Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kulaté výročí od účasti Dynama v pohárové Evropě. Prvenství v Interpoháru bylo na dosah

 
pátek, 26. července 2024, 14:07

Přesně před třiceti lety českobudějovické Dynamo poprvé a zatím naposledy startovalo v evropské soutěži. Letní přípravu roku 1994 si zpestřilo zápasy Interpoháru s bundesligovým Hamburgem SV, nad kterým dosáhli senzačního vítězství, Samsung Vác z Maďarska a Interem Bratislava. Na jedinečné okamžiky na pohárové úrovni zavzpomínali autor prvního gólu Stanislav Marek a Otakar Matouš, jeden z mnoha mladých debutantů v širším dynamáckém kádru.

Na sezónu 1993/94 se bude pod Černou věží dlouho vzpomínat. Českobudějovické Dynamo obsadilo v první lize šesté místo, když po zázračném podzimu snů přezimovalo druhé za vedoucí Spartou Praha. Výborné výsledky z první poloviny vynesly černobílým účast v červencovém Interpoháru, který se v dalších letech hrál pod názvem Intertoto Cup.

Výhru s Hamburkem mohl pečetit Matouš

Fanoušci jistě nezapomenou na památný domácí duel s bundesligovým Hamburgerem SV, který Budějovičtí (už bez opor Poborského, Povišera a Pěničky) vyhráli 2:1. Novotu zářily střídačky od sklenářů z firmy Petra Šerého, které slouží slouží dodnes. Už v průběhu zápasu se fotbalistům SK ČB dostalo zaslouženého potlesku. Od spolehlivého Holce, suverénního Wohlgemutha s Kollerem, Křikava patřil k nejpříjemnějším překvapením utkání a výborně se uvedli Barteska s Vyskočilem, který domácí premiéru opepřil dvěma góly. Němci naproti tomu neuspokojili, působili až příliš sebevědomým dojmem, byť si první půlhodinu vytvořili velkou převahu. Početná skupina hamburských fanoušků se posílila pivem až příliš a nazí se koupali v kašně na českobudějovickém náměstí… Deset z nich dostalo od strážníků mastnou pokutu.

„Budějcké“ mužstvo vedl trenér Pavel Tobiáš, asistenty mu byli Daniel Drahokoupil se Zdeňkem Procházkou, a jedním z pamětníků významného utkání je také Otakar Matouš, který se v červnu 1994 vrátil z vojny a o měsíc později dostal příležitost proti Hamburku. Do hry zasáhl v 81. minutě, kdy střídal za stavu 2:0 Milana Přibyla. Chvíli na to hostující litevský útočník Ivanauskas snížil na 2:1, Jihočeši už ale vítězství uhájili. „Vzpomínám, že se mi ke konci zápasu povedla i docela pěkná střela, kterou německý brankář se štěstím vyrazil na roh. Byla to docela povedená rána, očekával jsem pochvalu, místo toho jsem ale dostal vynadáno od Ivana Valachoviče, že jsem mu nepřihrál,“ směje se při vzpomínce na svou velkou chvíli dnes 51letý Otakar Matouš. Gólovou radost mu překazil gólman Uli Stein, vicemistr světa 1986 a jeden čas reprezentační dvojka Haralda Schumachera.

Větší minutáž si mladý blonďatý záložník připsal na hřišti dánského Ikastu FS, kde Dynamo v úvodním střetnutí remizovalo 1:1. Nezapomenutelné zážitky si však odnesl především ze zápasu s německým gigantem. Hamburk až na Bulhara Lečkova, startujícího v té době na šampionátu 1994 v USA, kde parádní hlavičkou vyřadil právě Němce, nastoupil v nejsilnější sestavě. Asistentem trenéra byl Felix Magath. „O poločasové přestávce jsme hráli báčko a já jsem při tom po očku sledoval hráče Zarateho, který se rozcvičoval v dresu soupeře. Celou dobu žongloval patičkama a ani jednou mu míč nespadl,“ dodnes si pamatuje dlouhovlasého Argentince v dresu Hamburku. Matouš už další starty v ligovém týmu nepřidal a pokračoval v kariéře v Třeboni, kde byl u památného tažení z krajského přeboru do třetí ligy.

