Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Strakonice přetlačily Roudné a posunuly se do čela. Bořek Dočkal vypomohl Olešníku i gólově

 
neděle, 8. září 2024, 20:01

Jihočeský kraj – Diváci v Olešníku mohli po delší době opět vidět v akci někdejší ligové hvězdy Bořka Dočkala a Davida Lafatu. Domácí podle očekávání zdolali nováčka ze Sezimova Ústí 4:1. Rudolfov dal opět čtyři góly, Trhovým Svinům oplatil loňskou porážku a až do nedělního večera se vyhříval v čele tabulky. Úspěšný byl i Protivín, který přehrál doma Třebětice. Dražice venku ještě neprohrály, tentokrát dovezly bod z Mirovic. Strunkovice potvrdily výbornou formu ziskem tří bodů v Oseku. Třeboň se nadřela na vítězství nad Semicemi, doma vyhrálo i Milevsko, které zdolalo Týn nad Vltavou. Ve šlágru kola porazil Junior Strakonice Roudné a vystřídal malšany v čele tabulky.

Rudolfovští měli na paměti loňský domácí zápas s Trhovými Sviny, kdy v poločase o gól vedli, ve druhém poločase ale Spartak zápas otočil a odvezl si z Rudolfova výhru 3:2. Odveta se Rudolfovu povedla. Domácí sice brankou Jiřího Macáka prohrávali 0:1, Sládek ale gólem do šatny těsně před pauzou vyrovnal. Ve druhé půli domácí přidali další góly a po obratu a zisku tří bodů se tentokrát radoval Rudolfov. „Vážím si toho, že jsme zápas dokázali otočit a dotáhnout do vítězného konce,“ zhodnotil zápas hrající kouč Rudolfova Jan Šindelář. Trhové Sviny chtěly konečně bodovat, i po pátém kole však stále mají na kontě bodů nulu. „V poločase jsme vedli, bohužel jsme ale začali bránit výsledek, a to se nám vymstilo,“ litoval další bodové ztráty trenér Spartaku Martin Písko.

Za Olešník si v utkání proti Sezimovu Ústí zahrál po delší době exsparťan a bývalý reprezentant Bořek Dočkal. Poprvé v sezóně nastoupil za Olešník také David Lafata a přítomnost zkušených borců byla na hřišti znát. Dočkal v dresu Olešníku skóroval úplně poprvé a hned dvakrát. Góly nezapomněl dávat ani Lafata a do střelecké listiny se zapsal i Vojta. Statečně bojující nováček dosáhl na čestný úspěch, když na 2:1 snižoval v první půli Škarda. Olešník byl ale lepší a zaslouženě vyhrál. „Hlavně první poločas jsme odehráli velice dobře, ale hosté vůbec nebyli špatní a potrápili nás,“ řekl k zápasu trenér Olešníku Roman Chlumecký. Podle trenéra Sezimova Ústí Miroslava Jelena rozhodl Lafatův gól do šatny na 3:1. „Výsledek je pro nás krutý, avšak Olešník prokázal svou kvalitu,“ uznal hostující kouč.

Další cenný bod si do tabulky připsali fotbalisté Dražic. Na půdě Mirovic, souseda v tabulce, vyválčili Dražičtí remízu 2:2. Hosté vsadili na bránění a domácí mužstvo trápili z brejků. Mirovičtí se přesto dostávali do šancí a měli jich opravdu hodně. Proti domácím střelcům však stál výborný brankář Jan Počinek, na němž si hráči Mirovic vylamovali zuby. V prvním poločase ho překonal ve 33. minutě Kvěch, ale Dražice těsně před poločasem brankou Mareše vyrovnaly. Mirovice nakročily ke třem bodům deset minut před koncem, kdy skóroval Filip Čadek, i na tento gól ale Dražice našly odpověď. Na konečných 2:2 vyrovnal o tři minuty později Daniel Januš. „Pro nás jsou to ztracené body, šancí jsme měli na jeden a půl zápasu,“ litoval bodové ztráty trenér domácích Mirovic Michal Čadek.   

V Protivíně se hrál spíše podprůměrný fotbal. Roli favorita ale domácí splnili a Třebětice porazili 3:1. V prvním poločase se urodilo minimum šancí a gól nepadl. Domácí tým v jednom případě zachránilo břevno. Skóre se poprvé měnilo ve 47. minutě, kdy Jaromír Vorel dorazil do brány zblokovanou střelu bratra Zbyňka. V 72. minutě potrestal zaváhání hostujícího stopera Jakub Říský a Protivín vedl 2:0. Třebětice vystřelily na bránu za celých devadesát minut dvakrát, právě druhý pokus z kopačky Trávníčka však skončil v síti. Míč ještě tečoval do vlastní brány protivínský obránce Rauscher. Definitivní klid do domácích řad vnesl v 90. minutě gólem na 3:1 Tomáš Sháněl. „Jedinou radostí jsou tři body na našem kontě,“ přiznal předseda protivínského klubu Václav Křišťál.

Osek hostil na domácím hřišti Strunkovice, v druhém utkání po sobě neskóroval a prohrál 0:2. Nováček krajského přeboru si získal díky svým výkonům respekt a fotbalisté Oseku se tak na duel se Strunkovicemi připravovali velice pečlivě. Ani to však nestačilo a Strunkovičtí potvrdili výbornou formu i v Oseku. Hosté se dostali do vedení po brejku ve 33. minutě a Osečtí pak marně dobývali obranu soupeře. Domácí měli šance, situace ale nedokázali lépe sehrát a ve vápně jim chyběl potřebný důraz. Velkou komplikací pak pro ně bylo vyloučení Brože v osmdesáté minutě utkání. Domácí pak hráli vabank a v poslední minutě pečetil výhru Strunkovic Jiří Nosek. „Určitě nevyhrál lepší tým, bez gólu se ale prostě vyhrát nedá,“ krčil rameny trenér Oseku Václav Hegenbart.  

Semičtí sahali v Třeboni po bodovém zisku. Od 50. minuty vedli po gólu Matouše Kačírka. Jiskra srovnala v 61. minutě Martinem Průchou, dlouho to ale vypadalo, že aspoň remízu by mohly Semice uhrát. Čtyři minuty před koncem si ovšem dal po třeboňské standardce vlastní gól Petr Listopad a hostům zbyly oči pro pláč. Třeboň byla v prvním poločase aktivní, v největší šanci však Průcha sám před brankářem Pokorným neuspěl a poločas skončil bez branek. Do druhé půli Jiskra nevstoupila dobře, po několika chybách v rozehrávce inkasovala a musela pak dohánět jednobrankový náskok soupeře. Domácí nakonec se štěstím zlomili zápas ve svůj prospěch. „Ve druhém poločase nám pomohli střídající hráči a otočili jsme výsledek,“ konstatoval trenér Jiskry Třeboň Karel Bicenc.

Milevsko porazilo v neděli odpoledne Týn nad Vltavou a Olympie tak na první výhru v sezóně dál čeká. První poločas nenabídl zrovna zajímavou podívanou, Milevsko však hosty z Týna přehrávalo rychlostí i důrazem a ve 37. minutě šli vzduchotechnici do vedení. Domácí pak měli zápas pod kontrolou a v 72. minutě už vedli 3:0. Milevští v závěrečné čtvrthodině poněkud polevili, povolili Týnu dvakrát skórovat, tři body si ale vzít nenechali. Po dvou gólech dali Jaroslav Hadáček a Filip Hadáček. Za hosty skórovali Mravec a Mezera. „Z jasného zápasu jsme udělali trochu zbytečně drama, ale jsem rád, že jsme to doma zlomili,“ byl za výhru rád milevský kouč Tomáš Smrčina. „I když se nám podařilo utkání v závěru zdramatizovat, domácí vyhráli zaslouženě,“ doplnil trenér Týna nad Vltavou Jan Meidl.

Nedělní šlágr mezi Strakonicemi a Roudným sledovala rekordní návštěva 400 diváků. Ti viděli pěkný fotbal, který až do posledních vteřin předváděly oba týmy. Domácí museli improvizovat, neboť mají zraněné všechny obránce a trenér Šroub musel pozměnit rozestavení. Hosté z Roudného zase představili novou posilu Daniela Frnocha. Malšané byli častěji na balónu, silnou stránkou Strakonic zase byly smrtící brejky. Domácí vedli v poločase zásluhou Pomeje 1:0, Kadlec ale hned po půli vyrovnal. Krejčí a Lukáš Bálek vytáhli skóre na 3:1, hosté ale bojovali až do konce. Vávra v nastaveném čase snížil na 3:2 a v poslední minutě nastřelili malšané tyč. „Tohle se povedlo. Chci poděkovat všem hráčům i divákům,“ zářil spokojený kouč Strakonic Přemysl Šroub. Trenér Roudného Pavel Cepák byl zklamaný hlavně z toho, že jeho tým podruhé za sebou inkasoval tři góly. „Je to moc a budeme muset něco změnit,“ posteskl si kouč Malše.

Výsledky 5. kola krajského přeboru:


SK Rudolfov – TJ Spartak Trhové Sviny 4:2 (1:1)

Góly: 45. Sládek, 55. Peiger, 69. Pouzar, 90. Baščevan – 29. Macák, 78. Hruška. Rozhodčí: Votava - Bartůněk, Švec. ŽK: 0:1 (Zatloukal). Diváků: 150.


FK Olešník – TJ Sokol Sezimovo Ústí 4:1 (3:1)

Góly: 22. a 89. Dočkal, 9. Vojta, 45. Lafata – 43. Škarda. Rozhodčí: Lepič – Pravda, Němec. ŽK: 2:1 (Dočkal, Turek – Staněk). Diváků: 200.


SK Mirovice - TJ Dražice 2:2 (1:1)

Góly: 33. Kvěch, 80. Čadek – 44. Mareš, 83. Januš. Rozhodčí: Dunovský – Frček, Smola. ŽK: 2:2 (Kvěch, Kocourek - L. Stuchlík, Mareš). Diváků: 210.


FK Protivín - FK Třebětice 3:1 (0:0)

Góly: 47. J. Vorel, 72. Říský, 90. Sháněl – 78. Rauscher (vlastní). Rozhodčí: Frček – Dunovský, Smola. ŽK: 1:2 (Petr – Habr, Trávníček). Diváků: 120.


TJ Osek – TJ Blaník Strunkovice 0:2 (0:1)

Góly: 33. Požárek, 90. Nosek. Rozhodčí: Kollmann – Boček, Mrosko. ŽK: 3:5 (Brož 2, Carda – Funda, Koloušek, Fajtl, Žurek, Nosek. ČK: 1:0 (80. Brož). Diváků: 150.


TJ Jiskra Třeboň – FC Semice 2:1 (0:0)

Góly: 61. Průcha, 86. Listopad (vlastní) – 50. Kačírek. Rozhodčí: Barva – Novotný, Mrosko. ŽK: 3:4 (Čada, Průcha, Hromádka – Kačírek, Václavík, Blažek, Kapinus). Diváků: 150.


FK Junior Strakonice - TJ Malše Roudné 3:2 (1:0)

Góly: 39. Pomej, 53. Krejčí, 57. L. Bálek - 47. Kadlec, 91. Vávra. Rozhodčí: Boček – Šťastný, Kollmann. ŽK: 4:1 (Zahrádka, D. Bálek, Krejčí, Stöger - Vogl). Diváků: 400.


FC ZVVZ Milevsko - FK Týn nad Vltavou 4:2 (1:0)

Góly: 37. a 87. J. Hadáček, 69. a 72. F. Hadáček - 79. Mravec, 86. Mezera. Rozhodčí: M. Vican - Kříž, P. Vican. ŽK: 1:4 (J. Hadáček - Brom, Dobal, Houska, Hudeček). Diváků: 150. 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák