Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Roudenský kanonýr Kadlec dorovnal Muzikářův rekord z roku 1952

 
pondělí, 1. července 2024, 14:32

Jihočeský kraj – Opravdu husarský kousek, který je k vidění jednou za 72 let, se letos podařil třiadvacetiletému Viktoru Kadlecovi. V jihočeském krajském přeboru ve 30 zápasech vstřelil v dresu Malše Roudné 48 gólů a vyrovnal letitý rekord Miloslava Muzikáře z Dynama České Budějovice, který v roce 1952 zaznamenal v nejvyšší krajské soutěži stejný počet gólů.

Dynamo s řadou hráčů, kteří si zahráli ligu v památném ročníku 1947/48, nemělo na začátku padesátých let minulého století v kraji konkurenci. Jako účastník druhé ligy (tehdy Celostátní mistrovství II.) musel po nesmyslné reorganizaci fotbalových soutěží startovat až v krajském přeboru. Léta budovaný systém župních soutěží v roce 1951 skončil. O zařazení klubů do krajského přeboru rozhodoval Krajský výbor Sokola…

A černobílí, už pod názvem nuceným názvem Sokol Slavia České Budějovice, drtili v krajském přeboru jednoho soupeře za druhým. Jenže první rok si mocipáni vymysleli, že se bude postupovat do nejvyšší soutěže jen z Československého poháru…

V roce 1952 se krajský přebor (hrálo se jaro - podzim) rozšířil na 12 mužstev. A podruhé za sebou v něm padla magická hranice sta vstřelených branek. Obhájce Sokol Slavia České Budějovice jich nastřílel 132 s průměrem 6 gólů na zápas. Skvěle hrající dvojice Miloslav Muzikář (48) – Jaroslav Freiberg (33) dala dohromady 81 gólů! I proto byl dojem ze slávistického kralování jednoznačný. V baráži o ligu mezi vítězi krajských přeborů ale černobílí „slávisté“ uhráli jen bod a ve skupině A skončili poslední. Muzikář potvrdil střelecké kvality i v kvalifikaci a mimo zápasu se Slavií Praha (0:1) skóroval v každém střetnutí. V přátelských zápasech nasázel dalších 17 branek. Náplastí za propadák v baráži se stala alespoň účast v nově utvořené Celostátní soutěži (2. lize), v níž Budějovičtí poprvé vystupovali pod dnešním názvem Dynamo.

Kanonýr Miloslav Muzikář (1925-2002) patřil svého času k nejlepším v kraji. Společně s Heřmanem Marouškem vytvořil v Meteoru obávaný a sehraný tandem. Jako mladíček si zahrál ligu za SK Nusle (1942/43). V roce 1948 přešel po dlouhých tahanicích do SK ČB, kde střílel gól za gólem. Dva roky oblékal dres Slavie Praha (1954 – 55). Krátce byl v Kladně (56). Dohrával v K. Varech s Feureislem a spol. Výborně hrál stolní tenis. Na západě Čech se usadil natrvalo a jako vedoucí karlovarského mužstva figuroval ve známé aféře z konce sezony 1966/67, kdy bylo Dynamo za dohodnutý zápas v derby s Lokomotivou s výsledkem 10:0 posláno za trest do I. A třídy.

Roudenský ostrostřelec Viktor Kadlec se v posledních dvou sezonách dostal do výborné formy, kterou vyšperkoval 89 zásahy. Vloni dal při postupu z I. A třídy 41 gólů a nepocítil ani vyšší level krajského přeboru, v němž přidal ještě o sedm tref víc. V TOP nejlepších střelců z celé republiky skončil druhý, ze čtrnácti krajských přeborů byl nejčastěji střílejícím hráčem.


Nejlepší střelci jihočeského KP 2023/24

1. Viktor Kadlec (TJ Malše Roudné) 48 gólů

2. David Lafata (FK Olešník) 22

3.Karel Krejčí (FK Junior Strakonice) 21

4. Martin Průcha (TJ Jiskra Třeboň) 21

5. Jaroslav Hadáček (FC ZVVZ Milevsko) 18

6. Matěj Štochl SK Mirovice) 18

7. Jakub Martinec (FK Olešník) 17

8. Tom Bílý (FK Junior Strakonice) 16

9. Tomáš Tauber (TJ Hluboká n. Vltavou) 16

10. Lukáš Gažák (Spartak Trhové Sviny) 15

11. Patrik Hrachovec (FK Protivín) 15

12. Pavel Keclík (FC AL-KO Semice) 15                   

13. Martin Vlk (TJ Malše Roudné) 15              

14. Martin Fischer (SK Rudolfov) 14               

15. Filip Nehyba (FK Třebětice) 14                  

16. Jakub Toth (FK Olešník) 14            

17. Václav Míka (TJ Malše Roudné) 13


Nejlepší střelci krajských přeborů 2023/24

Praha - Jiří Heřman (Slavoj Vyšehrad) 33 gólů

Středočeský - Václav Kadlec (Liqmet Milín) 25

Jihočeský – Viktor Kadlec (Malše Roudné) 48

Plzeňský - Daniel Koranda (SK Rapid Plzen) 23

Karlovarský - Filip Němec (FC Slavia Karlovy Vary B) 34

Ústecký  - Miloslav Kučera (SK Vilémov) 41

Liberecký - Michal Lábek (FC Lomnice nad Popelkou) 20

Pardubický – Lukáš Kraják (FC Libišany) 21

Královehradecký – Damani Camara (Spartak Police nad Metují) 41

Kraj Vysočina - Tomáš Hobza (FŠ Třebíč) 28

Jihomoravský – Jindřich Stehlík (FC Sparta Brno) 27

Olomoucký - Jiří Ševčík (Jiskra Rapotín) 31

Zlínsky – Dominik Knap (FC Morkovice) 30

Moravskoslezský – Marián Kovařík (TJ Petřvald na Moravě) 37

Napsal(a) Zdeněk Zuntych, Michal Průcha | Foto Jan Škrle