Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Situace se uklidnila. Dynamo má nového majitele a jedná s posilami

 
středa, 17. července 2024, 16:14

Před úvodním zápasem o body doma proti Olomouci (sobota 20. července od 17 hodin) se uklidnila situace na Střeleckém ostrově. Vlastníkem prvoligového SK Dynamo České Budějovice už není dr. Vladimír Koubek, jenž odchází ze všech svých funkcí v klubu. Řízením celé organizace je pověřený nový vlastník dr. Dalibor Jirka, který doposud figuroval v dozorčí radě mládežnické akademie.

Napětí z posledních měsíců se zdá být zažehnané. „Jasný je nový majitel, jasné je financování klubu,“ říká Milan Čadek, generální sekretář a sportovní ředitel Dynama. „V úterý 16. července jsme absolvovali první schůzku v úzkém kruhu s panem Jirkou, hlavním trenérem a kapitánem týmu. Dostalo se nám ujištění, že můžeme pokračovat v nastaveném přestupovém trendu a dokončit všechno, co rozpracoval sportovní úsek před startem sezony,“ doplňuje generální sekretář. „V tuto chvíli nemohu přidat další informace, protože víc nevím,“ přiznává.

Dr. Dalibor Jirka se podle zdroje Sport.cz angažuje v několika českobudějovických firmách. S financováním transakce (převod klubu) by mu údajně měli pomoci rakouští investoři. Za výhodu lze považovat skutečnost, že přicházející majitel již určitou dobu působil ve strukturách Dynama a disponuje určitým přehledem. Klubové vedení ústy Milana Čadka také slibuje v nejbližší době vyrovnání dlužných částek. Očekává se rovněž zlepšování vztahů s městem a krajem. „Nebyly ideální, ale nutno říci, že oba subjekty dosud plnily do puntíku, co bylo domluvené,“ zdůrazňuje Čadek. 

V roli hlavního trenéra nadále povede mužstvo Jiří Lerch, který podepsal novou dvouletou smlouvu. Asistentem zůstává Jiří Kladrubský, doplnil ho Ivan Pecha. Na post kouče brankářů se vrátil Patrik Macej. „Zažil jsem tady Patrika v době trenérského působení Davida Horejše. Věřím, že gólmani budou pod jeho vedením lépe připravení, než tomu bylo minulý půlrok,“ směřuje Lerch svůj zrak k ligovému podzimu. „Dobře nám to klape se všemi kolegy,“ netají pozitivní dojmy.

Havel naskočil v plné síle

Po vypršení smluv opustili hráčskou kabinu Patrik Hellebrand, Martin Králik, David Broukal, Dávid Šípoš a Patrik Brandner, hostování ukončili Florent Poulolo, Matej Madleňák, Uroš Lazič, Viktor Sliacky a Wale Musa. Kariéru uzavřel Martin Sladký, jenž se stal trenérem B-týmu. Přišli brankář Marcel Köstenbauer (Austria Klagenfurt), obránci Juraj Kotula (Ružomberok), Nicolas Keckeisen (Admira Wacker Vídeň), Ondřej Novák (z B-týmu), záložník Marvis Ogiomade (Jihlava). Z hostování se vrátili středopolař Pavel Osmančík s útočníkem Vojtěchem Horou.

Kádr pro podzimní část sezony nepovažuje realizační tým za definitivně uzavřený. „Máme jasno o sestavě do prvního kola proti Olomouci. Nechali jsme si některé kluky, kteří přišli do přípravy. V generálce potvrdili kvalitu i čerstvě příchozí. Nadále pracujeme na posílení, abychom vytvořili konkurenci na jednotlivých postech a mohli se pohybovat v klidných vodách. Bavíme se o třech až čtyřech hráčích. Nechceme opakovat minulou sezonu, v níž jsme se zachraňovali s nějakými dvanácti fotbalisty. Naopak, chceme si postupně dávat vyšší cíle,“ předkládá svoje představy Jiří Lerch.

Budějovičtí v každém případě hodlají přivést zkušeného brankáře. Hodně si slibovali od talentovaného Colina Andrewa, jenže ten si v posledním mistrovském utkání minulé sezony v dresu B-týmu přivodil komplikované zranění malíčku na ruce. Po operačním zákroku pronikla do zraněného místa infekce, což aktuálně znamená vyřazení hráče na další dva až tři měsíce. „Získali jsme Marcela Köstenbauera, který je mladý a perspektivní, ale potřebujeme ještě někoho s většími zkušenostmi,“ vysvětluje hlavní trenér.

V letní pauze sehráli černobílí čtyři zápasy. Porazili Viktorii Žižkov 7:1 a Jihlavu 4:3, na rakouské půdě remizovali 2:2 s LASK Linec, v generálce na Střeleckém ostrově si poradili s Riedem 4:2. „S přípravou jsme spokojení. Musíme také poděkovat klubovému vedení, že udrželo u nás kluky, o něž usilovala konkurence,“ těší Jiřího Lercha. „Jarní kádr bychom dokázali vyprodat během čtrnácti dnů. Takový byl zájem o naše hráče. Proto jsme přesvědčení, že tady máme kvalitu,“ tvrdí Milan Čadek. „Minulý rok mě hodně brzdily zdravotní problémy, ale do přípravy jsem naskočil plný sil. Věřím, že pomohu týmu víc, než loni,“ uzavírá kapitán Lukáš Havel.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza