Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Rozhodčí neuznal Dynamu gól proti Plzni, potom třikrát inkasovali Jihočeši

 
pondělí, 19. srpna 2024, 08:25

České Budějovice – V utkání 5. kola Chance ligy na Střeleckém ostrově utrpělo Dynamo od favorizované Plzně letošní pátou porážku v řadě, třetí pod vedením Františka Straky. Černobílí zůstávají beznadějně poslední v šestnáctičlenné tabulce s povážlivým skóre 1:16 a dívají se na záda čtveřici týmů se shodným ziskem alespoň jednoho vítězství.

V dresu Dynama se již neobjevil Jan Suchan, který zamířil do Jablonce, ani odchovanec Lukáš Havel, jenž také řešil nabídku z jiného klubu. Chyběl Jiří Skalák (zlomená čelist), ze zdravotních důvodů nebyl připravený ani Nicolas Keckeisen. Poprvé se naopak v základní sestavě představil slovenský stoper Richard Križan (naposledy Slovan Bratislava) a rakouský záložník Emil Tischler (Pardubice). Po návratu z hostování v ostravském Baníku se doma ukázal také Quadri Aderidan (odehrál již část předchozího duelu v Mladé Boleslavi).

Nový kapitán Marcel Čermák již ve 4. minutě poslal míč do plzeňské sítě, jenže rozhodčí odvolal gól. Nelíbil se mu předchozí souboj nahrávajícího Aderidana s Hranáčem. „Údajně ten gól neplatil kvůli faulu. Dalo by se o tom polemizovat. Vedoucí trefa by nás zřejmě naladila jinak, potřebovali jsme takový impulz,“ litoval František Straka. Nicméně jeho svěřenci pokračovali v aktivní hře. Nejlepší domácí hráč Samuel Šigut v 19. minutě zakončoval hlavou, ale gólman Marián Tvrdoň instinktivně vyrazil míč pravou dlaní. Neujala se ani další Šigutova příležitost.

Po necelé půlhodině nastal moment, který budějovičtí hráči spolu s fanoušky vnímali dost emotivně. Po souboji u pravé tyče domácích byl nejprve signalizovaný roh, ale po zhlédnutí videa nařídil sudí penaltu, neboť shledal hru rukou. Ze značky pokutového kopu neomylně otevřel skóre ve 31. minutě Erik Jirka. Ve zbývajícím čase do přestávky oba týmy zvolnily tempo. Výjimkou byla pěkná Šigutova akce, kterou hosté zastavili se štěstím. „Poslali jsme do zápasu pozměněnou sestavu. Někteří hráči si opotřebovali odpočinout v náročném programu. Chvíli si to sedalo a nebylo to úplně ono. Ale kluci obstáli včetně šestnáctiletého Jiřího Panoše,“ ocenil plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Plzeň ukázala sílu

Po obrátce nasadili hosté zkušené borce Lukáše Červa, Pavla Šulce a Daniela Vašulína. Bylo to znát. Větší část druhé půle se odvíjela na straně Dynama. Podruhé se měnil výsledek již v 50. minutě. K odraženému balonu se dostal Cadu a střelou po zemi přesně zacílil k pravé tyči. Brankář Martin Janáček, jenž po přestávce nahradil zraněného Viléma Fendricha, se nestačil přemístit. Další obrovskou šanci Pavla Šulce zmařil vracející se Samuel Šigut. Nedlouho poté Daniel Vašulín mířil těsně vedle branky.

Při jednom z mála útočných pokusů předvedl Richard Križan pěkné nůžky a v 69. minutě mohl korigovat Marcel Čermák, jenž z trestného kopu zhruba čtyři metry před hranicí pokutového území nádherně vypálil k pravé tyči, ale Marián Tvrdoň dokázal změnit dráhu střely na roh. Zajímavou akci poté nedokončil Samuel Šigut, nebezpečnou příležitost měl na opačném konci hřiště také Cadu.

Konečný výsledek stanovil v 71. minutě kapitán Západočechů Lukáš Kalvach. Po zmatku v domácí obraně poslal míč pohodlně do odkryté branky. V závěru ještě Marián Tvrdoň vytěsnil ránu střídajícího Jakoba Tranzisky. „Do druhé půle jsme změnili rozestavení. Pochvala patří brankáři Tvrdoňovi,“ podotkl Miroslav Koubek. „Jsme hodně zklamaní. V úvodní části jsme podali velice dobrý výkon. Plzeň potom poslala na plac nové kluky a ukázala obrovskou sílu. Nacházíme se v tristní situaci, kterou těžce koušu. Ale zkonsolidovali jsme systém a musíme teď zapracovat s týmem hlavně po psychické stránce,“ plánoval František Straka.    

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)

Góly: 31. Jirka z penalty, 50. Cadu, 81. Kalvach. Rozhodčí: Radina – Hájek, Hurych. ŽK: 3:0 (30. na střídačce trenér brankářů Kučera a 74. masér Tomášek, 76. Hubínek). Diváků: 4 528.

SK Dynamo: Fendrich (46. Janáček) – Čoudek, Križan, Nikl, Trummer – Šigut (88. V. Hora), Čermák, Hubínek, Tischler (65. Zíka), Ogiomade (74. Ondrášek) – Aderidan (74. Tranziska). Trenér František Straka.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle