Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Strunkovice překvapily v Olešníku, vysoká výhra Protivína nad T. Sviny. Dražice obraly Milevsko

 
neděle, 11. srpna 2024, 19:25

Jižní Čechy – Fotbalová 5. liga (krajský přebor) odstartovala na jihu Čech prvním kolem. Hned v pátečních předehrávkách se zrodilo první velké překvapení sezóny. Olešník prohrál před třemi stovkami diváků s nováčkem ze Strunkovic 1:3. Ještě víc diváků bylo zvědavých na premiéru Protivína, který hostil Trhové Sviny. 350 fanoušků odcházelo spokojených, neboť posílený Protivín svého soupeře deklasoval 6:1. Vloni se Roudné s Týnem nad Vltavou trápilo a ve dvou zápasech mu dalo jen jeden gól, tentokrát ale Malše skórovala čtyřikrát, aniž by sama inkasovala. Osek statečně vzdoroval v Třeboni, nakonec mu ale paradoxně uškodila hra v početní výhodě a z lázeňského města se vracel s prázdnou. Druhé překvapení kola se zrodilo v Milevsku, kde si domácí rozdělili body s omlazenými Dražicemi.

Mirovice přijely na Rudolfov hrát aktivně, hosty ale zmrazila vedoucí branka Vjačeslava Baščevana z 12. minuty. Od té chvíle byl Rudolfov lepším týmem a v první půli mohl přidat ještě jeden gól, Peiger ale trefil jen břevno. Do druhé půle vstoupili hosté s odhodláním otočit vývoj zápasu, jenže z brejku inkasovali v 54. minutě druhý gól z kopačky Vojtěcha Vejvara. Ani to hostům nezlomilo vaz a dál usilovali o vstřelení kontaktní branky. Velkou překážkou jim ale byl výborně chytající brankář Keřka, a když z dalšího brejku čtvrt hodiny před koncem přidal Matyáš Nedoma třetí gól Rudolfova, bylo rozhodnuto. „Jsme rádi, že se nám podařilo vstoupit do sezóny úspěšně. Toto vítězství bereme s velkou pokorou,“ řekl spokojený hráč Rudolfova Radim Pouzar. „Výsledek úplně neodpovídá tomu, co se dělo na hřišti, takový je ale fotbal,“ myslí si Michal Huleš z týmu Mirovic.

Prvotřídní senzace se zrodila v Olešníku, který také letos patří k hlavním favoritům soutěže. Domácí přivítali v premiéře nováčka ze Strunkovic a překvapivě mu podlehli 1:3. Olešníku bylo málo platné, že po většinu utkání držel častěji balón a měl územní převahu. Hostům vycházely brejky a nováček nakonec mohl dát i víc než tři góly. Teprve týden před startem soutěže se k mužstvu Strunkovic připojil Michal Požárek, který byl ještě vloni oporou divizních Katovic, a právě on otevřel v 19. minutě účet zápasu. Domácí favorit se prosadil až v závěru poločasu a Jakub Martinec gólem do šatny vyrovnal. Ve druhé půli už ale góly dávali jen Strunkovičtí. Penaltu proměnil Roman Žurek a podruhé v utkání skóroval Požárek. „Kluci hráli na hraně sebeobětování, teď si to ale užívají,“ vyprávěl před bouřící strunkovickou kabinou trenér vítězného mužstva Václav Beneš

Roli favorita potvrdil posílený Protivín, který si sportovním dnem připomínal 90. výročí areálu U Obory. V utkání s Trhovými Sviny byli Protivínští jednoznačně lepším mužstvem a po zásluze zvítězili 6:1. Svěřenci nového trenéra Pavla Burdy si šli za výhrou již od úvodních minut a po deseti minutách se prosadila posila z B-týmu Dynama Tadeáš Bečvář. Hostujícímu Radimu Horelicovi se sice podařilo ve 23. minutě vyrovnat, ale nerozhodný stav vydržel jen tři minuty. Pak se gólem uvedla další protivínská posila Jakub Říský, a bylo to 2:1. Do přestávky skóroval ještě kapitán Jaromír Vorel. Také ve druhém poločase nastřílel Protivín tři góly a ze zápasu se stala jednoznačná partie. V 85. minutě gólem z penalty završil Jaromír Vorel hattrick. „Dalo by se říci, že jsme Protivínu darovali tři body,“ byl z výkonu Spartaku zklamaný trenér Trhových Svinů Martin Písko.

Úspěšnou premiéru na lavičce Třebětic má za sebou trenér Roman Lukáč. Ten se do krajského přeboru vrátil po dvou letech v divizi. Do sezóny vstoupili Třebětičtí na půdě nováčka ze Sezimova Ústí úspěšně a po brankách Romana Nehyby a Martina Kelblera si odvezli všechny tři body za výhru 2:0. Třebětičtí měli velkou oporu ve svých fanoušcích, kteří dorazili do Sezimova Ústí v hojném počtu a vytvořili hostům téměř domácí prostředí. „Máme za sebou super vstup do sezóny a jsem za to neskutečně šťastný,“ řekl k zápasu autor druhého gólu Třebětic Martin Kelbler. Sezimovo Ústí mělo o trochu víc za hry, ale od 12. minuty prohrávalo, když zkušený Roman Nehyba střelou na přední tyč otevřel skóre. Sokol pak měl dostatek příležitostí na vyrovnání, žádnou ze svých šancí však neproměnil a gól Kelblera ze 65. minuty domácí definitivně zlomil.

Roudenští kvůli rekonstrukci hlavní hrací plochy odehrají celý podzim na druhém hřišti, kde na úvod přivítali týnskou Olympii s debutujícím trenérem Janem Meidlem, který se zrovna vrátil ze soustředění s dorostem. Týnští v hluboké defenzívě odolávali převaze malšanů více než půlhodinu. Pak po Kadlecově samostatné akci otevřel skóre Vávra a zakrátko se střelou z vápna k tyči prosadil šutér Kadlec. V nástupu do druhé půle se trefil hlavou osamocený Míka a konečné skóre uzavřel po Kadlecově asistenci Vlk. Hosté nastřelili z brejků dvakrát tyč, ale čestného úspěchu se nedočkali. „Soupeř bránil z bloku, do plných se nikomu nehraje lehce. První gól nás uklidnil a směřovali se za zaslouženým vítězstvím,“ uvedl roudenský trenér Pavel Cepák. „Po třetím gólu bylo rozhodnuto, domácí vyhráli zaslouženě,“ uvedl týnský Jan Meidl.

Třeboň byla v utkání s Osekem velkým favoritem, proti dobře připravenému soupeři to ale Jiskra neměla jednoduché. Domácí vstoupili do zápasu výborně a v 5. minutě jim zajistil vedení Jan Matoušek. Ve 20. minutě se ale Josefu Šourkovi podařilo vyrovnat. Jiskra byla fotbalovější a měla převahu, nebezpeční však byli i hosté. Velká šance se jim naskytla po vyloučení domácího Radosty v 62. minutě. V 73. minutě ale přišel pro hosty nešťastný moment, když si dal vlastní gól Martin Čapek. Výhru Třeboně pečetil v posední minutě Karel Holzepl. „Vyloučení domácího hráče nám paradoxně uškodilo,“ prohlásil trenér Oseku Václav Hegenbart. V přesilové hře se podle něj nechali jeho svěřenci vybičovat a v horkém počasí jim pak scházely síly na vyrovnání. „Hra ještě nebyla podle mých představ, ale věřím, že se budeme zlepšovat,“ dodal třeboňský kouč Karel Bicenc.

Strakonice, notně posílené o řadu hráčů s divizními zkušenostmi, budou v této sezóně nepochybně útočit na čelní příčky. Semičtí je ale v úvodním kole pořádně potrápili a Strakonice se na zisk tří bodů pořádně nadřely. Domácí byli lepší na balónu, hosté zase spoléhali na nakopávané míče do vápna. Strakoničtí prohrávali gólem Kapinuse z úvodu utkání, po hodině hry už ale vedli 3:1. Pomohl jim i vlastní gól Jiřího Sádla, jednou se trefili David Bálek a Jakub Smola. Přesto se domácí museli strachovat o vítězství až do závěrečných minut, neboť v 63. minutě Jan Kapinus znovu snížil na rozdíl jedné branky. Strakonice ale nakonec své vedení se štěstím uhájily. „Semice pro nás byly těžkým oříškem, a jsem rád, že jsme to urvali za tři body,“ ulevilo se trenérovi Strakonic Přemyslu Šroubovi.

