Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Klub s jehlou ve znaku si připomene 75. výročí od založení. Zůstaly jen vzpomínky

 
úterý, 27. srpna 2024, 13:18

České Budějovice - V září 2024 uplyne 75 let od chvíle, kdy parta nadšenců založila firemní fotbalovou jedenáctku, která se postupem doby vypracovala mezi známé jihočeské kluby. V pátek 13. září se proto na hřišti U Sirkárny od 15 hod. sejdou bývalí hráči a funkcionáři Igly či Akry, aby si v rámci jubilea připomněli své působení v tomto klubu.

Organizátoři setkání se již obrátili na většinu bývalých členů klubu. „Rádi bychom pozvali i ty, na které nemáme kontakt a určitě by se rádi této akce zúčastnili,“ říká předseda klubu Jiří Propš s tím, že jej mohou kontaktovat telefonicky na mobil 778 043 070 či u dalšího organizátora Jiřího Krauskopfa e-mailem na jirikrauskopf@seznam.cz.

Městský klub z jihočeské metropole měl bohatou a úspěšnou historií. Začínal v roce 1949 jako tovární jedenáctka pod názvem Sokol Igla a prošel za tu dobu několika názvy: 1952 – Sokol Igla – Vráto (po sloučení se Sokolem Vráto), 1953 – DSO Spartak Igla, Igla Motor, TJ Igla, od roku 1993 Akra. Hrávali v něm takoví borci jako Viktor Lavička, odchovanci Zdeněk Prokeš (pozdější reprezentant), Ladislav Novák, Bohuslav Vojta, Ladislav Tábor, Václav Litvan, kteří to dotáhli až do první ligy.

Vlastní hřiště U Sirkárny bylo slavnostně otevřeno až po deseti letech putování po cizích trávnících. Nejprve na proslulé „plynárně“, jednoročním působením na hřišti bývalého Rapidu, dvou letech na Lokomotivě v Suchém Vrbném a sezoně ve Vrátě. Pozemek byl získán v těsném sousedství objektu továrny, na němž se začalo v roce 1959 budovat hřiště. Otevření se dočkalo 23. července 1960 přátelským zápasem se Sokolem Chrášťany u Prahy. O pět let později bylo přesunuto do současných míst se zbrusu novou tribunou, která byla v roce 2018 kvůli chátrajícímu stavu zbourána.

V soutěžích si Igla vedla se střídavými úspěchy. Dvakrát vyhrála krajský pohár (1963/64 a 1996/97). V ročníku 1964/65 postoupila ze třetího místo do nově vytvořené divize. Kvůli přestavbě hřiště našla azyl v Rožnově. V ní vydržela jen dvě sezony. Krajský přebor poprvé a naposledy vyhrála pod trenérem Minaříkem v roce 1974 před píseckými mužstvy Dukly a Spartaku. Nezkušený kádr na soutěž nestačil. Generační krize vyvrcholila o dva roky později sestupem do A třídy. V ročníku 1981/82 se do krajského přeboru vrátila a vydržela do sezony 1985/86. Na další účast ale musela čekat čtrnáct let.

Významného úspěchu dosáhli dorostenci v ročníku 1971/72. Jako nováček vyhráli jednu ze tří skupin ligy dorostu před Jabloncem a v boji o titul mistra ČSR v Ústí nad Orlicí porazili Baník Ostrava (2:1) a remíza s Teplicemi (1:1) znamenala senzační prvenství. Ve federálním finále remizovali svěřenci Jana Molkupa na Střeleckém ostrově před 3 000 diváky se Slovanem Bratislava 3:3 (ještě v 65. min. drželi třígólový náskok!) a v odvetě prohráli po vyrovnané bitvě těsně 0:1.

V novodobé historii, již pod názvem Akra, hrál klub krajské soutěže. V sezoně 1999/2000 vyhrál I. A třídu a po dlouhé odmlce se vrátil do kraje. V roli nováčka čeřil vody skvělým třetím místem. Třetí rok (2004) skončil po oslabení mužstva poslední a následoval strmý pád soutěžemi. Během pár sezon se propadl z krajského přeboru až do okresní III. třídy.

Hráčská krize vyvrcholila po ročníku 2017/18, kdy se mužstvo nepřihlásilo do mistrovských soutěží. Snaha o nedávné oživení klubu a tolik potřebnou rekonstrukci hřiště se u šéfů německé firmy Groz-Beckert, která je majitelem celého areálu, nepotkala s pochopením. Fotbal U Sirkárny zmizel z fotbalové mapy nadobro. Zůstaly jen vzpomínky.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv Jihočeského fotbalu