Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbalové řady navždy opustil Karel Švarc. Trénoval Latku a vytáhl Novou Ves

 
čtvrtek, 5. prosince 2019, 18:55

S hlubokým zármutkem oznamujeme všem fotbalovým příznivcům, že ve středu 4. 12. 2019 nás ve věku 64 let navždy opustil po krátké a těžké nemoci Karel Švarc. Bývalý fotbalista a trenér FK Nová Ves – Brloh a dlouholetý kouč mládeže v českobudějovickém Dynamu.

Fotbalu v Nové Vsi pomáhal už jako hráč od roku 1971 při jeho nelehkých začátcích. Pocházel z nedalekého Jaronína. Když se Jiří Anderle st., bývalý hráč českobudějovického Dynama, vracel z dlouholetého angažmá v Rakousku, namířil si to do mateřské Nové Vsi, kde zakládal fotbal jeho otec Jan. Karla Švarce vzal s sebou jako trenéra. Novoveským kormidlem točil od roku 2007. Klub, který na konci letošního června oslavil kulatou padesátku, dovedl k mimořádným úspěchům.

V sezoně 2008/09 se Novoveští pod Švarcovou taktovkou postarali v okresním přeboru Českokrumlovska o unikát. V cestě za titulem okresního šampiona neztratili ve 22 zápasech ani bod a získali rekordní počet bodů. Postupem do I. B třídy ale vzestup mužstva s řadou velezkušených hráčů (Wohlgemuth, Ludačka, Domin, Šána a další) neskočil. Po dvou letech přišlo nejslavnější období klubu, které vyvrcholilo postupem do I. A třídy. Šestiletou účastí vyšperkovali historickým třetím místem v ročníku 2013/14.

V kolektivu byl vždy oblíbený. Dlouholetý parťák Jiří Anderle (57) nezapomene na jeho památnou větu. „Vždycky nám říkal v kabině před zápasem: Hlavně nic nevymýšlejte, ve fotbale už bylo všechno vymyšleno.“ V Nové Vsi odvedl velký kus práce a nadobro se zařadil mezi legendární osobnosti klubu.

V českobudějovickém Dynamu působil u mládeže téměř patnáct let. Nejčastěji v tandemu s Ivanem Novákem. Jeho rukama prošlo několik talentů. Jedním z nejznámějších je Martin Latka.   

Poslední rozloučení s Karlem Švarcem proběhne ve středu 11. prosince 2019 od 13 hodin na hřbitově sv. Otýlie v Českých Budějovicích.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Pavel Kacerovský, archiv