Dražice vloni o vlásek unikly sestupu z krajského přeboru, naopak Milevsko je letos po loňské parádní jarní jízdě považováno za jednoho z hlavních favoritů soutěže. V duelu s Dražicemi však vzduchotechnici své ambice nepotvrdili a s vloni předposledním týmem tabulky ztratili dva body. Milevsko sice v poločase vedlo zásluhou gólu novice Václava Šťástky, dražický Daniel Januš ale na začátku druhé půle vyrovnal. Střelec hostující branky byl v závěru zápasu vyloučený, Milevsko už ale mělo na vstřelení vítězné branky málo času. „To, co jsme hráli v přátelských utkáních, jsme si nedokázali přenést do mistrovského zápasu,“ byl zklamaný kouč Milevska Tomáš Smrčina. „V Dražicích kompletně přebudováváme mužstvo a remíza je pro nás úspěchem,“ netajil se spokojeností nový trenér Dražic Vladimír Karmazín.

Výsledky 1. kola krajského přeboru:


SK Rudolfov – SK Mirovice 3:0 (1:0)

Góly: 12. Baščevan, 54. Vejvar, 75. Nedoma. Rozhodčí: Němec – Kaštánek, Lepič. ŽK: 2:2 (Prokeš, Toman – Brabec, Peterka). Diváků: 100.


FK Olešník – TJ Blaník Strunkovice 1:3 (1:1)

Góly: 45. Martinec – 19. a 77. Požárek, 64. Žurek (penalta). Rozhodčí: Boček – Šťastný, Vican. ŽK: 4:4 (Toth, Vojta, Tlapa, Beko – Kadlec, Funda, Žurek, Miklas). Diváků: 301.


FK Protivín – TJ Spartak Trhové Sviny 6:1 (3:1)

Góly: 39., 62. a 85. (pen.) J. Vorel, 10. T. Bečvář, 26. Říský, 50. Kozák – 23. Horelica. Rozhodčí: Frček – Dunovský, Pravda. ŽK: 2:6 (Štěpka, Matoušek – Chromčák, Hruška, Tomek, Horelica, J. Gažák, Fatura). Diváků: 350.


FK Malše Roudné – FK Týn nad Vltavou 4:0 (2:0)

Góly: 33. Vávra, 39. Kadlec, 47. Míka, 69. Vlk. Rozhodčí: Brych – Barva, Jarolím. ŽK: 2:5 (Vogl, Kadlec – Dobal, J. Hudeček, Liška, Mezera, Podhradský). Diváků: 200.


TJ Sokol Sezimovo Ústí – FK Třebětice 0:2 (0:1)

Góly: 12. R. Nehyba, 65. M. Kelbler. Rozhodčí: Mrosko – Boček, Vejčík. ŽK: 4:7 (Kupka, Trantýr, Škarda, Neužil – Pokorný, Havlík, R. Nehyba, P. Švarc, Trávníček, V. Švarc, Novák). Diváků: 160.


Jiskra Třeboň – TJ Osek 3:1 (1:1)

Góly: 5. Matoušek, 73. Martin Čapek (vlastní), 90. Holzepl – 20. Šourek. Rozhodčí: Krčín – Pečenka, Bartůněk. ŽK: 5:3 (Radosta 2, Kubata, Pitelka, Holzepl – Němeček, Gondek, Vachulka). ČK: 1:0 (62. Radosta). Diváků: 230.


FK Junior Strakonice – FC Semice 3:2 (2:1)

Góly: 10. D. Bálek, 44. Sádlo (vlastní), 59. Smola – 7. a 63. Kapinus. Rozhodčí: Votava – Novotný, Jelínek. ŽK: 4:4 (Kynkor, L. Bálek, Kubeš, Kotrba – Listopad, Kapinus, Holub, Císařovský). Diváků: 240.


FC ZVVZ Milevsko – TJ Dražice 1:1 (1:0)

Góly: 36. Šťástka – 51. Januš. Rozhodčí: Novák – Kollárik, Petričák. ŽK: 5:6 (J. Hadáček, Souček, Kortan, Přibyl, Šťástka – Januš 2, Počinek, L. Stuchlík, Šmíd, Matoušek). ČK: 0:1 (88. Januš). Diváků: 220.

Napsal(a) Redakce | Foto Miroslav Jánský, Lenka Průchová, Jan Škrle, Ján Honza, Petr Vlasák