Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vstup Dynama do ligového podzimu vyvolal reminiscence na neveselé jarní potápění

 
sobota, 20. července 2024, 22:30

České Budějovice – Porážka 0:2 na domácím hřišti od Sigmy Olomouc v úvodním kole prvoligového ročníku 2024–25 a především výkon ve druhém poločase, kdy padly oba góly, připomněly trápení Dynama v minulé sezoně, kdy se černobílí zachránili v posledním barážovém utkání.

Hanáci na Střeleckém ostrově poprvé zahrozili z přímého kopu v 10. minutě. Po chvíli odpověděl zajímavou příležitostí Samuel Šigut. Blízko k otevření skóre se zanedlouho ocitl olomoucký Jáchym Šíp, jenže přestřelil branku. Pozornost gólmana Martina Janáčka poté vyzkoušel kapitán hostí Radim Breite. „Nastoupili jsme trochu nervózně. Od začátku jsme nebyli tak živí jako soupeř, který byl hodně pohyblivý. Nedovedu si to vysvětlit, protože před zápasem se hráči cítili dobře,“ divil se trenér Jiří Lerch.

Jihočeši přesto udržovali vyrovnanou partii. Po akci Samuela Šiguta se v nadějné pozici ocitl Jan Suchan, ale pálil vedle pravé tyče. Tentýž hráč se v závěru poločasu slibně probíjel do soupeřova pokutového území, ztroskotal však na zhuštěné obraně. Po zaváhání domácího kapitána Lukáše Havla ve 35. minutě zahrozili také hosté, jejich nejúdernější hráč Jan Kliment ale ještě nevyzrál na Martina Janáčka. „V první půli měly Budějovice nejméně dvě šance. Obrovsky nás podržel brankář Tadeáš Stoppen,“ ocenil Kliment.

Video: Nebyl to ofsajd

Po obrátce znovu prokázal aktivitu Samuel Šigut, ale ve slibné situaci pokazil nahrávku. Zlom nastal v 56. minutě, kdy nepokrytý Jan Kliment vystřihl nůžkami vedoucí gól Olomouce. Mířil doprostřed branky a zastihl Martina Janáčka poněkud v nedbalkách. „Byla to intuice po perfektně načasované přihrávce,“ líčil autor svoji trefu. „Zatřásl s námi krásný soupeřův gól. Hosté si potom už hlídali zápas a my jsme nebyli nebezpeční,“ přiznal budějovický kouč.

Do šancí se dostali olomoučtí hráči Jiří Spáčil, střídající Jan Fiala a také Filip Zorvan. Poté nadešla 72. minuta a Jan Kliment z průniku po levé straně podruhé překonal Martina Janáčka, tentokrát u pravé tyče. Vypadalo to na ofsajd a hlavní sudí se dlouhé minuty radil s videorozhodčím. Nakonec ukázal na bod ve středu hřiště. Z útočné akce hned po výkopu se dostal ke střele Jakob Tranziska, olomoucký brankář stihl vyrazit na roh. Před uplynutím základní doby Martin Janáček nadvakrát šťastně zachránil před střídajícím Matějem Mikulenkou.

Domácí zahrozili až v sedmiminutovém prodloužení. Po Skalákově rohovém kopu hlavičkoval Lukáš Havel, ale rozhodující slovo měl brankář Tadeáš Stoppen. Po dalším centru Jiřího Skaláka ještě hlavičkoval Nicolas Keckeisen, jenže poslal míč nad břevno. „Druhý poločas se výrazně vyvíjel v náš prospěch. Chyběla nám sice větší dávka sebevědomí v poslední třetině hrací plochy, ale předčili jsme ofenzivně laděnou středovou řadu domácích a byli víc na míči. Vytvořili jsme si víc gólových příležitostí a vyhráli zaslouženě,“ konstatoval po své ligové premiéře na trenérském postu olomoucký Tomáš Janotka, jenž v roce 2015 nastupoval v obraně Českých Budějovic.  

SK Dynamo Č. Budějovice – SK Sigma Olomouc 0:2 (0:0)

Góly: 56. a 72. Kliment. Rozhodčí: Vokoun – Mokrusch, Zoufalý. ŽK: 0:2 (49. Pokorný, 59. Kliment). Diváků: 3 429.

SK Dynamo: Janáček – Kotula, Havel, Keckeisen, Trummer – Šigut (82. Ogiomade), Suchan, Hubínek (90. Skalák), Čermák (63. Martin), Zíka (63. Ondrášek) – Tranziska. Trenér Jiří Lerch.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle