Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo se zachránilo, ale nepřesvědčilo hrou. Táborsku patří uznání

 
neděle, 2. června 2024, 22:20

Tábor - Odvetný barážový duel o účast v příštím ročníku 1. ligy před vyprodanými ochozy táborského stadionu Kvapilka začal lépe pro budějovické Dynamo, jemuž více méně patřil úvodní poločas a také získalo vedení. Druhou půli jednoznačně dirigoval celek Táborska, ale dokázal jen vyrovnat. Hosté se zachránili pro daný moment v soutěži, byť nejbližší budoucnost klubu zůstává nejasná.

Počáteční aktivita vycházela z kopaček budějovických hráčů. Výborného brankáře Martina Pastornického zkoušeli ohrozit Jan Suchan, Samuel Šigut, Zdeněk Ondrášek či ze dvou rohových kopů po sobě Marcel Čermák. Na protější straně se pokus Luboše Tusjaka rozbil o defenzivní val. Poté Vladimír Zeman hlavičkoval vedle.

V 18. minutě rozehráli velkou útočnou partii po levé straně Musa Alli se Zdeňkem Ondráškem. Párkrát si vyměnili balon a po Alliho centru zblízka nekompromisně skóroval do otevřené branky Jan Suchan. Hosté získali klid a také určitou nadvládu na trávníku. Autor vedoucího gólu zdálky pálil vedle levé tyče, samostatnou akci nedotáhl Vincent Poulolo. Spurtujícího Samuela Šiguta zastavil obětavým pádem pod nohy Martin Pastornický. Z domácího týmu zahrozil Bojan Dordič a opakovaně Jakub Šašinka.

Hosty podržel Šípoš

Po obrátce se táborští fotbalisté vytrvale posouvali do útoku, ale dlouho nepřicházela zajímavá šance. Až v 57. minutě po chybném odkopu Martina Králika musel zachraňovat situaci Dávid Šípoš po tvrdé střele Vladimíra Zemana. Narůstal tlak domácích a obrana Dynama chvílemi doslova hořela. Tato fáze vyvrcholila v 63. minutě vyrovnávací bombou Petra Plachého. Předcházely dvě nebezpečné příležitosti téhož hráče, na které ještě Dávid Šípoš dokázal reagovat.

Ojedinělý protiútok se občas podařil i hostům. V ideální střelecké pozici se ocitl střídající Jakob Tranziska, vinou chvilkového zaváhání ale mířil do padajících obránců. Po centru Musy Alliho zacílil Jan Suchan vysoko nad branku. Stejný hráč v 83. minutě znovu po Alliho centru z pravé strany hlavičkoval těsně vedle – byla to stoprocentní šance.

Převážně se však děj odvíjel na polovině vyslanců z krajské metropole. Tlak Táborska byl chvílemi drtivý. Hosté jen díky značné obětavosti, někdy i se štěstím, narušovali kombinační manévry domácího týmu. Střelu Jakuba Šašinky vytlačil Dávid Šípoš na roh a obrovskou zásluhu na udržení výsledku si brankář černobílých zaknihoval v 89. minutě, kdy Jiří Kateřiňák zleva poslal křižně dlouhý centr k zadní tyči. Hlavičkou zakončujícího Petra Plachého vychytal Šípoš úplně zázračně. Také pět minut nastaveného času patřilo hráčům v modrých barvách, ale skóre zůstalo 1:1.

Hlasy trenérů:

Roman Nádvorník, Táborsko: „Momentálně převládá obrovské zklamání. Musím však vyslovit velký respekt a poděkování našim hráčům za to, co předvedli. Byla to veliká show pro diváky. První poločas byl vyrovnaný, ve druhém jsme převýšili Dynamo o třídu. Zasloužili jsme si minimálně prodloužení. Za rok a půl, co jsem u týmu, se tady udělal obrovský pokrok. Hrajeme kombinační fotbal a oprávněně jsme se dostali do baráže. Ale je to ještě syrové. Každopádně musíme zapracovat na hře v prostoru dvaceti metrů před brankou soupeře. Hodláme udržet kádr a doplnit ho další kvalitou. Věřím, že se dostaneme do ligy. Nebudu alibistou a rovnou řeknu, že příští rok chceme vyhrát druhou nejvyšší soutěž.“

Jiří Kladrubský, Dynamo: „Byl to těžký zápas. Přes velkou rivalitu klobouk dolů před Táborskem. Domácí hráli velmi dobře a potvrdili, že doma jsou silní. My jsme rádi, že jsme to zvládli. Vážím si toho, jak k tomu kluci přistoupili. Dýchali za Dynamo. Zachránili jsme se jen díky charakteru hráčů, kteří šlapali jako hodinky, i když nedostali výplatu. Příběh, který jsme prožívali od letošního ledna, by asi nikdo nedokázal vymyslet. Měli jsme bodovou ztrátu a nikdo nám nevěřil, přesto jsme dostali alespoň někoho pod sebe. Jen jsem počítal, že baráž bude víc v klidu. Ale nebyla. Teď nám končí osm lidí, mančaft se rozpadá. Ptám se majitele a ptali se i hráči, co zamýšlí s Dynamem. Chci to vědět, záleží mi na klubu. Majitel měl za námi přijít, ale nepřišel. Proto se ptám přes média.“

FC Silon Táborsko – SK Dynamo Č. Budějovice 1:1 (0:1)

Góly: 63. Plachý – 18. Suchan. Rozhodčí: Rouček – Paták, Vlček. ŽK: 5:4 (8. P. Novák, 47. Šašinka, 90. O. Bláha, 90. Kateřiňák, 90. trenér Nádvorník – 6. Nikl, 33. Hellebrand, 72. Hubínek, 90. Alli). Diváků: 2 500 (vyprodáno).

FC Táborsko: Pastornický – Plechý, Kone (80. Nsunzu), P. Novák, Skopec (58. Svatek) – Zeman (58. Varačka), O. Bláha, Kateřiňák, Tusjak – Šašinka (75. Sojka), Dordič. Trenér Roman Nádvorník.

SK Dynamo: Šípoš – Nikl (74. Havel), Poulolo, Králik, Trummer – Šigut (63. Tranziska), Suchan, Čermák (63. Hubínek), Hellebrand, Alli – Ondrášek (90. Brandner). Trenér Jiří Lerch.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle