Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Absolut na úvod futsalové sezony hostí v poháru Slavii Praha

 
pátek, 13. září 2024, 20:07

Černý Dub – Laťku si vloni futsalisté Absolutu Černý Dub nastavili pořádně vysoko. Vyhráli druhou ligu a od letoška mohli hrát první ligu. Absolut ale nesplňuje náročné podmínky svazu a od nové sezóny bude pokračovat ve druhé lize. Ta začíná již za týden. Generálku ale jihočeští futsalisté odehrají již v pondělí 16. Září od 20 hod., kdy v českobudějovické Sportovní hale přivítají v regionálním finále SFČR Slavii Praha. O tom, co Absolut Černý Dub čeká v nadcházející sezóně, jsme se hovořili s šéfem klubu, trenérem a hráčem v jedné osobě Radimem Staňkem.

Vraťme se krátce ještě k minulé nadmíru úspěšné sezóně. Jak ji s odstupem času hodnotíte?

Od předchozí sezóny jsme nemohli chtít víc. V konečném účtování jsme dokázali druhou ligu západ vyhrát, byla to pro nás sezóna snů. Povedlo se nám všechno, na co jsme sáhli. Ambice jsme přitom neměli tak vysoké a do soutěže jsme rozhodně nešli s cílem ji vyhrát. Po prvních pěti kolech jsme měli jenom pět bodů, takže v úvodu nic nenasvědčovalo tomu, že bychom na konci měli slavit prvenství. Bude těžké na to navázat, ale Absolut Černý Dub je navždy zapsán v historických tabulkách jako vítěz druhé ligy a nikdo nám to neodpáře. Nesmírně si toho vážíme.

Postup do první ligy jste ale odmítli. Proč?

Hráči si určitě chtěli první futsalovou ligu vyzkoušet, což pro mě bylo milým překvapením. Jednal jsem ale se svazem a hlavní překážkou bylo, že nemáme minimálně dva mládežnické týmy, což je podmínka, abychom mohli první ligu hrát. Vyšší soutěž by samozřejmě byla náročnější i po finanční stránce, to bychom ale zvládli. Utáhnout agendu spojenou s mládeží by však bylo pro Absolut nesmírně náročné, a proto jsme na postup do první ligy nereflektovali. Na svazu jsem žádal o výjimku, naše žádost však byla smetena ze stolu, takže jsme neměli jinou možnost než zůstat ve druhé lize.

Jak to vzali samotní hráči?

Na jednu stranu byli zklamaní, že to nevyšlo. Když jsem jim ale vysvětlil, jak se věci mají, pochopili to a uznali, že první liga je pro náš klub příliš velké sousto.

Předpokládám, že hráči Absolutu vesměs hrají i klasický fotbal. Nebo jsou mezi vámi i čistokrevní futsalisté?

Všichni s výjimkou gólmana Patrika Kříže jsme zároveň fotbalisté. Působíme v českých nebo rakouských soutěžích a futsal hrajeme vedle fotbalu.

V minulém ročníku druhé ligy jste si nastavili laťku hodně vysoko. Cílem bude obhájit prvenství?

Do nadcházející sezóny půjdeme opět s pokorou, trochu mám ale obavy o ztrátu motivace. Vyhráli jsme druhou ligu a tím jsme v podstatě narazili na náš výkonnostní i organizační strop. Dál jít nemůžeme, takže vyvstává otázka, co bude dál. Nicméně kádr máme dostatečně kvalitní na to, abychom znovu hráli o čelní příčky. Podařilo se nám navíc ještě posílit o tři nové hráče, takže bychom opět chtěli hrát nahoře. Nemáme žádný ultimátní cíl obhájit prvenství ve druhé lize, ale pokud se taková šance naskytne, rádi se o první místo popereme.

Zůstane loňský kádr pohromadě?

Dá se říci, že ano. Přišli jsme pouze o Stanislava Pacholíka, který si zpřetrhal křížový vaz v koleni. To je vlastně jediná ztráta a moc mě to mrzí. Minimálně jednu sezónu se bez něho budeme muset obejít. Jinak nemám žádné zprávy, že by některý z kluků chtěl s futsalem skončit. Někdo nám v příští sezóně pomůže víc, někdo míň, ale hráčský kádr zůstává stejný.

