Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo ztratilo dvougólové vedení s Jabloncem. Po remíze přesto neumřela naděje na baráž

 
neděle, 19. května 2024, 23:04

Českobudějovičtí získali v rozmezí čtyř minut dvougólové vedení, ale během následujících sedmi minut lovili dvakrát míč z vlastní sítě. Přesto zůstali jediní z ohrožené trojice, kteří získali alespoň bod. Týmy Karviné a Zlína padly. V závěrečném kole skupiny o záchranu pojedou Jihočeši do Karviné a pro účast v baráži potřebují výhru.

Na Střeleckém ostrově se neobjevil v domácí sestavě Florent Poulolo kvůli čtyřem žlutým kartám. Do stoperské dvojice s Martinem Králikem naskočil Lukáš Havel. Po nevýrazném začátku vyslal první střelu mezi soupeřovy tyče až v 17. minutě Patrik Hellebrand. Na konci první půlhodiny prokličkovali Musa Alli a Jan Suchan do pokutového území Jablonce, ale nedokázali zakončit.

Opravdové probuzení černobílých nastalo ve 32. minutě. Patrik Hellebrand přesnou přihrávkou v ose hřiště našel před sebou nastartovaného Zdeňka Ondráška a ten překonal brankáře Viléma Fendricha. Videorozhodčí potvrdil hlavnímu, že nebyl ofsajd.

O čtyři minuty později jablonecký Jakub Martinec zbytečně taktizoval u postranní čáry v útočné polovině, ztratil míč a v rychlém brejku Jan Suchan našel dobře postaveného Jakoba Tranzisku, jehož střela znamenala druhý gól. „Hráli jsme naivně a laxně, byli jsme pomalí v rozehrávce,“ vykresloval trenér Radoslav Látal důvody nepříjemného propadu svých svěřenců.

Jenže hosté bleskově vstali z mrtvých. Po dlouhém a vysokém oblouku Michala Černáka z levé strany se v 38. minutě zblízka trefil Matěj Náprstek. Brankář Dávid Šípoš se musel hodně červenat. Za dalších pět minut bylo srovnáno. Šípoš sice vyrazil těžkou ránu Jakuba Martince, ale byl krátký na střelu Miloše Kratochvíla do odkryté levé části branky, která přišla vzápětí. „Tohle nás provází celé jaro. Dostáváme hloupé góly a můžeme si za ně sami,“ přiznal budějovický trenér Jiří Lerch.

Pořád ještě žijí

Nedlouho po změně stran si Dynamo mohlo vzít zpátky vedení. V 54. minutě se zrazil jablonecký brankář s obráncem, jenže domácí překombinovali útočný manévr a Jakob Tranziska vysoko přestřelil. Dlouho se potom nevěřícně držel za hlavu. Dvakrát neuspěl v šanci také Jan Suchan, který v brejku netrefil míč předložený od Jakoba Tranzisky a zakrátko vypálil sice razantně, ale přímo do náruče Viléma Fendricha.

Po chybné hlavičce kapitána Lukáše Havla v 70. minutě dopravili hosté balon do sítě, ale rozhodčí neuznal gól pro ofsajd. Diváci očekávali zvýšený tlak Dynama, ale ten se dostavil až v úplném závěru. Největší příležitost měl Zdeněk Ondrášek, neuspěl však ve skrumáži. V pětiminutovém nastavení pálil Jan Suchan znovu do brankářovy náruče. „Jsme spokojení s bodem,“ hlásil Radoslav Látal. „Na konci chybělo trochu štěstíčko, ale musím říct, že Jablonec podal výborný výkon. Z týmů, které jsme tady viděli letos, možná druhý nejlepší po Spartě. Každopádně pořád žijeme. Budeme bojovat a pokusíme se o vítězství v Karviné,“ slíbil Jiří Lerch.

SK Dynamo Č. Budějovice – FK Jablonec 2:2 (2:2)

Góly: 32. Ondrášek, 36. Tranziska – 38. Náprstek, 43. Kratochvíl. Rozhodčí: Starý – Kubr, Slavíček. ŽK: 2:2 (88. Havel, 90. + 5 Suchan – 23. Kratochvíl, 67. Štěpánek). Diváků: 5 101.

SK Dynamo: Šípoš – Nikl (82. Skalák), Havel, Králik, Trummer – Suchan, Čermák (72. Hubínek), Hellebrand, Alli – Tranziska (67. Šigut), Ondrášek. Trenér Jiří Lerch.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza