Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ambiciózní Jiskra Třeboň ve finále Samson Cupu zdolala Semice 4:0

čtvrtek, 6. června 2024, 05:39

Stadion na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích byl svědkem finálového duelu Samson Cupu – Českého poháru mužů Jihočeského KFS, ve kterém se první červnovou středu potkali dva účastníci nejvyšší krajské soutěže: Jiskra Třeboň (aktuálně čtvrtý celek tabulky) a FC Semice (čtrnáctý). Třeboňští zvítězili 4:0, ale poražený tým předvedl srdnatý výkon, přestože hrál od 14. minuty bez vyloučeného Davida Šourka.

Finále obnoveného poháru v kraji se hrálo potřetí pod hlavičkou Samson Cupu na trávníku ligového Dynama, což přispívá k jeho atraktivitě – na svazovou adresu přichází vyšší počet přihlášek od klubů a do hlediště si hledá cestu rostoucí počet diváků (z Třeboně tentokrát přijel speciálně vypravený autobus). Potřetí za sebou si cennou trofej spolu s postupem do předkola celostátního MOL Cupu odnesl účastník krajského přeboru. V roce 2022 zvítězil Jankov nad Planou 1:0, loni si Hluboká nad Vltavou poradila s Lišovem 5:2.

Letošní souboj měl navíc charitativní podtext. Fotbalisté podpořili 8. ročník Dubenského běhu pro dobrou věc a spolu s organizátory projektu vybírali finanční příspěvky na podporu rodiny dvojčátek Mikuláška a Tadeáška. Mezi dárci nechyběla redakce Jihočeského fotbalu.

Již v 5. minutě spálil jasnou gólovou příležitost semický Jakub Hrala, jemuž před branku přihrával Štěpán Hrdlička. Po necelé čtvrthodině oslabil mužstvo z písecké periferie David Šourek, jenž zatáhl za záchrannou brzdu tak mocně, že si vysloužil červenou kartu. Třeboňský Pavel Tůma z následného trestného kopu ale poslal míč mimo tyče. Skóre otevřel v 17. minutě Leoš Hromádka, jenž v sólovém úniku lehce přehodil vybíhajícího brankáře Jana Dvořáčka.

Modří přihrávali šedivým

Časomíra ukrojila téměř půlhodinu, když semický Jakub Micka z rohového kopu vybídl k vyrovnání Jiřího Sádla, jenže vysoký stoper Miroslav Pánek v posledním okamžiku odpálil balon od brankové čáry. Naopak ve 39. minutě se podruhé střelecky prosadil Leoš Hromádka, který si po centru Jana Kubaty z pravé strany bez problému v pokutovém území kličkou položil gólmana a zavěsil do prázdného prostoru. Krátce před koncem poločasu neproměnil šanci třeboňský Martin Průcha.

Po obrátce převzal iniciativu sympaticky bojující tým ze Semic, jenže Pavel Keclík nezužitkoval trestný kop z místa těsně za hranicí velkého vápna, stejnému hráči o něco později zamezil ve skórování střídající brankář Josef Flaška a slibnou příležitost nevyužil ani střídající Radek Veleman po přihrávce Pavla Keclíka.

Prohrávajícím začaly docházet síly a závěr patřil Třeboni. Strážce semických tyčí Jan Dvořáček zastavil únik Filipa Radosty a nepovolil završení hattricku Leoši Hromádkovi, ale nakonec ještě dvakrát lovil míč ze sítě. V 85. minutě Filip Radosta běžel osamocený na Dvořáčka a pohodlně zvýšil na 3:0. Nedlouho před posledním hvizdem píšťalky završil skóre Karel Bicenc ml., jenž se nejlépe zorientoval u pravé tyče.

Oba finalisty obléká firma Bespo, jejíž zástupci vyhlásili nejlepším hráčem zápasu dvojnásobného třeboňského střelce Leoše Hromádku a věnovali mu dárkový poukaz v hodně třech tisíc korun. Vítězové v modrých dresech obdrželi od Jč. KFS vedle poháru a sady medailí také prémii dvacet tisíc korun.

Hlasy trenérů:

Karel Bicenc st., Třeboň: „Soupeřova červená karta v úvodu nám pomohla, ale svým způsobem i uškodila, protože jsme nebyli tak aktivní, jak bych si představoval. Hůře jsme také viděli šedivé dresy Semic a často jsme přihrávali jejich hráčům. Dělalo nám to obrovský problém. V každém případě jsme chtěli uspět. Pracuji s týmem dva roky, stále odstraňujeme chyby a máme co zlepšovat. V kádru je veliký potenciál, neboť nejstaršímu klukovi je dvacet osm let. Do přípravy vezmeme také tři šikovné dorostence. Těšíme se na novou sezonu a také na předkolo MOL Cupu. Již jsme podali přihlášku. Půjdeme za úspěchem v poháru i krajském přeboru, kde jsme letos překonali náš loňský bodový zisk. Do budoucna máme divizní ambice.“

Marcel Nousek, Semice: „Myslím, že to bylo dobré utkání. Samozřejmě nás mrzí, že jsme neproměnili obrovskou šanci hned na začátku, kdy jsme přestřelili branku. Nejvíc ale ovlivnilo zápas vyloučení našeho hráče, který nesmyslně stáhl unikajícího protivníka. Nebyli jsme špatným týmem ani v deseti, bylo však hodně složité nahánět takového soupeře, jakým je Třeboň. Přesto jsme nic nezabalili a přispěli k úrovni zápasu, který musel bavit diváky. V závěru ubývaly síly, poslal jsem na trávník další kluky. Chtěl jsem, aby si zahráli všichni. Projevila se skutečnost, že máme za sebou anglické týdny, ale užili jsme si nádhernou atmosféru a jsme rádi, že jsme si mohli zahrát na takovém stadionu.“    

TJ Jiskra Třeboň – FC AL-KO Semice 4:0 (2:0)

Góly: 17. a 39. Hromádka, 85. Radosta, 90. K. Bicenc ml. Rozhodčí: Barva – Smola, Hrušková. ŽK: 1:1 (53. Tůma – 26. Kačírek). ČK: 0:1 (14. Šourek). Diváků: 500.

Třeboň: Kopecký (46. Flaška) – Zavadil (56. Andres), Tůma, Pánek, Vrána (73. Divoký) – Radosta, K. Bicenc ml., Kubata, Hromádka, J. Matoušek (78. Širhal) – Průcha (66. Bouška). Trenér Karel Bicenc st.

Semice: Dvořáček – Hrdlička (63. P. Valach), Hronek, Sádlo (81. Řezáč), Šourek – Kačírek, Blažek, J. Keclík, Micka (63. Veleman) – P. Keclík (72. M. Valach), Hrala (62. Císařovský). Trenér Marcel Nousek.  

Bespo hráč zápasu: Leoš Hromádka (Třeboň).

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Petr Vlasák