Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Krumlovští se rozloučili s bývalým předsedou Slavoje Josefem Lovčíkem. Stál za zlatou érou klubu

 
pátek, 19. července 2024, 08:35

Ve čtvrtek 18. července 2024 se českokrumlovská veřejnost rozloučila s Josefem Lovčíkem, který zemřel ve věku nedožitých 85 let. V čele klubu strávil necelých patnáct roků (1975 –1990) a výraznou měrou se podílel na největších úspěších Slavoje.

Josef Lovčík se zapsal do historie krumlovského fotbalu výrazným písmem. Ve Slavoji začínal v dorostu ještě na starém hřišti na Rozsypu a po vojně se přesunul do prvního týmu, jehož se stal pevnou součástí. Po skončení hráčské kariéry přesedlal do funkcionáře role a na začátku roku 1975 stal předsedou klubu, jemuž šéfoval až do února 1990, kdy předal štafetu nastupující generaci.

Do vedení Slavoje byl zvolen v době, kdy se potácel v I. A třídě. Za pár let s ním dosáhl maxima. Tehdy provinční oddíl vytáhl během pár let až do národní ligy. Zelenobílí v roce 1981 slavně zvítězili v divizi a pět sezon vystupovali ve třetí lize (tehdejší II. ČNFL).

Ve Slavoji se na začátku 80. let minulého století dal dohromady skvělý soubor. Pod trenéry Zdeňkem Kunou nejstarším a Janem Pilsem zkušený kádr zúročil dokonale svou kvalitu, výkonnost a techniku. Kapitánem byl tahoun Ivan Novák, prim hráli také bratři Jiří a Ladislav Klimešové, brankář Jaroslav Hošna, Josef Žižka, Milan Čadek či benjamínek Václav Domin.

Ve druhé národní lize Krumlovští rozhodně nehráli druhé housle. Během pěti sezon dokonce dvakrát atakovali nejvyšší příčky. Nastupovali proti zvučným soupeřům – Příbram, Kladno, Most, Benešov, Ústí nad Labem, Liberec, Viktorie Žižkov – kteří se v dalších letech prodrali až mezi ligovou elitu. „Po českobudějovickém Dynamu byl Č. Krumlov druhým nejúspěšnějším mužstvem v kraji. Pan Lovčík byl strůjcem těchto úspěchů,“ uvedl jeden z hráčů památné party MUDr. Josef Žižka.

Josef Lovčík se v roce 1982 zasloužil o založení sportovních tříd v Českém Krumlově se zaměřením na fotbal při ZŠ T. G. Masaryka a dbal o jejich úspěšný chod. Přičinil se o výstavbu kabin na Chvalšinské ulici. Měl výborné organizační schopnosti a nasazením a pílí strhával ostatní spolupracovníky.

V roce 2013 obdržel ocenění od města za významný přínos k rozvoji sportu v Českém Krumlově. „Pan Lovčík zanechal v historii klubu nezaměnitelnou stopu a stal se jeho ikonou,“ vyzdvihl Lovčíkovu práci Josef Žižka.

Napsal(a) Redakce | Foto Pavel Kacerovský