Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Elegán od Sirkárny odešel do fotbalového nebe. Zdeněk Prokeš se zařadil mezi vršovické legendy

 
čtvrtek, 1. srpna 2024, 19:58

Praha – Smutnou zprávu o nečekaném úmrtí Zdeňka Prokeše – jednoho z nejslavnějších českobudějovických fotbalistů – nám dnes dopoledne oznámil jeden z rodinných příslušníků.

Nenápadný, nesmlouvavý a svými výkony nanejvýš spolehlivý, to byla stručná fotbalová vizitka odchovance Igly České Budějovice a dlouholetého stopera Bohemians Praha Zdeňka Prokeše. Pilíř zadních řad a vyhlášený hlavičkář v neslavnějších dobách klokanů, dokázal vymazat na hřišti nejednoho kanonýra zvučného jména. Počínaje od nejlepšího hráče a střelce MS ve Španělsku Paola Rossiho, až po Van Bastena konče.  

U míče poprvé v Igle ČB

S fotbalem začínal v deseti letech v českobudějovické Igle. Výraznou měrou se podílel na senzačním triumfu dorostu Igly, který získal jako nováček v sezoně 1971/72 titul mistra ČSR. V boji o federální byl šťastnější bratislavský Slovan. Fotbal hrála celá rodina. Otec Antonín Prokeš byl nepostradatelnou oporou Meteoru Č. Budějovice, v dorostu Igly nastupoval po boku Zdeňka Mikoláše staršího, který si vzal za manželku Prokešovu sestru. Ligu okusil i synovec Zdeněk Mikoláš mladší, který válel divizi za muže už v 16 letech.

Z Igly Prokeš odešel na dva roky na vojnu v béčku pražské Dukly. O vynikajícího stopera a hlavičkáře projevilo zájem několik oddílů, jeden čas byl jeho přestup do pražské Sparty téměř hotovou věcí, ale nakonec kývl na nabídku od Botiče, kam zamířil z béčka Dukly společně s Emilem Řehákem.  Poprvé v nejvyšší soutěži debutoval v roce 1974 proti Interu Bratislava. Klokani skončili na třetím místě. V reprezentaci do 23 let odehrál deset zápasů.

Reprezentační křest

V kvalifikaci na MS v Argentině debutoval v domácím utkání proti Walesu, kdy vystřídal v 67. minutě Fialu. Po necelém půlroce nastoupil ještě v Řecku, ale pak nastalo dlouhé reprezentační čekání. Dres se lvíčkem na prsou oblékl po pětileté přestávce a propadáku na světovém šampionátu ve Španělsku.  Za Československo si připsal celkem 19 startů (1977 – 1985) a dal jeden gól v kvalifikaci s Kyprem.

Bohemka v lize dominuje

V závěru sedmdesátých let se držel tým od Botiče u špice tabulky, na třetí nebo čtvrtém místě a jeho forma gradovala v sezoně 1982/83, kdy pod vedením trenéra Pospíchala získala dosud jediný mistrovský titul. O rok později skončili klokani třetí a v dalším ročníku jim unikl ligový primát v posledním kole. V anketě Fotbalista roku 1984 skončil Zdeněk Prokeš druhý za sparťanem Janem Bergerem. V první lize odehrál za Bohemians 294 zápasů, což byl do roku 2022 historický rekord vršovického klubu, a zaznamenal 11 gólů.

Pod vlajkou UEFA

Hráči z dolíčku dosáhli největšího úspěchu v evropských pohárech v sezoně, kdy získali titul (1982/83). Senzačně se probojovali až do semifinále Poháru UEFA! Nejprve s přehledem přešli přes rakouskou Admira Wacker, Saint Etiene z Francie, se Servete Ženeva rozhodl v domácí odvetě střídající Příložný a čtvrtfinálovou bitvu proti Dundee United rozhodla jediná branka Pavla Chaloupky. V semifinále byl Anderlecht Brusel nad síly fotbalistů od Botiče. Bruselské „fialky“ zvítězily nejprve v Praze gólem Vandenbergha nejtěsnějším poměrem a v domácí odvetě vyhrály 3:1. Přesto bylo semifinále obrovským úspěchem, navíc vypadnout s pozdějším vítězem Poháru UEFA nebyla žádná ostuda.

Dohrával v Německu

V létě 1985 nabral směr Německo a odešel do třetiligového Mnichova 1860. Odehrál tam dva a půl roku a kvůli poraněnému kolenu předčasně skončil. Po ukončení kariéry byl pravidelným členem sestavy staré gardy Bohemians a jedenáctky internacionálů. V roce 2022 byl na křtu knihy Mistry navzdory uveden do síně slávy OFS České Budějovice.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto archiv Jihočeského fotbalu