Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Táborsko získalo vedení. Dynamo uniklo průšvihu v nastaveném čase

 
pátek, 31. května 2024, 07:01

První barážový duel o udržení v lize (v případě budějovického Dynama) resp. postup mezi českou elitu (Táborsko) na Střeleckém ostrově skončil vítězstvím černobílých 2:1, k němuž se svěřenci Jiřího Lercha šťastně dopracovali až ve čtvrté minutě nastaveného času. Odveta se hraje na táborské trávě v neděli 2. června od 17.30 hodin.

Domácím patřil nástup. Rychlonohý Samuel Šigut již ve 3. minutě ranou z pravé strany prověřil brankáře Martina Pastornického. Další příležitost nevyužil Jan Suchan, který pronikl do pokutového území a tvrdým nápřahem zaměstnal táborského gólmana. Na protější straně se po čtvrthodině hry se ocitli v přečíslení dva na jednoho Matouš Varačka a Bojan Dordič, jejich akce se však zbrzdila nepovedenou přihrávkou a střelou do bránícího hráče.

Obrovskou příležitost měl ve 22. minutě Bojan Dordič, který z brejku mocně vypálil, ale Dávid Šípoš zakročil výborně. Po rohovém kopu domácího Marcela Čermáka o pět minut později zblízka zakončoval Samuel Šigut, ale brankář hostí vyrazil balon nad břevno. Aktivní Samuel Šigut ve 31. minutě zacentroval zprava k zadní tyči, jenže kapitán Zdeněk Ondrášek v tutové pozici netrefil míč. Následně Patrik Hellebrand přízemní střelou zdálky mířil vedle pravé tyče. „Vytvořili jsme si převahu, ale neproměnili jsme šance,“ litoval budějovický trenér Jiří Lerch.

Na konci poločasu pronikal slalomovou dráhou táborský Jakub Šašinka a po jeho střetu s Martinem Králikem nařídil sudí Ondřej Pechanec penaltu. Zdála se být hodně přísná, ale hlavní arbitr ji potvrdil po poradě s videorozhodčím Miroslavem Zelinkou. Ze značky deseti metrů od branky zařídil vedení pro Táborsko nekompromisní střelou Bojan Dordič.

Nikl si odbyl gólovou premiéru

Pohřební náladu v hledišti u vltavského břehu rozťal českobudějovický Jan Suchan čtyři minuty po obrátce. Také on bezpečně skóroval z penalty, na kterou soudce ukázal po střetu dvou kapitánů, útočícího Zdeňka Ondráška a bránícího Pavla Nováka. Autor vyrovnávací trefy o čtyři minuty později utěšenou střelou zdálky protáhl Martina Pastornického.

V dalším průběhu domácí tým hrál dost nepřesně, chyběl mu důraz, živější pohyb, ale i nápady, jak vyzrát na zahuštěnou soupeřovu defenzívu. „Hosté výborně bránili, ale my jsme věřili, že nevydrží do konce,“ poznamenal trenér mužstva bojujícího o záchranu.

Z týmu od Jordánu mohl ještě v 67. minutě ovlivnit výsledek Jakub Šašinka, jenže z trestného kopu zacílil vedle levé tyče. Českobudějovický Jakob Tranziska krátce před vypršením řádné hrací doby hlavičkoval mimo branku. Po rohovém kopu ve čtvrté minutě nastaveného času nastala skrumáž před táborskými tyčemi, Martin Králik hlavou prodloužil dráhu míče ke střídajícímu Matouši Niklovi a ten zblízka zařídil šťastné vítězství pro Dynamo. Byl to jeho první ligový gól. „Udělali jsme krůček k záchraně a věřím, že neztratíme odvetu. Táborsko musí hrát na vítězství, což by nám mohlo vyhovovat,“ řekl s nadějí Jiří Lerch. „Podařilo se nám splnit cíl a udržet si naději do domácí odvety. Škoda obdrženého gólu v nastavení,“ uvedl táborský kouč Roman Nádvorník.

SK Dynamo Č. Budějovice – FC Silon Táborsko 2:1 (0:1)

Góly: 49. Suchan z pen., 90. + 4. Nikl – 45. Dordič z pen. Rozhodčí: Pechanec – I. Nádvorník, Kříž. ŽK: 3:2 (45. vedoucí týmu Táborský, 66. Skalák, 86. Trummer – 69. Sojka, 86. Kateřiňák). Diváků: 5 892.

SK Dynamo: Šípoš – Skalák (74. Nikl), Poulolo, Králik, Trummer – Čermák (67. Hubínek), Hellebrand – Šigut, Suchan, Alli – Ondrášek (67. Tranziska). Trenér Jiří Lerch.

FC Táborsko: Pastornický – Plachý, Kone, P. Novák, Tusjak – Varačka, Kateřiňák, O. Bláha, Sojka (78. Kopáček, 90. + 3. Mach) – Šašinka, Dordič (89. Zeman). Trenér Roman Nádvorník.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle