Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třetí ročník mezinárodního Budweis cupu je minulostí. Zúčastnilo se přes 60 družstev

 
čtvrtek, 18. července 2024, 13:56

České Budějovice - V jihočeské metropoli proběhl třetí ročník Budweis cupu, velkého turnaje mladých fotbalistů se silnou mezinárodní účastí. Na hřiště v Roudném a na Složišti se sjelo 64 klubů ze sedmi zemí.

„Navzdory termínovému posunu, který nebyl úplně vyhovující, se nám podařilo počet účastníků rozšířit, za což jsme moc rádi,“ říká Štěpán Sokač z pořadatelského štábu.

Na Doprastav stadionu v Roudném se střetly týmy ve věkových kategoriích U15 až U19, mladší děti kategorií U9 – U13 si zahrály v tréninkovém areálu Dynama na českobudějovickým Složišti. Pro devatenáctileté fotbalisty byl letošní ročník turnaje otevřený úplně poprvé.

Štěpán Sokač má zkušenosti s pořádáním velkého mezinárodního turnaje, a tedy i detailní plán, jak ubytovat téměř tisícovku dětí a jejich dospělých doprovodů. „Největší část z nich, zhruba 700 lidí, jsme ubytovali ve vysokoškolských kolejích. Těm, kteří měli vyšší nároky, jsme zajistili ubytování ve dvou hotelech,“ říká Sokač. Všechny zúčastněné týmy si podle slov organizátora akce pochvalovaly skvělé zázemí, jaké v krajském městě a okolí našli. „Velkou výhodou našeho města je, že není problém dostat se tu všude do deseti minut. Odpadá tak složité cestování, a to přispívá k vytvoření domácké atmosféry,“ porovnává Štěpán Sokač podmínky pro mladé sportovce v Českých Budějovicích a v Praze, kde se podobný turnaj rovněž pořádá.

Organizátoři Budweis cupu chtějí, aby sportovní akce měla i kulturní rozměr a aby si děti z jižních Čech odvezly i jiné zážitky než fotbalové. Mladé fotbalisty pořadatelé přivítali na zahajovacím ceremoniálu, který se konal přímo v srdci Českých Budějovic na náměstí Přemysla Otakara II. Zde se nacházela i velkoplošná obrazovka, na kterou se každý večer promítal sumář z celého dne a mladí fotbalisté tak mohli ze záznamu sledovat své výkony na plátně. „Děti odehrají zhruba tři zápasy za den. Pak mají volno a my jim dáváme typy na zajímavá místa, jaká mohou v blízkém okolí navštívit. Někteří si udělají výlet třeba do Hluboké nad Vltavou nebo na jiná atraktivní místa. Věřím, že děti si u nás příjemně zpestřily část prázdnin,“ snaží se udělat ředitel Budweis cupu Štěpán Sokač maximum pro to, aby si i sportovci ze zahraničí odvezli z jižních Čech hezké zážitky.

Cílem pořadatelů Buweis cupu je také, mimo jiné, vychovávat mladé hráče k vzájemnému respektu a ohleduplnosti, a proto všichni účastníci dostali na památku medaili UEFA s nápisem Respect. „Nově nyní předáváme kapitánům pásky, které  jsme získali od UEFY, společně s dopisem. V něm jednotlivé kapitány oslovujeme jako lídry svých týmů, kteří by měli apelovat na ostatní, aby ke hře přistupovali s respektem a úctou ke svým protihráčům,“ vysvětluje Štěpán Sokač. On sám byl v minulosti svědkem nevraživosti mezi mladými fotbalisty na obdobných turnajích, a přál by si, aby Budweis cup byl vzorovým příkladem kultivovaného sportovního prostředí.

Vítězové Budweis cupu v rámci kategorií:

U09/7:
1. TJ Komořany (CZE), 2. ObFZ Nitra (SVK), 3. FK Veča (SVK).

U10/7:
1. Tatabányai Sport Club (HUN), 2. TSV Geiselbullach (GER), 3. Union Carlovers Leonding (AUT).

U11/7:
1. ObFZ Nitra (SVK), 2. FC Dornbirn-1 (AUT), 3. FK Bílina (CZE).

U12/8:
1. SB Chiemgau Traunstein (GER), 2. ObFZ Nitra (SVK), 3. SC Wiener Viktoria (AUT).

U13/9:
1. ObFZ Nitra (SVK), 2. FK Sparta Kutná Hora (CZE), 3. KKS Astra Krotoszyn (POL).

U15:
1. JFG Kinsachkickers (GER), 2. ObFZ Nitra (SVK), 3. TJ Šumavan Vimperk (CZE).

U17:
1. ObFZ Nitra (SVK), 2. JFG Kinsachkickers (GER), 3. TJ Malše Roudné (CZE).

U19:
1. TJ Malše Roudné (CZE), 2. ObFZ Nitra (SVK), 3. FK Bílina (CZE).

Ceny Fair Play:

U09: FC Ergolding (GER), U10: SV Haslach (AUT), U11: FK Okula Nýrsko (CZE), U12: TJ Sokol Lysolaje (CZE), U13: TJ Malše Roudné (CZE), U15: VŠĮ Fortūna Kaunas (LTU), U17: ASK Lovosice (CZE), U19: SV Neidenstein (GER).

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Budweis Cup