládaný z kluků nejen z Budějovic, ale vlastně celého regionu. Vozábal přišel z Tábora, Wollner z Třeboně, Antl z Bechyně, Zenkl z Igly, Vařil a Endl z Českého Krumlova. Obrovským talentem byl Hájek ze Zlivi, který dal doma Baníku dva góly, třetí přidal Bílek. V Ostravě Hájek skóroval už v 5. minutě. To byl strůjce našeho prvenství,“ připomněl Jiří Vlček.

Zmínil i na zpáteční cestu ze severu Moravy, vyšperkovanou diskotékou s laserovou show v tehdy populárním Boby Centru v Brně. Návštěvu měli kluci slíbenou jako motivaci navíc. Jenomže řidič autobusu musel být v šest v Budějovicích na lince, tak byl odjezd už v půl druhé. Všichni se dostavili přesně na minutu. „Na návrat z Ostravy se nedá zapomenout. Její funkcionáři mi říkali, že se jim nestalo, aby je doma někdo takhle připravil o titul, ale že podstatné je, kolik kluků se potom dostane dál. Tedy do ligy. A měli svatou pravdu. Jsem šťastný, že nám se povedlo pro ligu a reprezentaci vychovat Martina Vozábala a Romana Lengyela. I když talentů bylo víc. Třeba Jiří Hájek nastoupil v lize už v šestnácti. Pak ale přišlo zranění. Škoda, talent měl od Pánaboha.“

Také o tom je nevděčná práce s žáky i dorosty. Fotbaloví pionýři v S.K. České Budějovice si už v dubnu 1922 pozvali uznávaného pana Honejska, vedoucího dorostu AFK Vršovice, k informační přednášce. Z května téhož roku se datuje první zápas dorostenců Hluboká – Budějovice 2:1. V červnu byla ustanovena dorostenecká komise a následoval další zápas dorostu SK Tábor proti mužům SK Žirovnice 2:2. Od té doby se odchovanci klubů stali jejich životodárnou mízou.

Mistři! Mladší dorost SK ČB oslavuje titul v sezoně 1993/94: zleva stojí prezident klubu Janich, vedoucí týmu Bartáková, trenér Vlček, Novák, Hájek, Endl, Píša, Palkoska, Polák, šéftrenér mládeže Krauskopf, D. Marek, Zenkl, masér Trnka, kameraman Návara, trenér brankářů Jirkal, trenér mladšího B-dorostu Váca, asistent trenéra J. Marek. Zleva dole Wollner, Šašek, Lengyel, Bílek, Řehoř, M. Brozman, Antl, leží Vozábal, K. Tobiáš a Vařil.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych, Michal Průcha | Foto archiv Jihočeského fotbalu