Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

O víkendu začíná třetí liga, ve hře jsou Písek a béčka Dynama s Táborskem

 
středa, 7. srpna 2024, 09:45

Jižní Čechy – Do nové třetiligové sezóny vstupuje jihočeský trojlístek FC Táborsko B, FC Písek a Dynamo České Budějovice B. O víkendu je na programu úvodní kolo. Českobudějovické Dynamo vstupuje do hry již v pátek, kdy ho čeká zahajovací duel v Hostouni. Také Písek a Táborsko B začínají venku. Písek se představí v sobotu dopoledne na Vltavínu, Táborsko jede po obědě do Domažlic. Jak jsou Jihočeši na soutěž připraveni, o tom jsme pohovořili s trenéry jednotlivých mužstev.

Javorek bude v béčku Táborska hrajícím asistentem

Letní příprava akademie Táborska splnila očekávání trenérů. Hlavního kouče Lukáše Zemana těší, že v přípravě mohli vyzkoušet mladíky z dorostu, z nichž tři vypadají velice dobře a trenérský štáb s nimi může počítat i v mistrovských zápasech. Zemana však mrzí ztráta Jakuba Kubovského, který nyní trénuje s druholigovým áčkem. „Počítali jsme s ním, na druhou stranu, pro něho je to jedině dobře a jsme rádi, že Kuba sbírá cenné minuty v áčku. My se s tím musíme vypořádat,“ ví Zeman.

V přípravě se béčko Táborska utkalo s béčkem Dynama, kterému podlehlo 0:2, jinak Táborští poměřili síly vesměs s divizními týmy. Porazili Speřice, Pelhřimov, Humpolec a v generálce i Jindřichův Hradec, nad kterým zvítězili vysoko 6:1. „Soupeře z nižší soutěže jsme si vybrali záměrně, protože jsme chtěli vyzkoušet mladé kluky a duely s divizními týmy pro ně nejsou tak velkým skokem,“ vysvětluje trenér Zeman. Oněmi talentovanými mladíky, kteří si svými výkony řekli o šanci ve třetí lize, jsou Eric Fišer, David Žukov a Lukáš Hrabák. Všichni tři přišli z dorosteneckého týmu U19. Až na Kubovského, který se přesunul do áčka, zůstává mužstvo ve stejném složení jako v předchozím ročníku třetí ligy. Drchal a Soliu budou trénovat s A mužstvem, zápasy ale budou hrát za béčko.

V novém ročníku 3. ligy se Táborsko B chce vyhnout bojům o záchranu a pohybovat se minimálně v prostředku tabulky. Ideální by bylo podle kouče Zemana zopakovat sedmou příčku z loňské sezóny. Třetiligovému béčku Táborska se povedlo především jaro, kdy nasbíralo 24 bodů. „Hlavní prioritou je ale zapracovat mladé kluky, aby se adaptovali na třetí ligu a mohli dál výkonnostně růst,“ prozrazuje hlavní cíl Lukáš Zeman. Realizační tým se rozrostl o Petra Javorka, který se stal hrajícím asistenetem. Druhým ze Zemanových pomocníků je i nadále Jan Šimák.   

Velké změny v píseckém kádru

V létě měli u Otavy práce nad hlavu. Kabinou proletěl velký průvan. „Během letní přípravy jsme vlastně dávali dohromady kádr, který doznal mnoha změn. Bylo třeba jej doplnit a vyřešit posty některých hráčů, abychom byli vůbec schopni se věnovat různým taktickým věcem. To bylo prvotní. Nakonec si myslím, že doplnění není špatné. Ale ukáže to až čas, nicméně si to začíná sedat. Co se týče herních prověrek, nakonec jsme se chytili v zápase v Třeboni, která hraje krajský přebor, a v generálce jsme zvítězili nad divizním béčkem Příbrami. Zklamaný jsem byl akorát z domácího utkání s áčkem Příbrami, tam jsem měl opravdu špatný pocit. Kluci na sobě docela zapracovali a věřím, že jejich forma bude mít vzestupnou tendenci," okomentoval průběh parného července trenér Milan Nousek.

Ke změnám ve složení mužstva Milan Nousek říká: „Bylo jich opravdu mnoho. Už v průběhu jarní části odešli Bicenc s Kohoutem a na konci soutěže nás opustili Koreš, Sajtl, Dohnal, Novák a vlastně i zapůjčený Kalousek, jehož jsme se snažili přemluvit, aby u nás pokračoval (zamířil do Rakouska, pozn. red.). Co se týče doplnění kádru, tak hned na začátku letní přípravy přišli Malecha s Pařízkem, z katovického hostování se vrátil Souhrada a na zkoušku z Protivína je u nás Říha. Z dorostu se posunuli Hořánek s Marouškem a teď v pátek před generálkou jsme ještě přivítali Rajtmajera s Matuškou z českobudějovického Dynama,“ jmenoval nové tváře.

A jaké mají v Písku plány do nadcházejícího ročníku 3. ligy? „Moc bych si přál, abychom hráli v klidu a vyhnuli se bojům o záchranu. Samozřejmě budeme vycházet z toho, že jak jsme kádr doplňovali, tak to nebude jednoduché. Určitě nám bude chybět zkušenost hráčů, jako měli Koreš, Sajtl nebo Kalousek. Doufám, že to kluci nahradí týmovostí a nebudeme mít takové problémy, jaké jsme měli na jaře," hovoří Milan Nousek o cílech, které si s vedením klubu stanovili.

Omlazenou rezervu Dynama převzal Sladký

Béčko českobudějovického Dynama povede v nové sezóně Martin Sladký, který se do nové role přesunul z pozice prvoligového obránce. Ještě vloni hrál Sladký ligu za dynamácké áčko, nyní ale střídá u kormidla béčka Dušana Žmolíka, který odešel do Pardubic. Ze své nové role má Sladký samé pozitivní pocity. „Máme mladý tým. Kluci jsou pracovití, protože cítí možnost posunu do ligového áčka. Vzájemně jsme si sedli a díky jejich píli se s kluky dobře pracuje,“ popsal své první dojmy po přesunu k třetiligovému týmu Martin Sladký. Dynamo odehrálo pět zápasů, z nichž čtyři vyhrálo a jednou odešlo poraženo. Černobílí porazili Velvary, Táborsko B, Hlubokou a Most. Přemožitele našlo Dynamo v mužstvu Domažlic.

Z loňského kádru skončili Jakub Pařízek s kapitánem Janem Malechou, kteří odešli do stejné soutěže v Písku. Do mateřského Protivína se po letech vrátil Tadeáš Bečvář. Na soupisku A-týmu byli zapsáni Ondřej Novák, Tuguldur Gantogtokh a Petr Zíka, ale zápasovou vytížnenost budou někteří zatím sbírat v béčku. Z hostování na Slovensku se vrátil Libor Bastl, z Příbrami, která neudržela druhou ligu, hlásí návrat tandem Jan Brabec a David Krch. Z dorostu U19 byli do B týmu přeřazeni Dominik Loužecký, Jáchym Štindl a Nikita Gončarov.  

Vyloženě výsledkové cíle záložní celek Dynama nemá. Úkolem je výchova hráčů při přechodu z mládežnické akademie do seniorské kategorie. „Chtěli bychom hrát zajímavý fotbal, bavit diváky a hlavně rozvíjet mladé kluky po fotbalové stránce tak, aby se v budoucnu uplatnili v první či druhé lize,“ očekává od příštího ročníku třetí ligy Martin Sladký.

Napsal(a) Redakce | Foto Jan Škrle