S úřadujícími mistry Evropy skóroval Marek

Oporou zadních řad Dynama byl krajní bek Stanislav Marek (54 let), který nastoupil v úvodním duelu na půdě Ikastu v základní sestavě, a na začátku druhé půle vstřelil vedoucí gól černobílých. Rychlonohému obránci utkvěla v paměti strastiplná cesta do Dánska, kdy pro mužstvo Dynama přijel nevyhovující autobus a dokonce se zvažovala cesta vlastními dopravními prostředky. „Přijel pro nás speciální autobus z Prahy. Jako první nastupoval dovnitř trenér Tobiáš, ale okamžitě šel ven a rozhodl, že tímto autobusem nepojedeme. Hrozně to tam smrdělo od cigaretového kouře, a kdo ví, od čeho ještě. V té době nebylo snadné sehnat náhradní autobus, nakonec se to ale přes ČSAD nějak podařilo a mohli jsme se šiškou salámu ke svačině do Dánska odjet,“ vzpomíná rychlý a důrazný obránce, který v létě 1991 přišel do Dynama po vojně ve VTJ České Budějovice a VTJ Písek z mateřské Žirovnice, hrající pouze I. A třídu.

Zážitky ze samotného Dánska byly už jen pozitivní. „Bydleli jsme v útulném hotelu a hrálo se kousek od moře, kde to trochu foukalo. Jinak to ale byl moc hezký zážitek,“ připomíná si Marek výjezd do Skandinávie. K plné spokojenosti chyběla snad jen výhra, o kterou Českobudějovičtí přišli v nastavení smolným vlastním gólem. Historicky první zápas v evropském poháru se hrál ve vesničce Humlum, ležící 60 kilometrů od Ikastu. Samotný Ikast se v roce 1999 sloučil s rivalem z Hermingu a vystupuje pod názvem FC Midtjylland. V sezóně 2014/15 ovládl dánskou ligu. Ikast vystupuje pouze na regionální úrovni.

Dynamo v dalších kolech ještě vyhrálo v Bratislavě nad Interem 1:0, když u jediné a vítězné trefy Luďka Vyskočila asistoval právě Marek. Pohárovou pouť (naposledy se hrály pouze základní skupiny a pak už jako Intertoto cup) ale zakončilo s pěti hráči bez jediného ligového startu v základu domácí porážkou 1:2 se Samsungem Vác, maďarským mistrem s několika reprezentanty v sestavě. Jihočeského zástupce stála prohra nejen první místo, ale i tučnou prémii 60 tisíc marek. „Posledního zápasu byla škoda. Interpohár byl pro nás zpestřením letní přípravy a vlastně celé sezóny, která byla celkově perfektní. Nikdo z nás to tady předtím nezažil,“ vzpomíná na účinkování Dynama v evropském poháru Stanislav Marek, který se i po skončení profesionální kariéry točí kolem ligového fotbalu. V roli správce se již dvě desítky let stará o údržbu stadionu na Střeleckém ostrově.   

SK Č. Budějovice při focení z letní přípravy 1994. Zleva stojí Radek Černý, Libor Koller, Milan Přibyl, Martin Wohlgemuth, trenér Pavel Tobiáš, Jaromír Jindráček, Luděk Vyskočil, Peter Holec. V podřepu (zleva) Karel Vácha, Stanislav Marek, Milan Barteska, Petr Strnadel, Martin Havel a Bronislav Křikava.

Interpohár 1994

Group 4 – Hamburk SV, Ikast FS, SK Č. Budějovice, Samsung Vác, Inter Bratislava


IKAST FS – SK Č. BUDĚJOVICE 1:1 (0:0)

Góly: 90. vlastní (Křikava) - 48. Marek. Hráno 2. 7. 1994.

SK: Černý - Wohlgemuth (46. Křikava) - Koller, Marek - Tejml, Havel, Barteska, Povišer (56. Matouš), Valachovič (46. Přibyl) - Vácha, Vyskočil.


SK Č. BUDĚJOVICE – HAMBURGER SV 2:1 (0:0)

Góly: 54. (pen.) a 65. Vyskočil - 85. Ivanauskas. Hráno 9. 7. 1994

SK: Holec - Wohlgemuth - Koller, Křikava - Marek (46. Žák), Barteska, Přibyl (81. Matouš), Tejml, Valachovič - Vácha (76. Mikoláš), Vyskočil.


FK INTER BRATISLAVA – SK Č. BUDĚJOVICE 0:1 (0:0)

Gól: 49. Vyskočil. Hráno 16. 7. 1994.

SK: Černý - Wohlgemuth - Koller, Křikava - Tejml, Barteska, Přibyl, Havel (65. Strnadel), Kochlöfl (46. Marek) - Vyskočil (82. Mikoláš), Vácha.


SK Č. BUDĚJOVICE – FC SAMSUNG VÁC 1:2 (0:2)

Góly: 56. (pen.) Jindráček z pen. - 20. Szedlacsek, 27. Aranyos. Hráno 30. 7. 1994.

SK: Černý - Wohlgemuth (76. Strnadel) - Koller, Křikava - Havel (41. Kochlöfl), Jindráček, Přibyl, Barteska, Valachovič - Vácha, Vyskočil (31. Mikoláš).

Napsal(a) Michal Havelka, Michal Průcha | Foto archiv Jihočeského fotbalu