Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Elitní šestnáctka před poslední sezonou krajského přeboru. Příprava, změny a posily v týmech

 
čtvrtek, 8. srpna 2024, 20:57

Jižní Čechy – Krajský přebor se v nadcházejícím ročníku, jak náš portál informoval, hraje naposledy pod tímto tradičním názvem. Od příští sezony se bude jmenovat 5. liga. Oproti loňsku má elitní jihočeská soutěž více aspirantů na bitvu o čelo. Roudné, Olešník, posílené Strakonice, ambiciózní Milevsko či Třeboň, to jsou celky, které by měly usilovat o nevyšší příčky. Na premiérový start se těší nováček ze Strunkovic, po dvouleté odmlce a pádu do B třídy se vrací na krajské trávníky sezimovoústecký Sokol. V létě došlo celkem na pět změn u kormidel. Jihočeský fotbal oslovil všechny trenéry a představuje vám posily a plány týmů do nového ročníku 2024/2025.

Malše Roudné – Vicemistr očekává vyrovnanou soutěž

Roudné si vloni jako nováček krajského přeboru nastavilo laťku docela vysoko. Skončilo druhé, hned za přeborníkem z Hluboké, a mnozí Malši pasují na jednoho z hlavních favoritů soutěže. Trenér Pavel Cepák ale takto nepřemýšlí a očekává, že letošní ročník bude pro jeho tým náročnější. I proto, že hlavní roudenské hřiště prochází rekonstrukcí a mužstvo se připravuje v Bavorovicích. „Ohledně umístění žádný konkrétní cíl nemáme. Uvidíme, jak se nám vydaří vstup do soutěže. Hlavně chceme předvádět atraktivní fotbal, abychom přitáhli diváky a měli z toho radost,“ říká Cepák. Trenér Roudného předpokládá, že o čelo tabulky bude usilovat minimálně sedm týmů a očekává, že nadcházející ročník bude mnohem vyrovnanější než ten minulý. Kádr Malše je stabilizovaný. Odešel pouze Artur Goretki do mateřské Kaplice, z dorostu se naopak do prvního týmu posunul Samuel Jusufi. „K doplňování našeho manšaftu chceme využívat především naši základnu,“ dodává Pavel Cepák.

FK Olešník – Zase se držet nahoře. Dudkův návrat

Olešník se za posledních pět sezon zařadil mezi absolutní krajskou špičku a medailové mety by rád okupoval i letos. „Jako každý rok chceme hrát nahoře. Převést věci z tréninků do zápasů a herně se posunout ještě dál,“ představuje plány lodivod Roman Chlumecký, jenž oceňuje nápad STK o rozšíření hracích dnů i na pátek. Do olešnické sestavy se po odmlce vrací Lukáš Dudek, dvojnásobný král střelců v krajském přeboru za Hlubokou a Olešník. „Naběháno celkem má, ještě potřebuje s balonem a přínosem bude jak na hřiště, tak do kabiny,“ říká kouč na adresu 36letého útočníka. „Kádr zůstal skoro celý, za což jsem rád a vážím si toho,“ nastiňuje Chlumecký, že hráči i přes několik nabídek neodešli za lepším. Příprava měla stejný scénář jako v předchozích letech. „Byla krátká, ale intenzivní. Vždycky promluví dovolená, brigády, zranění a další věci, ale s tím se nic neudělá," zmiňuje Chlumecký. V přátelských zápasech Olešničtí porazili Planou, Zlatou Korunu, Čkyni. Prohráli s Prachaticemi a remizovali o pouti v Tučapech.

TJ Jiskra Třeboň – Pohárový šampion chce zaútočit na postup

Vysoké ambice má v letošním ročníku krajského přeboru posledně čtvrtá Jiskra Třeboň. Trenér Karel Bicenc se netají, že by chtěl hrát s Třeboní vyšší soutěž. „Vyhrát krajský přebor je náš dlouhodobý cíl,“ říká rezolutně trenér Jiskry. „Pokud se to letos nepovede, tak chceme být každopádně na bedně,“ dodává Bicenc. Kádr Jiskry opustil Pánek (Číměř) a do Prahy odešel trenérův syn Karel Bicenc mladší. Ten ale pokračovat ve fotbalové kariéře momentálně nehodlá. K rybníku Svět zamířilo sedm nových tváří. Z Neplachova Tomáš Hindy a Ondřej Čada. Z Borku se vrátil Karel Holzepl a z T. Svinů přišel Lukáš Zítek. Z dorostu byli přeřazeni Štěpán Candra, Petr Valíček a Ondřej Pitelka. Soupiska aktuálně čítá 20 kolonek. V letním období odehráli Třeboňští šest přípravných zápasů, síly změřili mimo jiné i s prvoligovým Dynamem České Budějovice (0:12) a třetiligovým Pískem (0:5). „Tyto zápasy jsme vysoko prohráli, přesto jsem ale spokojený,“ vítá Bicenc možnost konfrontace s celky z vyšších soutěží.

FC ZVVZ Milevsko – Vzduchotechnici hodlají vylepšit loňské umístění 

S průběhem letní přípravy panuje v Milevsku spokojenost po všech stránkách, včetně tréninkové docházky.  „Trénovali jsme třikrát týdně plus zápas o víkendu. Jak kvalitně uvidíme v průběhu sezóny. S přátelských zápasů máme ale dobrý dojem. Sehráli jsme jich celkem pět. Se Soběslaví jsme prohráli 1:3, s Kolovraty remizovali 3:3, s Milínem prohráli 1:2 a porazili jsme Meteor Tábor 5:3 a Sokol Sezimovo Ústí 8:1,“ představuje červencový program milevský trenér Tomáš Smrčina. Tým vzduchotechniků posílili Bílý (Strakonice), Šťástka (Bernartice), Kahoun (Bernartice B), Samec a Buriánek přešli z dorostu. Do Sepekova odešli Vakoč s Kálalem, Süsmellich do Trstěnic a Marvan do B-týmu. V předchozí sezoně skončilo Milevsko páté, trenér Smrčina věří v posun tabulkou. „Chceme se pohybovat v horních patrech tabulky a vylepšit umístění z minulého ročníku,“ přeje si milevský kouč, který má na soupisce celou řadu místních odchovanců.

FK Junior Strakonice – Na Křemelku zamířilo sedm posil z Katovic

Junior by letošním ročníku rád promluvili do boje na čele krajského přeboru. Vypovídá o tom i výčet letních posil (sedm hráčů přišlo z Katovic), který pasuje tým Přemysla Šrouba mezi hlavní kandidáty na postup. Ještě vloni váleli divizi v katovickém trikotu D. Bálek, L. Bálek, brankář Provazník, Uher, Sigmund, Kotrba, Michal Kynkor. Z vlastního dorostu byli přeřazeni do A-týmu Prokop, Zvonek a Stöger. Kabinu Junioru opustili Legdan, Fajtl, Bílý (do Milevska), Máška, Prajzler, Váchal a Košek. Sám trenér ale nemá přehnané ambice a zůstává nohama pevně na zemi. „Chceme kompletně nové mužstvo sehrát, pohybovat se v horních příčkách tabulky a opět přilákat fanoušky dobrými výkony na fotbal ve Strakonicích,“ prozradil hlavní cíle Šroub. V letní přípravě Strakoničtí sehráli čtyři přátelská utkání. Porazili Dobříš 4:2, Nepomuk a Sousedovice shodně 6:1 a prohráli s Tochovicemi 1:2. „Letní přípravu hodnotím kladně. Co jsme si naplánovali, to jsme splnili,“ sdělil Šroub.

SK Mirovice – Hlavně se bavit fotbalem v co největším počtu

V Mirovicích proběhla červencová příprava podle všech předpokladů. „Některé tréninky měly úroveň, některé zase pro menší počet lidí měly nižší kvalitu. Ale fotbal hrajeme, protože ho máme rádi, takže nikomu nic vyčítat nebudu ani nemůžu,“ uvědomuje si realitu lodivod Michal Čadek, který úvodní dvě kola bude na střídačce chybět a zaskočí za něj Michal Huleš. Mirovičtí sehráli tři duely s výsledky – Spartak Příbram 0:6, Sousedovice 8:1, Podlesí 2:6 a v létě se posílili o tři hráče. Brankáře Jaroslava Chlandu z Blatné, do pole se vrátil Dominik Pechar z FK Příbram a z Katovic přestoupil Jakub Brabec. Loňský nováček má za sebou vydařenou sezonu, kterou zakončil sedmým místem. „Když řeknu, že chceme příští rok hrát divizi (4. ligu) anebo, že nechceme spadnout a nesplníme to, budu za hlupáka. Budu rád, když nás to všechny v Mirovicích bude bavit a společné chvíle si budeme užívat v co největším počtu. Přidat samozřejmě můžu alibistickou klasiku, že druhý rok bývá těžší, uvidíme,“ říká Čadek.

FK Protivín – Říhův nástupce Burda přivítal čtyři posily

V Protivíně skončil po sezóně trenér Miroslav Říha a u kormidla ho nahradil Pavel Burda, který předtím vedl protivínské béčko v I. B třídě. Protivín také opustily tři opory základní sestavy. Nový kouč už nemůže počítat se službami brankáře Pavla Váverky, Patrika Hrachovce (odešel na Hlubokou) a Martina Říhy, jehož si vyhlédl Písek. Přišla ale adekvátní náhrada. Z Oseku zamířil do Protivína kanonýr Jakub Říský, z Dynama České Budějovice Tadeáš Bečvář a navrátilci Jakub Rauscher s Markem Hanusem. S prací mužstva v letní přípravě byl Pavel Burda spokojený. „Příprava měla ty správné parametry. Trénovali jsme v dostatečném počtu, se správným nasazením a naběhali potřebné kilometry,“ pochvaluje si nový kouč. Protivín dobře posílil, má za sebou kvalitní přípravu a tomu odpovídají i ambice klubu. „Cíle musí být velké, aby byla motivace a hnací síla. Chceme být do čtvrtého místa a prát se s těmi nejlepšími,“ říká na začátku sezóny Pavel Burda.

FK Třebětice – Do druhé sezony s novým trenérem

V loňském ročníku krajského přeboru skončil nováček z Třebětic na 9. místě. Na jaře mu poněkud docházel dech a v Třeběticích se vyměnili trenéři. A další změna na trenérském postu přišla hned po sezóně, když zaskakujícího Zdeňka Koutného vystřídal Roman Lukáč, který v minulosti dovedl už dva týmy k zisku krajského titulu (Želeč a J. Hradec). S Třeběticemi však bude mít nový kouč mnohem skromnější plány. „Druhý rok bývá o něco horší a cílem je jednoznačně záchrana. Věřím ale, že Třebětice kvalitu na krajský přebor mají. Budeme rádi, když se budeme pohybovat v klidném středu tabulky,“ říká trenér Lukáč. Z týmu odešli Ondřej Černoch do Rakouska a Jaroslav Cech. Novou tváří je František Kříž z Jemnice, který se ale v jednom z přípravných utkání zranil, a zatím není jisté, kdy bude schopen nastoupit. „Ještě řešíme příchod dalších dvou hráčů, zatím ale nemohu být konkrétní. Je to ale na dobré cestě,“ dodává Roman Lukáč, který v minulé sezoně zachránil hradeckého nováčka v divizi.

TJ Spartak Trhové Sviny – Prázdná marodka. Hlavně aby vydrželo zdraví

Po nováčkovském vystoupení a poklidné záchraně nemají v T. Svinech přehnané ambice. „Do nové sezóny si přeji, aby nám vydrželo zdraví a kluci se bavili fotbalem. Cíl je jasný, udržet krajský přebor, neboli 5. ligu, co nejdéle v Trhových Svinech,“ hlásí hlavní úkol trenér Martin Písko. Spartakovci zahájili přípravu 9. července a trénovali třikrát v týdnu. „Zapojili se i někteří marodi, kteří na jaře moc toho neodehráli, takže jsem rád, že jsme zase kompletní,“ chválí si prázdnou marodku Písko, jehož svěřenci prohráli s Kaplicí a porazili v generálce Čtyři Dvory 5:4. „S Kaplicí jsem možnost postavit dvě jedenáctky a vyzkoušet kluky přicházející z dorostu. Proti Čt. Dvorům se blýskl Macák čtyřmi góly, ale stále máme na čem pracovat, především v obranné fázi,“ ví moc dobře svinenský kouč. Změny v týmu proběhly jen minimální. Do Třeboně odešel Zítek, dotahuje se přestup přistěhovalce Madara z J. Hradce. „Hrát s odchovanci KP je vizitkou dobré práce s naší mládeží. Hlavně aby nám vydrželo zdraví a neopakovalo se jaro, kdy jsme dohrávali v jedenácti,“ přeje si Písko.

SK Rudolfov – Mladí má zelenou, pokračuje sázka na odchovance

Rudolfov pokračuje v omlazovací kúře, na kterou najel od zimy letošního roku. „Věřím, že nová mladá krev přinese do našeho týmu oživení,“ poznamenal kouč Jan Šindelář, jehož svěřenci naskočili do letní přípravy 9. července. „Probíhala v domácích podmínkách. Zapojilo se poměrně velké množství kluků z dorostu, za což jsme rádi. S přípravou jsme celkem spokojení,“ hodnotí Šindelář. Rudolfov postupně sehrál tři prověrky – se Slavií ČB 0:1, v Jankově vysoko 10:0 a doma s Vimperkem 4:2. Z loňského mužstva skončil pouze Fischer, zapojili se zmiňovaní mladíci končící v dorostu, z B-týmu se opět naskočil David Říha, z Borku se vrátili Martin Kocina a Vjačeslav Baščevan. „Ještě jednáme o příchodu jednoho mladého hráče,“ připomněl trenér, který chce zapracovat mladé hráče a stabilizovat kádr. „Vytvořit silnou kostru A-týmu do budoucích let. Zároveň chceme mít dobrou partu v kabině, mít radost z fotbalu a přilákat větší počty fanoušků,“ představuje Šindelář a přidává, že hodlají doplňovat a zkvalitnit rezervní mužstvo v OP.

TJ Osek – Post jedničky zaujme zkušený Jan Satrapa

Po Jindřichu Dejmalovi převzal trenérské žezlo v Oseku Václav Hegenbart. Příprava proběhla podle plánu a Osečtí absolvovali tři přípravné zápasy. Porazili Písek U19 2:0, Horažďovice 4:2 a s Tochovicemi prohráli v generálce 1:4. „Jak jsme se připravili, to se ukáže až na startu soutěže,“ říká nová tvář na střídačce, která přišla z Čimelic. Citelným oslabením je odchod bratrů Davida a Jakuba Říských. Prvně jmenovaný odešel do Bělčic a druhý do Protivína. Nováčky mužstva jsou Josef Šourek (vloni dal v A třídě 21 gólů) a Dominik Brož ze Sousedovic, expísecký brankář Jan Satrapa (Libiš), Ladislav Jizba (Čimelice), Michal Kůst (Blatná) a Jaroslav Váchal ze Štěkně. Také letos se bude Osek chtít vyhnout starostem o udržení soutěže. „Cílem je hrát pěkný, poctivý a pracovitý fotbal, zapracovat nové hráče a mužstvo konsolidovat. Věřím, že soupeře potrápíme a že budeme sebe i diváky bavit dobrým fotbalem,“ prozrazuje Václav Hegenbart cíle v nadcházející sezóně.

FK Olympie nad Vltavou – Volného kormidla se ujal letitý plejer Meidl

Olympie se ocitla po minulé sezoně bez trenéra. Na nabídku z divizní Hluboké kývl Roman Hřib, ale vedení se podařilo sehnat náhradu. Sáhlo do vlastních řad a na volný post dosadilo dlouholetého obránce a patriota Jana Meidla. „Do přípravy, která probíhala v rámci možností, jsme zapojili mladé dorostence, protože jsme potřebovali kvůli zraněním a omluvenkám doplnit kádr. Sehráli jsme tři přípravné zápasy, přičemž dva jsme vyhráli a jeden prohráli – Jindřichův Hradec U19 jsme porazili 4:3, Planou u ČB jsme přehráli 3:2 a generálku ve Veselí jsme prohráli 1:2,“ nastínil trenér, jehož jméno figuruje na seznamu těch, kteří už za Týn hrát nebudou. Pod hlubocký zámek pak společně s bývalým koučem zamířil Lukáš Gutwirth. Týnští doplnili kádr o své dorostence a ještě po očku koukají po někom, kdo by jejich řady mohl posílit. V plánu mají hrát ve středu tabulky. „Určitě nechceme být v jejím spodku, ale jsme si vědomi toho, že máme těžké rozlosování a pořád nemáme kádr pohromadě. Začátek tedy bude hodně těžký,“ poznamenal Jan Meidl, který zároveň povede i dorost.

FC Semice – Konečně doma! Nouska střídá Breibisch

Pro Semice byla uplynulé sezona velice obtížná. Musely honit body po zpackaném podzimu, v němž ani jednou nevyhrály, a kvůli rekonstrukci hřiště přišly po celý rok o výhodu domácího prostředí. „Do nového ročníku vstupujeme s cílem jediným, hrát s radostí konečně na novém hřišti, užívat si fotbal a pohybovat se mimo sestupové příčky,“ uvedl Filip Breibisch, jenž po záchranářské misi nahradil končícího Marcela Nouska. „Odchod jsme neměli žádný, což je skvělé, naopak máme tři nováčky,“ těšilo nového trenéra, který je zároveň činovníkem klubu. Z FC Písek přestoupili Jan Kapinus po roční pauze, Petr Václavík a Štěpán Říha. Samotná příprava v Semicích je podle Breibischových slov obvykle složitá. „Moc času není, hrajeme pro radost, takže kluci jezdí s rodinami na dovolené a nemůžu jim to mít za zlé. Nikdo za to nebere ani halíř. Ale v rámci možností jsme spokojeni,“ uvedl kouč. Semice odehrály dva přípravné zápasy, s Hradištěm 5:1 a v kombinované sestavě se Zlatou Korunou po nerozhodné první půli 2:6.

TJ Dražice – Pod Karmazínem dostávajíc šanci dorostenci

I přes umístění na 15. místě Dražice mezi krajskou elitou setrvaly. A to je přání nového trenéra Vladimíra Karmazína i do nadcházející sezony. „Chceme se hlavně zachránit. Nemáme žádné velké ambice, na druhou stranu si myslím, že půjde o budoucnost fotbalu v Dražicích. Za tím si stojím a půjdu. K mužstvu jsem přišel před dvěma měsíci a za tu dobu toho moc neuděláte, ale přes zimu bych si přál postavit něco úplně jiného,“ uvedl kouč s tím, že se změny promítly i do letní přípravy. „Je tedy těžké říci, jestli jsem s ní spokojený, nebo nespokojený, jelikož se mužstvo přebudovává. Dorostenci trénovali v plném počtu. Jsou to kluci mezi šestnácti až osmnácti roky, takže by budoucnost dražického fotbalu mohla být zajímavá,“ myslí si Karmazín. Co se týče pohybů v kádru, tak odešel kapitán Štecher, naopak přišli Januš s Kofroněm z Božetic, připojilo se trio dorostenců a další přestupy jsou v jednání. Dražičtí odehráli v létě tři zápasy - Jistebnici porazili 3:2, Votice a táborský Meteor shodně 2:0. „Sice jsme všechno vyhráli, ale moje představa o předvedené hře je trochu jiná," uzavřel dražický kormidelník.

TJ Blaník Strunkovice nad Blanicí – Nováček se vyzbrojil na premiéru

Historického úspěchu dosáhli v minulém ročníku ve Strunkovicích. Blaník korunoval tříleté úsilí postupem mezi krajskou smetánku. U premiérové účasti budou všichni hráči vítězného kádru v I. A třídě. Trenér Václav Beneš s asistentem Petrem Kortusem přivítal nové a fotbalově zajímavé tváře. Z Katovic přišel tandem Michal Požárek a Jakub Miklas, ze Strakonic Lukáš Fajtl, ze Sousedovic Marek Hromíř. Zajímavou posilou je obránce a prachatický rodák Lukáš Iliev (20 let), který oklikou přes angažmá v Rakousku přestupuje ze Slavie Praha, kde strávil dorostenecký věk. V přípravě Strunkovice prohrály s Č. Krumlovem 3:5 (vedly 2:0), v nekompletní sestavě podlehly Tochovicím 1:3 a v generálce zdolaly Hrádek u Sušice 6:1. „Obecně neradi vyhlašujeme cíle a mety, kterých bychom chtěli dosáhnout. Přestože nám nepřeje los a první dvě kola nebudeme zdaleka kompletní, tak o tohle mužstvo nemám strach,“ říká k plánům Petr Kortus, který je zároveň místopředsedou klubu.  

TJ Sokol Sezimovo Ústí – Na hřišti Za řekou mají skromné plány

V sezóně 2021/22 odstoupil Sokol Sezimovo Ústí z krajského přeboru a po dvou postupech za sebou se vrací mezi jihočeskou smetánku. Tým se za poslední dva roky značně obměnil. Z loňského kádru odešel David Hladík do Plané nad Lužnicí, Dominik Šmíd do Dražic a Tomáš Petrásek do Kardašovy Řečice. Z Dražic přichází Arsen Fulei, z Chýnova Jan Pajer, z Táborska Zdeněk Pekař, Karel Balogh z Lomu a z kádru loňského velkého konkurenta Meteoru Tábor Ondřej Čech. Letní příprava neproběhla podle představ trenéra Miroslava Jelena. Sezimovoústečtí porazili Veselí 4:3, prohráli s Pacovem 1:2 a Milevskem 1:8. Dva hráči základní sestavy se zranili na delší dobu, navíc řada hráčů čerpala v přípravném období dovolenou. „Je těžké na této úrovni něco plánovat,“ krčí rameny kouč. Tomu odpovídají i ambice nováčka ze Sezimova Ústí. „Pokud to bude možné, chceme se vyhnout záchranářským starostem a zabydlet se v krajském přeboru,“ přeje si Miroslav Jelen, který v přeboru před dvěma roky vedl táborské béčko.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle