Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Druhý poločas proti Pardubicím byl osvěžující. Za blamáž v úvodu ale Dynamo zaplatilo třetí porážkou

 
neděle, 4. srpna 2024, 20:37

České Budějovice - Po porážkách doma od Olomouce 0:2 a na Slavii 0:4 vystřídal Jiřího Lercha u kormidla prvoligového Dynama vyhlášený motivátor František Straka. Po čtyřech dnech práce s novými svěřenci ho čekala obnovená trenérská premiéra na Střeleckém ostrově (pracoval tady již před šestnácti léty), ale odnesl si zklamání v podobě výsledku 1:3.

Neradostný první zápas v černobílých barvách prožil také brankář Vilém Fendrich, jenž přišel na hostování z Jablonce. Třiatřicetiletý strážce budějovických tyčí si pořádně sáhl na míč až při výlovu ze sítě v 10. minutě, kdy jej překonal velmi nešťastně hlavičkující dynamácký stoper Nicolas Keckeisen, který školácky zareagoval na pardubický centr z levé strany.

Po akci šikovného mladíka Petra Zíky o tři minuty později napřáhl budějovický Samuel Šigut, ale brankář Viktor Budinský vytěsnil míč na roh. V 18. minutě využili hosté zaváhání Nicolase Keckeisena a znovu udeřili z levé strany. Střelecky se prosadil Jan Kalabiška.

Platí–li v profesionálním sportu nepsané pravidlo o tom, že zahraniční borec má výkonnostně převyšovat domácí hráče, nesplnil ho Keckeisen zcela evidentně. Totéž lze konstatovat o krajním obránci Juraji Kotulovi, po jehož straně se dostali Východočeši ke všem gólovým situacím. Na 3:0 zvýšil ve 23. minutě po účinném technickém manévru Vojtěch Patrák.

Ve zbytku poločasu se propracovali ke střeleckým pokusům Samuel Šigut a Jan Suchan, ale také pardubický Jan Kalabiška, jenž hlavičkoval těsně vedle pravé tyče po trestném kopu ze velké vzdálenosti. „Prvních pětatřicet minut bylo z naší strany velice dobrých. Byli jsme koncentrovaní, kompaktní. Rozhodla naše efektivita. Ze dvou střel jsme dali tři góly,“ těšil se z neobvyklé matematiky trenér hostí Jiří Saňák.

Muka naopak prožíval jeho protějšek František Straka, jemuž při utkání s Pardubicemi pouze na záskok asistoval Stanislav Rožboud. „Představoval jsem si to úplně jinak. Po svém příchodu jsem se snažil nabudit mančaft, aby dostal energii. Teď jsem neskutečně zklamaný,“ soukal ze sebe budějovický rodák Straka. „Omlouvám se za první poločas, který měl málo co společného s fotbalem. Byli jsme špatní v osobních soubojích, mizerně si přihrávali, všude byli pozdě. Nevím proč. Snad to bylo tím, že kluci hodně moc chtěli,“ hledal vysvětlení pro úvodní blamáž.

Asi to tak mělo být

Po obrátce vyběhl na trávník Jakob Tranziska namísto Juraje Kotuly (zraněného Lukase Keckeisena již ve 37. minutě nahradil Ondřej Čoudek a předvedl solidní výkon). Povedlo se také dvojité střídání v 55. minutě. Příchozí Marcel Čermák oživil hru ve středu pole, Amadin Ogiomade vynikl technickými kousky a rychlými průniky po levé straně. Domácí přešli na systém tři – pět – dva a uchopili režii zápasu do svých rukou.

Po pěkné akci v 58. minutě vypálil Vincent Trummer levačkou k pravé tyči a zařídil první gól Dynama v podzimní sezoně. O pět minut později zacentroval Samuel Šigut zprava do pokutového území na Jakoba Tranzisku, jenže pardubický gólman obětavým zákrokem překazil velkou šanci Jihočechů. Většinu času se duel odvíjel na straně Pardubic, jejichž hráči se jen vzácně dostávali za půlící čáru. „Domácí se chytili a hráli s entuziasmem. Probudili se i diváci. My jsme dělali spoustu chyb v přechodové fázi,“ přiznal Jiří Saňák.

Na míč vyslaný z pravé strany Amadinem Ogiomadem v 75. minutě skvěle zareagoval Jakob Tranziska, ale trefil břevno. V závěru ještě Zdeněk Ondrášek v dobrém postavení hlavičkoval příliš vysoko a Marcel Čermák bombou trefil Jakoba Tranzisku stojícího před brankovou čárou hostujícího týmu.

Také v šestiminutovém nastavení zůstávali černobílí aktivní na soupeřově polovině, ale nepodařilo se jim korigovat. „Druhá půle ukázala, že máme koule,“ vyzdvihl František Straka. „Změnili jsme systém a nepustili Pardubice k ničemu. Škoda, že jsme neproměnili šance a dokonce zabránili gólu vlastním hráčem. Asi to tak mělo být. Situace, v níž se nacházíme, je velice nepříjemná. Ale jsem tady, abych pomohl Dynamu. Zvednu to a budeme šlapat,“ slíbil odhodlaně. „Uhráli jsme výsledek bojovností. První výhra v sezoně je pro nás obrovská vzpruha,“ dodal za hosty Jiří Saňák.

SK Dynamo – FK Pardubice 1:3 (0:3)

Góly: 10. vlastní Keckeisen, 18. Kalabiška, 23. Patrák – 58. Trummer. Rozhodčí: Petřík – Machač, Volf. ŽK: 2:4 (21. Kotula, 73. Hubínek – 39. Noslin, 69. Zlatohlávek, 79. Tischler, 86, Vacek). Diváků: 3 612. SK Dynamo: Fendrich – Kotula (46. Tranziska), Havel, Keckeisen (37. Čoudek), Trummer – Šigut (81. V. Hora), Zíka (55. Ogiomade), Hubínek, Suchan, Martin (Čermák) – Ondrášek. Trenér František Straka. 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle