Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Černý Dub v krajské premiéře nebodoval, herně ale nepropadl

 
čtvrtek, 22. srpna 2024, 11:10

Raketový vzestup zažívá fotbal v Černém Dubu nedaleko krajského města. Před rokem tamní Slovan vyhrál III. třídu na Českobudějovicku, letos v červnu se fotbalisté Černodubští stali okresními přeborníky a v sobotu si odbyli historickou premiéru v krajské soutěži.

TJ Slovan Černý Dub může říct, že se stala ligovým mužstvem, neboť I. B třída se od této sezóny (zatím neoficiálně) nazývá 7. liga. V jejím prvním kole, které se hrálo o víkendu, přivítal nováček soutěže béčko divizního Českého Krumlova.

Slovan v utkání proti týmu s několika pendly z A-mužstva Slavoje rozhodně nepropadl, gól ale nedal a tři body za výhru 2:0 si tak domů odvezl favorizovaný Český Krumlov. „Dokonce si myslím, že jsme měli víc brankových příležitostí. Z pěti šancí jsme však ani jednu neproměnili, naopak jsme dvakrát inkasovali, a to zápas rozhodlo. Po herní stránce proti soupeři, který podle mě bude hrát v popředí tabulky, bylo vše v pořádku,“ hodnotí premiéru trenér Černého Dubu Jiří Anderle.

Mrzí ho ale zranění středního záložníka Jana Vančury, v jehož případě to vypadá na dlouhodobější absenci. Kouč pochválil celý tým, zvlášť ale vyzdvihl výkon posily mezi třemi tyčemi Martina Bartizala. Dobré utkání podle něj odehráli i osvědčení hráči jako Michal Švercl, Tomáš Pomije, Milan Ďurica a za zmínku prý stojí i výkon Milana Horáka v útoku. „Rozdíl mezi okresním přeborem a I. B třídou jsme nezaznamenali,“ říká rezolutně Anderle. „Tedy žádný propastný. V okresním přeboru jsme si vytvořili třeba třináct šancí za zápas, z nichž jsme pět proměnili, nyní nám jich soupeř dovolil šest, gól jsme ale nedali,“ upřesňuje někdejší hráč českobudějovického Dynama.

Kromě brankáře Bartizala mužstvo Černého Dubu posílil ještě Martin Matušek, jenž předloni nasbíral divizní zkušenosti právě v Českém Krumlově. Trenérovi je líto, že nemohl do hry nasadit ještě třetí posilu, kterou je Petr Le. „Jedná se o gólového hráče. Poslední sezóny odehrál v Rakousku a v létě přišel k nám. Nyní je však bohužel zraněný,“ litoval Anderle neúčasti ofenzivně laděného fotbalisty.

Jiří Anderle už v minulosti zažil spanilou jízdu s mateřským klubem FK Nová Ves-Brloh, s nímž postoupil z českokrumlovského okresu až do I. A třídy. Je něco podobného reálné také v případě Černého Dubu? „V přípravě jsme poměřili síly se Zlatou Korunou a Dolním Dvořištěm, což jsou týmy, které podle mě budou hrát v I. A třídě na špici. Musím uznat, že rozdíl byl znát,“ míní šéf černodubské střídačky. Věří ale, že jeho hráči by se dokázali postupně přizpůsobit tempu vyšší soutěže. O kvalitě kádru je Anderle přesvědčený a netají se vysokými ambicemi. „Chtěli bychom hrát nahoře, nejlépe do pátého místa,“ má jasno kouč nováčka.

Vstup do soutěže Černému Dubu výsledkově nevyšel, sezóna však teprve začíná a k příštímu utkání vyráží Slovan do Trhových Svinů, které v prvním kole padly na hřišti dalšího nováčka Křemže 2:6. 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Lukáš Hoďánek