Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Táborský nováček se ve třetí lize neztratil. Jaro se nám výsledkově povedlo, chválí si Zeman

 
středa, 26. června 2024, 10:02

Tábor – Přesně před rokem slavili fotbalisté Lomu prvenství v divizi a postup do České fotbalové ligy. Z úspěšného týmu se stalo béčko druholigového Táborska a mužstvo se značně obměnilo. Na začátku sezóny bylo zřejmé, že nováček nebude mít ve třetí nejvyšší soutěži na růžích ustláno. Po prohře v Písku mužstvo převzal opět Lukáš Zeman a výsledky se dostavily. Táborsko předvedlo na jaře spanilou jízdu a nakonec skončilo na velice lichotivé sedmé příčce.

Trenére, jak hodnotíte konečné sedmé místo? Je to úspěch?

Vzhledem k tomu, že jsme v ČFL prvním rokem, a ještě na začátku jara jsme se pohybovali na sestupových pozicích, spokojení nakonec jsme. Jaro se nám herně i výsledkově povedlo a sedmé místo je skvělý výsledek.

Na začátku podzimu jste ale měli starosti. Platili jste nováčkovskou daň?

Prvních devět kol nemohu úplně hodnotit, protože jsem k mužstvu přišel až po utkání v Písku. Je ale možné, že nějakou nováčkovskou daň jsme na začátku platili.

Po postupu do České fotbalové ligy se mužstvo hodně obměnilo. Mohlo to hrát v úvodu sezóny svou roli?

Změny v týmu byly velké, na začátku podzimu se navíc zapojovalo i hodně hráčů z áčka. Mužstvo bylo prakticky nové a chvíli trvalo, než si na sebe kluci zvykli.

Mužstvo jste převzal v rozjeté sezóně, stejně jako tomu bylo rok předtím v Lomu. V Táborsku vás ale jistě čekala jiná práce?

Určitě to bylo jiné než v Lomu, kde jsem měl možnost pracovat se stabilním kádrem. V Táborsku se točilo hodně hráčů, výsledky nebyly uspokojivé, takže bylo pracnější všechno sladit, aby tým začal fungovat.

Rozdíl je asi i v tom, že Lom hrál fotbal čistě pro zábavu a s hráči jste byli kamarádi. Naproti tomu Táborsko je profesionální klub…

Dá se říct, že na kamarádské bázi fungujeme pořád (úsměv). Je jasně dané, kdo je hráč a kdo trenér, všichni to respektují, stále však máme mezi sebou spíš přátelské vztahy. K hráčům máme otevřený přístup, zároveň ale máme vymezené hranice a oni ví, co si mohou dovolit a co ne. Chceme být jeden fungující tým.   

Vaše trenérská kariéra je zatím velice krátká, ale na své dosavadní výsledky můžete být právem hrdý. Dvakrát po sobě se vám podařilo postavit na nohy mužstvo, které se ocitlo v krizi…

K tomu potřebujete mít dobré zázemí, hráče a společný cíl. Je třeba fungovat společně, a to se dařilo v Lomu i v Táborsku. Pomohlo mi také, že u mužstva zůstal jako asistent Honza Šimák, s nímž se dobře znám už od přípravek. Hodně toho odehrál, má obrovské zkušenosti a hráči ho respektují. Rozumíme si a vytvořili jsme spolu silnou dvojici.

Jak fungovala spolupráce s druholigovým A-týmem?

Částečně jsme na áčku závislí, protože náš kádr není tak široký. Spolupráce fungovala v sezóně dobře. My chápeme, že béčko slouží k tomu, aby se v něm rozehráli hráči áčka, kteří jsou po zranění nebo nemají takové vytížení ve druhé lize. Třetí liga je pro ně v tomto ohledu ideální.

Co jste říkal na výsledek baráže o účast v první lize? Nemrzí vás, že se Táborsko do ligy na úkor českobudějovického Dynama nedostalo? Jistě by z toho profitovalo i béčko…

…a mohli jsme v příští sezóně útočit na postup do druhé ligy, že? (smích) Ale teď vážně. Nevím, jestli mě to mrzí, baráž dopadla asi tak, jak měla. Naše áčko podalo v obou zápasech výborný výkon a dokázalo si, že se může s ligovými mužstvy na úrovni Dynama srovnávat. Spokojení byli trenéři, vedení našeho klubu i diváci. Věřím, že pro táborské kluky to bude obrovská vzpruha do příští sezóny. Vedení Táborska dělá postupné kroky a stejně by teď asi nedávalo smysl, aby klub hrál první ligu a nemohl ji hrát v Táboře. Každopádně je dobré, že jižní Čechy budou mít v lize svého zástupce.

Budete od nové sezóny pokračovat ve funkci hlavního trenéra třetiligového týmu?

Ano, s Honzou Šimákem budeme trénovat béčko i v příští sezóně. Doplní nás zase pár kluků z dorostu, takže budeme mít práci, abychom je podpořili v jejich fotbalovém růstu. Od toho tam jsme a mě baví sledovat, jak se ti mladíci zlepšují.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Daniel Pekař