Mluvil jste o posilách. Koho se podařilo do vašich řad přivést?

Jedná se o sedmnáctiletého mladíka Petra Wolfa z Dynama České Budějovice, který už za nás odchytal přátelský duel proti Bohemians Praha. Vzhledem k jeho mládí a vytíženosti v Dynamu je to ale investice spíš do budoucna. Kromě toho máme stabilní brankářskou dvojici Kříž a Sobolík, takže Wolf by nám nyní vypomohl především v případě nouze. Do budoucna má ale jistě velký potenciál.

Kdo jsou další dvě posily?

Dalšími posilami jsou Václav Míka, který hraje fotbal za Malši Roudné, a Michal Strapek, jenž hrál fotbal v divizním Českém Krumlově a poslední roky působí v rakouských soutěžích. Jsou to kvalitní hráči, kteří splňují všechna kritéria, jež od hráčů požadujeme, aby mohli hrát za Absolut.

Jaká kritéria to jsou?

Vedle toho, že musí mít hráčské kvality, nám hodně záleží také na lidském charakteru. Jsem přesvědčený, že v těchto ohledech jsme se trefili správně a všichni noví hráči pro nás budou opravdovými posilami.

Ne každý fotbalový trenér je rád, když jeho svěřenec hraje zároveň futsal. Bojí se, aby se nezranil. Vyměňujete si často názory s trenéry vašich hráčů?

To je věčné téma, které se asi nikdy nevyřeší. Je pravda, že se s těmito námitkami neustále potýkáme, a osobně vidím nerad, když hráči mají kvůli futsalu ve svých klubech zle. Někdy to skončí i pokutou, což je mi obzvlášť líto, protože všichni hrajeme pro radost a je smutné, když si jde fotbalista ve svém volném čase zahrát futsal a je za to sankcionován. Taková je ale bohužel realita. Sám přitom fotbal hraji a do jisté míry chápu trenéry, že mají o zdraví svých svěřenců starost.

A opravdu ve futsale existuje větší riziko zranění?

Myslím si, že futsal je pro fotbalisty především přínosem, protože je rozvíjí po technické i taktické stránce. Zranit se hráč samozřejmě při futsale může, to je ale stejné, jako když si půjde zahrát například squash nebo jiné sporty. Za to ale pokutu nedostane. Je to obšírné téma, na které se dá diskutovat hodně dlouho, já ale zastávám názor, že futsal a fotbal se nevylučují.

Mluvili jsme o Václavu Míkovi z Roudného, ze stejného klubu je i Viktor Kadlec, který také válí futsal v Absolutu Černý Dub. To jsou hráči krajského přeboru. Hrají za Absolut i fotbalisté z vyšších soutěží?

Čím vyšší soutěž ve fotbale hráči hrají, tím složitější je pro ně kombinovat fotbal s futsalem. Je to jednak kvůli většímu časovému vytížení, ale i překážkám ze strany jejich klubů. V Absolutu hraje několik fotbalistů z třetí české ligy nebo čtvrté rakouské ligy. Jsou téměř poloprofesionály, a o to je pro ně složitější dostat se na futsal. Jsem ale rád, že je i přesto futsal baví a rádi si s námi chodí zahrát.

Druhá liga startuje již za týden, ještě předtím se ale utkáte v poháru se Slavií Praha. Jak se na tento souboj těšíte?

Pro nás je to ta nejlepší generálka, před pátečním prvním mistrovským utkáním v Kadani. Slavia patří mezi největší ikony českého futsalu a ještě nikdy jsme se s ní neutkali. Už jenom kvůli tomu se na zápas velmi těšíme. Rád bych pozval v pondělí večer všechny fanoušky do Sportovní haly v Českých Budějovicích. Byli bychom rádi, kdyby nás přišli podpořit v co největším počtu. Slavia je atraktivním týmem, a věřím, že diváci uvidí atraktivní zápas. I když nejsme favority, určitě nejdeme zápas jen odehrát. Slavii bychom chtěli na domácí palubovce minimálně potrápit a nejlépe postoupit mezi osm nejlepších celků v republice.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Lukáš Hoďánek