Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sport v podzámčí prožívá úspěšné období. Hluboká vládne krajskému fotbalu a hokeji

 
úterý, 17. září 2024, 06:07

Hluboká nad Vltavou – Když se řekne Hluboká, asi každému se vybaví novogotický zámek tyčící se nad malebným městečkem. Z krajské metropole je to po cyklostezce jen kousek, necelých deset kilometrů. Když do města přijíždíte od Bavorovic na kole, všimnete si, že Hluboká sportem doslova žije. Areál na Podskalské louce je posetý sportovišti a od jara až do pozdního podzimu tu uvidíte spoustu lidí v pohybu. Sportovci mají na Hluboké opravdu výborné podmínky a město úspěšně reprezentují nejen v krajských, ale i v celostátních soutěžích. Proč se sportu v podzámčí tak daří, o tom jsme si popovídali se starostou města Tomášem Jirsou.

Hluboká má pouze pět tisíc obyvatel, ale hraje se tu extraligový baseball, divizní fotbal, hokej na nejvyšší krajské úrovni. Čím si vysvětlujete, že se tady sportu tak daří? 

Sport na Hluboké má velkou tradici. Již v roce 1934 se zde na břehu Vltavy slavnostně otevřelo nové sportoviště s fotbalovým hřištěm a tenisovými kurty. Sportoviště vzniklo za významné podpory JUDr. Adolfa Schwarzenberga. Rozvoj celého tohoto areálu je dlouhodobě podporován jak ze strany města, tak soukromých subjektů a formou prostředků z dotačních výzev státu.

Jak konkrétně město Hluboká podporuje fotbalový klub? 

Město standardně podporuje všechny sportovní kluby na Hluboké, ať už smysluplnými investicemi do jednotlivých sportovišť, finančními prostředky na provoz jednotlivých sportovních subjektů, či významnou podporou sportující mládeže. Fotbalový klub město podporuje dlouhodobě finančním podílem na významných investicích. Jednalo se zejména o mnohamilionovou podporu při výstavbě a po letech obnově hřiště s umělým povrchem. Město se rovněž podílelo velkou měrou na finančním zajištění největší investice pro kopanou na Hluboké, a to výstavbou nové tribuny s moderním zázemím pro sportovce.

Co říkáte na dosavadní výsledky hlubockých fotbalistů? Jako nováček divize ještě neprohráli.

Výborné výsledky prvního mužstva v uplynulé sezoně, kdy postoupilo do vyšší soutěže, a následně v prvních kolech letošního ročníku jsou dány nejen skvělým zázemím pro fotbalisty, ale samozřejmě dlouhodobou koncepční a fundovanou každodenní prací celého realizačního týmu a vedení oddílu. Obrovský přínos pro růst kvality fotbalu na Hluboké má také práce s fotbalovou mládeží.

Na fotbalisty můžete být právem hrdý. Totéž ale zřejmě platí i o jiných sportovcích?

Jako starosta jsem samozřejmě hrdý na naše fotbalisty a jejich úspěchy a také na hokejisty. Ti měli tolik rozumu, že postu nechali Milevsku. Zároveň v restaurantu Záviš nechali po vítězném utkání účet na patnáct tisíc korun s poznámkou, že to starosta zaplatí. No a baseball, to je samostatná neuvěřitelně úspěšná kapitola, neboť hrajeme extraligu s Prahou, Brnem a Ostravou. To je naše malá Hluboká!

Jaký sport vám osobně je nejbližší?

Každý týden hraju tenis a mám ho moc rád. V zimě chodím na fotbal, hrajeme báčko v tělocvičně, ale už jsem jenom v obraně. Každou zimu vyrážíme třikrát do Alp. Již téměř třicet let jezdíme na Kronplatz, který jsme si vyhodnotili jako nejlepší lyžování v Itálii. Každý druhý týden v lednu nás jede třicet pánů, pak musíme s manželkami a nakonec jezdím s vnoučaty. A s pány, s nimiž lyžuji, jezdíme několikrát ročně na cyklovýlet. Naposledy jsme byli letos na jižní Moravě v Mutěnicích.

Hluboká nezapomíná ani na handicapované sportovce. Proč si ji oblíbili, co jim město nabízí?

Jsme bohaté a úspěšné město a naši vozíčkáři v čele s Ivanem Nestávalem založili hnutí s názvem Hluboká fandí parasportu. Každoročně pořádáme několik turnajů a samotní vozíčkáři si s podporou města vybudovali v našem sportovním areálu svoje zázemí. Podporou parasportovců vyjadřujeme obdiv k těmto lidem, kteří přes své hendikepy sportují stejně jako my. Proto také podporuji Zbyňka Sýkoru, předsedu Českého paralympijského výboru a kandidáta do Senátu.

Na co jste v oblasti sportu nejvíc pyšný?

Na to, že máme množství dětí ve všech sportovních kroužcích. 

Co byste město Hluboká chtělo pro sportovce ještě vylepšit?

V současné době probíhá výběrové řízení na stavbu nového krytého stadionu, když projekt ke stavebnímu povolení dělal špičkový architekt Martin Krupauer a jeho Ateliér 8000. Zároveň probíhá výběrové řízení na lávku přes Vltavu, která rozšíří parkovací možnosti pro sportovní areál.  

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Miroslav Jánský