Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Slávisté zvou na Hynkův memoriál u Malého jezu

 
sobota, 15. června 2024, 12:04

České Budějovice – V sobotu 22. června 2024 se na hřišti u Malého jezu uskuteční již 68. ročník oblíbeného memoriálu Antonína Hynka. Jeden z nejstarších turnajů u nás se byl založen před 72 roky.

Antonín Hynek byl dlouholetým funkcionářem českobudějovické Slavie a po sjednocení tělovýchovy do Sokola v roce 1948 se stal i první krajským předsedou odboru kopané. Civilním povoláním byl svářeč a později kontrolor. Zemřel předčasně po zákeřné nemoci v roce 1951.

První ročník Hynkova memoriálu se uskutečnil v roce 1952, mohli se ho zúčastnit hráči starší 33 let. Vítězem se stal náš domácí tým. O tehdejší stoupající popularitě turnaje svědčí i mimokrajová účast týmů Kadaně a Klášterce nad Ohří. Hrálo se dva dny, v pátek a v sobotu. Později se věková hranice posunula nad 35 let.

Po povodních 2002, které zdevastovaly hřiště se pár let nehrálo. Znovuobnovený „Hynkáč“ se hraje od roku 2008 pravidelně týden po skončení fotbalových soutěží v sobotu po poledni ve formátu čtyř účastníků.

V rámci obnovených Hynkových memoriálů byla v roce 2008 tehdejším výkonným výborem založena Síň slávy. Postupně do ní vstupují skutečné klubové legendy, které se podílely nejen aktivním fotbalem, ale na všech možných úrovních činnosti SK Slavia ČB. Dalším z plejády osobností bude uveden dlouholetý předseda Klement Dvořák.

Pocta pro Klementa Dvořáka

Narodil se 21. listopadu 1948. Fotbal začal hrát v 8 letech za žáky tehdejšího Tatranu ČB, poté už jako dorostenec v Koh-i-nooru ČB. Na vojně byl v Bechyni, kde kopal za tamní Duklu. Po ní se v roce 1969 vrátil do Koh-i-nooru, kde pendloval v A a B týmu mužů plných 13 let. Na závěr aktivní kariéry odešel s kamarády Jirkou Benešem a Láďou Holíkem pomoci Žabovřeskám, kde odehráli ještě 4 sezóny. Kléma Dvořák s Láďou Hubeným založili ligu starých pánů pod názvem Budějická 33, ve které pravidelně hrál za naší starou gardu. Společně s Pavlem Zíkou trénoval kohinorskou přípravku a poté dělal vedoucího dorostu za trenéra Josefa Levého.

Od roku 1983 byl ve výboru dlouhých 21 let, z toho tři čtvrtiny coby předseda. Do výkonného výboru už znovuobnovené Slavie se vrátil v roce 1998, kde vykonával dalších 10 let funkci předsedy. Celá rodina Klémy Dvořáka, maminka, tatínek, všichni jeho bratři i syn působili aktivně ve Slavii a zaznamenali tak nesmazatelnou stopu v její bohaté historii. Za to jim všem patří velké poděkování a Klémovi zvláště.

Stará garda Koh-i-nooru, poté Slavie ČB včera a dnes

Staří páni z klubu od řeky Malše byli u vzniku „Budějovické 33“. Kléma Dvořák společně s Láďou Hubeným z Hrdějovic v hospodě na Borku v roce 1978 ustanovili tuto soutěž pro hráče starší 33 let. Začala se hrát pravidelně o rok později ve dvou skupinách, účastníky byly týmy z Budějovic a blízkého okolí. V 90. letech byla posunuta věková hranice hráčů nad 35 let. O organizaci se u staré gardy od počátku starala dvojice Kléma Dvořák a Jirka Beneš, později Franta Nedbal a Milan Souček. Povodně zničily v roce 2002 hřiště u Malého jezu, s nimi bohužel skončila i jejich účast v „Budějovické 35“.

Pětatřicítka se scházela pravidelně od roku 2008 pouze při příležitosti obnovení tradičního Hynkova memoriálu, u čehož stáli Franta Nedbal, Venca Hojdar a Karel Kladenský, v dalších letech David Mendlík a Jan Staněk. Výjimkou byla účast ve dvou vzpomínkových zápasech na Jana Sanytrníka a Daniela Klimeše s bývalým dorostem Dynama ze sezóny 1984/85, ve kterých měli tu čest zahrát si proti legendám českého fotbalu Jiřímu Němcovi a Karlu Poborskému.

Je potěšující, že bývalí hráči Slavie dali dohromady tým, který se opět přihlásil do soutěže „Budějovická 35“, ve kterém startoval od jara 2019. Za tím stál především Renda Ždiarský společně s Honzou Novotným. Bohužel kvůli nedostatku hráčů i pandemii Covidu postupně zanikla i tato soutěž. Letos ale stejná dvojice přihlásila slávisty do nově utvořené Veteránské ligy, kterou pořádá OFS ČB. Jejím duchovním otcem je známy fotbalový historik a protagonista portálu Jihočeský fotbal Michal Průcha. Hraje se na půlku hřiště, 6 + 1, 2 x 30 minut. "Díky všem, kteří se podíleli a podílejí na tradici starých pánů v našem klubu. Jsme hrdí, že počínaje jimi a konče dětmi v minipřípravce, máme 10 aktivních týmů v různých krajských i okresních soutěžích," těší srdcaře, kteří propadli červenobílým barvám.

Časový program 68. ročníku turnaje u Malého jezu

12:45 Slavnostní zahájení – účastní se všechna mužstva !

Do klubové síně slávy vstoupí pan Klement Dvořák

13:00 Slavia ČB – Sokol Neplachov

14:30 Akra ČB – Blesk Klikov

16:30 Utkání o 3. místo

18:00 Finále

19:20 Vyhlášení výsledků a ukončení turnaje

 
 
Napsal(a) SK Slavia ČB | Foto Miloslav Kusbach