Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

U Malého jezu byli v plné pohotovosti. „Pomohly pytle s pískem,“ oddechl si předseda klubu Kladenský

 
středa, 18. září 2024, 09:43

České Budějovice – Na levém břehu řeky Malše se musí mít neustále na pozoru. Fotbalové hřiště u Malého jezu, které sousedí s Měšťanským pivovarem, se nachází jen pár metrů od břehu. Přehrada v Římově sice reguluje přítok vody v Malši, ale při silných přívalových deštích hrozí vylití z koryta.

Před dvaadvaceti lety, v srpnu 2002, povodeň katastrofálně poničila hřiště „u koháče“, kde hraje domácí zápasy českobudějovická Slavia. Škody byly fatální. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, jak se říká, a stávající škvárové hřiště se tehdy stalo minulostí. Po povodních se hřiště u Malého jezu zatravnilo a již přes dvacet let běhají místní fotbalisté po krásném zeleném pažitu se závlahovým systémem.

Když se na sklonku minulého týdne obloha zlověstně zatáhla a meteorologové vydali varování, že znovu hrozí záplavy podobné těm před dvaadvaceti roky, správce zdejšího hřiště měl vrásky na čele. Slávisté však měli dvě dekády starou přírodní katastrofu ještě v živé paměti a na současnou situaci byli mnohem lépe připraveni.

Prvním krokem bylo vyklizení šaten, rekvizitárny, místnůstky správce a hospody. Druhým krokem pak bylo vystavění protipovodňové zdi. „Děkujeme magistrátu města, že nám ochotně poskytnul třicet pět tun písku a z naplněných pytlů jsme pak postavili bariéru, která zafungovala. Kdybychom ji neměli, naše hřiště by bylo pod vodou a v hospodě bychom chodili po kotníky ve vodě. Taky bych chtěl poděkovat zhruba sedmdesátce dobrovolníků, kteří nám při ochraně našeho majetku velice pomohli,“ říká předseda SK Slavia Karel Kladenský.

Dobrovolníci se rekrutovali z řad těch, kdo mají k červenobílému klubu nějaký vztah. Hřiště se nyní nachází v zachovalém stavu a v současné době probíhá lokální vysušovaní a odčerpávání vody z jeho menší části. „To nejhorší máme snad za sebou,“ říká optimisticky Kladenský při pohledu na mraky, za nimiž v úterý dopoledne konečně vystrkovalo své růžky sluníčko.

Voda z římovské přehrady se má ale upouštět až do pátku. „V sobotu mají hrát naši dorostenci domácí mistrovské utkání se Strakonicemi, a proto jsme se soupeřem domluvili na změně pořadatelství. Budeme hrát ve Strakonicích a na jaře je přivítáme u nás. Hřiště si oddechne a v příštím týdnu už najedeme na běžný provoz,“ představuje šéf červenobílých plány pro nadcházející dny. Slávistické áčko se v sobotu představí na horké půdě vedoucího Meteoru Tábor.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto SK Slavia ČB/Miroslav Pečenka