Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Startuje 4. liga. Čtveřice jihočeským týmů je připravena

 
úterý, 6. srpna 2024, 16:34

Jižní Čechy – O víkendu startuje 4. liga, jak byla nově pojmenována soutěž známá pod letitým názvem divize. Také v letošní sezóně bude mít Jihočeský kraj ve čtvrté nejvyšší soutěži čtyři zástupce. Odstupivší Katovice nahradil šampion kraje Hluboká nad Vltavou, která do soutěže vstoupí v sobotu 10. srpna odpoledne v Hořovicích. Ve stejný čas nastoupí Jindřichův Hradec ve Vejprnicích. Soběslav se představí v sobotu dopoledne v Přešticích a doma hraje pouze Český Krumlov, který přivítá v sobotu od 10.15 hodin Petřín Plzeň. Jihočeši vítají, že už nebudou muset absolvovat daleké cesty do Karlovarského kraje. Týmy z této oblasti byly nově přeřazeny do B skupiny 4. ligy.

Soběslav plánuje hrát opět o čelo tabulky

Během letní přípravy odehráli fotbalisté Soběslavi pět přípravných utkání a navázali v nich na šňůru neporazitelnosti ze závěru minulé sezóny. V posledních čtrnácti zápasech, devíti mistrovských a pěti přátelských, neokusili hráči Spartaku hořkost porážky. „S výsledky můžeme být spokojeni, po herní stránce už to tak dobré nebylo. Stále zkoušíme s kolegou Floriánem nové varianty a dolaďujeme formu,“ říká k letním zápasům soběslavský trenér Radek Hajič. Cení si remízy s třetiligovým Pískem, v poháru pak Soběslavští porazili Hlubokou jasně 3:0.

V mužstvu bude pokračovat Jan Vítovec, který byl na testech v Táborsku, a trenéři věří v jeho ofenzivní kvalitu. Kádr doplnili dva talentovaní mladíci, Filip Šebek z Jihlavy a Adam Plucar z Táborska. Třetiligové zkušenosti má další nováček týmu Marek Škrleta, který posledně hostoval v J. Hradci a do Soběslavi přichází rovněž z Táborska. V týmu naopak skončili Michal Hromada a také Tadeáš Hájek, jenž zamířil do konkurenčního Jindřichova Hradce. „Jsme rádi, že nám ještě pomůže zkušený matador Petr Bouchal, jenž byl zraněný a nebylo jisté, jestli bude chtít ještě hrát,“ váží si Hajič rozhodnutí ostříleného borce. Kádr Soběslavi tak čítá celkem devatenáct hráčů.

Radek Hajič by si přál nasbírat v novém ročníku 4. ligy co nejvíc bodů a předvádět hezký fotbal. Uznává kvalitu soupeřů a umístění do pátého místa by považoval za úspěch. „Pan předseda Nývlt má cíle vyšší, chtěl by se pohybovat úplně nejvýš. Říká to ale s nadsázkou a úsměvem. Bude to opět těžké, mužstev, která budou bojovat o přední příčky, je víc. My se ale musíme soustředit především na sebe a na naši hru,“ vyhlíží nový ročník čtvrté nejvyšší soutěže s optimismem trenér Spartaku Soběslav Radek Hajič.

Č. Krumlov se nechce nervovat do posledních kol jako vloni

Kouč Slavoje Zdeněk Šváb s průběhem letní přípravy příliš spokojený nebyl. Krumlovští zahájili přípravu 9. července a sehráli tři přípravné duely, z nichž vyhráli jen jediný. „Výsledky uspokojivé nebyly, dostávali jsme hodně zbytečných gólů. Ani docházka na tréninky nebyla především v úvodu přípravy podle našich představ,“ postěžoval si trenér. Počet hráčů na trénincích se ale postupně zvyšoval a v posledním týdnu už Slavoj běžně trénoval v osmnácti lidech, což už je pro trenéra Švába uspokojivé číslo.

Kádr Českého Krumlova opustil Matěj Švec, který odešel do Zlaté Koruny. Do sestavy Slavoje naopak přichází Rostislav Mikšl, jenž skončil v dorostu Dynama České Budějovice. Dalším novicem je Srb Adria Dordevič, který bydlí v nedaleké Kaplici a nyní bude hrát 4. ligu za Slavoj. „Ještě bychom rádi přivedli jednu posilu, jinak zůstává kádr beze změn,“ dodává k hráčským změnám Šváb.

Do nové sezóny Českokrumlovští vstupují s cílem zachránit. Podle slov trenéra by rádi navázali na jarní výkony a chtěli by se dál prezentovat poctivým fotbalem, jaký předváděl ve druhé polovině minulé sezóny. „Přejeme si soutěž udržet, ale neradi bychom se nervovali do posledních kol, jako tomu bylo vloni. Na podzim chceme nasbírat dost bodů na to, abychom mohli jaro odehrát v klidu,“ má jasno Zdeněk Šváb.   

Hluboká se vrací po 21 letech do celostátní soutěže

„Na přípravu jsme měli pouze čtyři týdny, ale po té předchozí dlouhé a náročné sezóně jsme chtěli hráčům dopřát víc volna, aby si odpočinuli,“ říká k přípravě hlubockého nováčka trenér Rudolf Otepka. V generálce hrála Hluboká na hřišti Soběslavi a v pohárovém klání prohrála 0:3. Výsledky přípravných zápasů nejsou pro Otepku rozhodující, kouč kladl v přípravě důraz především na kondiční stránku. „Něco jsme během léta naběhali, ale na kondici budeme dále pracovat i během sezóny,“ vysvětluje trenér Otepka, co bylo cílem letní přípravy. Jeho hodnocení vyznívá pozitivně.

Podle trenéra se také podařilo během léta kádr vhodně doplnit. Přišel Patrik Hrachovec z Protivína a zahraje si tak po boku svého bratra Václava, který už v klubu nějaký čas působí. Další posilou je Sebastian Novák, který sbíral zkušenosti v třetiligovém Písku. Nováčkem je rovněž Lukáš Gutwirth z týnské Olympie. Do Rakouska naopak zamířil Kryštof Kadlec. Na odchodu je také brankář Konečný, jehož nahradí teprve 20letý gólman z Lokomotivy Č. Budějovice Matěj Šmrha. Trenéři budou do mužstva začleňovat i další mladé hráče. Šanci mezi dospělými by měli dostávat Smíšek, Vaniš a Piskáček z českobudějovického SKP. Z druholigové devatenáctky Dynama přicházejí Koupal a Pechek. „Přišli mladíci i zkušenější hráči, takže tým máme dobře namixovaný. Kádr je dostatečně široký, což je pro tuto soutěž nezbytné, teprve v mistrovských zápasech se ale ukáže, jak na tom jsme,“ vypočítává změny ve složení mužstva Rudolf Otepka.

O ambicích Hluboké v republikové soutěži nechce trenér Otepka v tuto chvíli příliš spekulovat. Soutěž pozorněji nesledoval, jistým vodítkem pro něj mohou být dva přípravné zápasy s příštími soupeři Hluboké. Hlubočtí porazili Český Krumlov 4:1, ve zmíněném utkání MOL cupu pak Hluboká podlehla Soběslavi 0:3. „Byly to trochu divoké zápasy a nechci po nich nyní dělat nějaké závěry. Uvidíme, jak se nám podaří vstup do soutěže. Po prvních zhruba pěti zápasech si vyhodnotíme, jestli bude prioritou záchrana, nebo jestli budeme moci pomýšlet třeba na střed tabulky,“ přemýšlí o cílech hlubockého nováčka Rudolf Otepka.

J. Hradec má nového trenéra, Lukáče nahradil Zeman

S přípravou převládla u Vajgaru spokojenost. V Jindřichově Hradci se vyměnili trenéři. Roman Lukáč, který mužstvo přivedl do divize a tým plný nezkušených nováčků dokázal v soutěži udržet, odešel po minulé sezóně do Třebětic. Kormidla se chopil Miroslav Zeman a z letní přípravy má dobrý dojem. „Vše proběhlo podle plánu, přístup hráčů byl bezproblémový. Mužstvo se podařilo doplnit a nyní se připravujeme na zahájení soutěže,“ těší se na úvodní zápas nový trenér, který naposledy vedl hradecký dorost.

Některým hráčům skončilo hostování a trenéři se snaží nové hráče čerpat především z vlastních řad. Bez posil se ovšem divizní tým neobejde a vedení klubu proto angažovalo Petra Mareše z Táborska a Lukáše Máru z Milevska. S oběma fotbalisty pracoval trenér Miroslav Zeman během svého působení u táborské mládeže. Odsud zná i Jiřího Hamra, který k Vajgaru přichází z AC Buk. K Vajgaru se vrací také Tadeáš Hájek, jenž v předchozích letech prokazoval kvalitní služby v Soběslavi. V jindřichohradeckém dorostu skončili Martin Petr, Pavel Pacholík a Karel Gráf. Tito mladíci si dospělou soutěž vyzkoušeli už vloni a nyní budou trenéru Zemanovi plně k dispozici. Základ týmu se podařilo u Vajgaru udržet. Pokračovat tedy bude i jeden z nejlepších divizních střelců Filip Votava, stejně jako třeba oba bratři Mischnikové. „Tým svou kvalitu má, i když je hodně mladý. Věkový průměr je 21 roků, takže forma někdy může kolísat. Jsem ale zvyklý pracovat s mladými hráči, a věřím, že to ukočírujeme. V Jindřichově Hradci stavíme mužstvo, které by mělo do dvou nebo tří let ukázat svou sílu,“ předpokládá Miroslav Zeman.

Nový kouč očekává, že 4. liga bude těžkou soutěží, a považuje za důležité, aby se hráči v soutěži takzvaně otrkali. „Prvořadým cílem je co nejdříve nashromáždit dostatečný počet bodů potřebných k záchraně. Pak se uvidí, co bude dál,“ říká na prahu sezóny jindřichohradecký trenér Miroslav Zeman.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák